Afbeelding

Stages als bindmiddel

Veel Achterhoekse jongeren hebben een band met de streek waar ze zijn opgegroeid. Op het eerste gezicht zou je dat niet zeggen. Na de middelbare school verlaten velen hun thuisregio. Studie in Delft, stage in China, afstuderen in Spanje en daarna een baan in Amsterdam: de Achterhoek lijkt te klein voor talent met ambitie. Toch zijn er een hoop Achterhoekse studenten en afgestudeerden die in den vreemde terugverlangen naar hun geboortegrond. Maar hoe kom je er aan passend werk? Bij veel jongeren leeft nog het idee dat er in de Achterhoek geen carrièremogelijkheden zouden zijn. En zo kan het gebeuren dat ze aan de slag gaan in de Randstad, terwijl hun hart ligt in Aalten, Ulft of Eibergen.

Een eerste stap om de jeugd beter te informeren over hun banenkansen in de Achterhoek begint al vóór de studie, op de middelbare school. Bij vakken als economie, maatschappijleer en aardrijkskunde ligt het voor de hand bollebozen kennis te laten maken met Achterhoekse bedrijven en instellingen. Maar kennis alleen is niet genoeg, je moet het jongeren ook gemakkelijk maken. Het beste bindmiddel daarvoor is stages, of het nu gaat om meeloop-, onderzoeks- of afstudeerstages. Uit de Nationale Stagemonitor 2016 blijkt dat maar liefst 41% van de hbo- en wo-studenten in ons land op hun stageplek een baan krijgt aangeboden. Ruim de helft van hen grijpt dat aanbod met beide handen aan: ze blijven 'hangen' en worden werknemer. Als ze eenmaal in het werkende leven zitten, volgen vanzelf huisje boompje beestje, en dat allemaal in een vertrouwde omgeving. Voeg daarbij het gegeven dat 42% van de studenten het lastig vindt om een geschikte stageplaats te vinden en je ziet meteen: hier liggen kansen. Stages zijn de schakel tussen studie en werk.

Gelukkig gebeurt er in de Achterhoek al van alles om jong talent te koppelen aan regionale werkgevers. Neem de Innovatiehubs, waarin groepen studenten in het kader van hun stage- of afstudeeropdracht werken aan vraagstukken van plaatselijke bedrijven en instellingen. De stagiairs krijgen extra begeleiding, volgen trainingen en leren ook de andere organisaties uit de hub kennen. Zo werken Altop Kunststoftechniek, HSF BV, Ubbink en Vink Kunststoffen binnen de Innovatiehub Achterhoek-Liemers samen om een kweekvijver te creëren voor Achterhoeks talent in de kunststofbranche. En in een andere Achterhoekse Innovatiehub laten broedmachinefabrikant Pas Reform, allround techniekonderneming Kremer en woningcorporatie Sité Woondiensten relevante stage- en afstudeeropdrachten uitvoeren. Ook de Achterhoekse Talententuin – vorig jaar trok het evenement meer dan 800 jongeren – biedt een goede gelegenheid voor stagezoekers en stagebieders om elkaar te ontmoeten. Laten we in de Achterhoek nog meer werk maken van stages: studenten staan erom te springen, terwijl het dé manier is om jongeren aan te regio te binden.

Gert-Jan Hospers