Middeleeuwse taferelen bij openluchtspel Hasse. Foto: PR
Middeleeuwse taferelen bij openluchtspel Hasse. Foto: PR Foto:

Hasse maakt indruk

Baak - 'Indrukwekkend!' Dat was de reactie van veel bezoekers bij de eerste twee opvoeringen van het openluchtspel 'Hasse', dat bij zomerse temperaturen in Baak is uitgevoerd. Je kon een speld horen vallen toen Hasse haar Jan smeekte om zich niet uit te leveren aan een troep vijandelijke soldaten.

In het prachtige decor, waaraan maanden gewerkt is, begint het verhaal idyllisch en hardvochtig tegelijk. Hasse komt tussen het riet vandaan met pijl en boog. Ze is nergens liever dan in de rietlanden op het Kampereiland. Ze mist nooit als ze haar pijl richt op prooi, zoals een eend of een haas. In tegenstelling tot haar lief spelende blonde zusjes en de buurkinderen is Hasse gebruind, heeft ze zwart haar en spitse vingers.
Haar ouders weten niet goed wat ze met haar aan moeten: ze geven haar weinig eten, maar veel slaag. Iedereen in de buurt noemt haar een wisselkind: een kind dat door de rietelfen verwisseld is na de geboorte.
Op een dag komt er een troep veedrijvers langs. Een kudde schapen, een geit en een kalfje trekken voorbij. Hasse verstopt zich, want ze weet dat dat geen lieverdjes zijn. Maar.... de veedrijvers vinden haar toch en zo dreigt zij zelf aan hen ten prooi te vallen.
Juist op dat moment komt er een paard aan met een ridder, gestoken in een heus maliƫnkolder en een zware helm. Hij weet wel raad met de aanvallers...
In het stuk 'Hasse' komt een bont gezelschap aan spelers, figuranten, dieren en voertuigen voorbij: een vendel soldaten met hun marketentster, Heer Wijnand van Zutphen die niet alleen op dieren jaagt, maar ook graag meisjes in het vizier heeft. Zijn jaloerse en nuffige vrouw Adelheid, die grote waarde hecht aan goede omgangsvormen. Een beul met een vlijmscherp zwaard, de schout van Kampen die onverbiddelijk lijkt en een pastoor als huwelijksmakelaar.
Vele dorpsbewoners die spinnen, koken, wol verven, een konijn slachten, spelen met hertenhoefjes. Twee monniken die zeer fanatiek hun opdrachten uit Rome uitvoeren en ook twee klokkengieters op weg naar een nieuwe opdracht. Een marskramer die een deur te vroeg is, boeren met een graanwagen, een troep soldaten, waaronder de cavalerie met een 'nieuw' wapen, koetsen en karren door paarden getrokken. En niet te vergeten het hondje Tieske, en een heuse, niet te regisseren dwarse ezel, die de lachers op zijn hand/poot kreeg.
Regisseurs Carla Hubers en Ben te Dorsthorst ontvingen diep respect voor wat zij met de hele groep tot stand gebracht hebben. Al bij de binnenkomst waanden bezoekers zich een paar eeuwen terug in de tijd. Schildwachten bij de poort, middeleeuwse muziek, stoere vachten, ruige stammetjes en bij de catering werden Schaffelaarballen en Plapperbekburgers verkocht. Het vervolg van het spannende en ontroerende verhaal van Hasse is nog te bewonderen tijdens drie avondvoorstellingen, namelijk woensdag 31 mei, vrijdag 2 juni en zaterdag 3 juni, vanaf 20.00 uur aan de Schooldijk 6 in Baak.
Kaarten zijn online te bestellen. En zo lang de voorraad strekt, zijn er aan de kassa ook nog kaarten te koop vanaf ongeveer een uur voor aanvang. Raadpleeg de website om een teleurstelling te voorkomen. Het terrein is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.


www.openluchtspelbaak.nl