University of Alabama at Birmingham Choir. Foto: PR
University of Alabama at Birmingham Choir. Foto: PR

Amerikaans Studentenkoor in kerk Hummelo

HUMMELO – In de Hummelose kerk vindt op dinsdagavond 23 mei vanaf 20.00 uur een bijzonder concert plaats. De bezoekers krijgen dan namelijk een optreden te zien van het prijzenwinnende University of Alabama at Birmingham Choir. Het koor behoort tot de wereldtop. Tijdens hun tour door Europa doet het koor ook het prachtige kerkje van Hummelo aan.

Hoe komt dit koor uit Amerika van vijftig man sterk nu uitgerekend in het kleine Hummelo terecht? Tenor Christiaan Heersink (21) zijn roots liggen in het dorp, want zijn opa Jan Heersink is geboren in Hummelo op boerderij 'De Pas' aan de Hessenweg. De familie is nog steeds met regelmaat in het dorp te vinden en heeft nog veel contact met de 'relatives' in Nederland. Christiaan is de initiatiefnemer en heeft Dorpshuis de Ruimte benaderd met het verzoek om op te mogen treden. In de zomers komt hij al elk jaar naar de Achterhoek, onder andere om op de Zwarte Cross mee te helpen, dus Heersink verloochent zijn afkomst niet. Met zijn koor in Hummelo optreden is voor alle partijen iets heel bijzonders.

Het koor heeft een sterke reputatie opgebouwd en heeft opgetreden op internationale koorcompetities. Het UAB Concert Choir bestaat uit muziekstudenten aan de Universiteit van Alabama, maar ook studenten met een ander hoofdvak. In Amerika ligt het niveau van samenzang in koren zeer hoog. Het koor brengt twee sets ten gehore met blues en gospel (swingen in de kerk) en wat meer klassieke werken, met daartussen een pauze. Het concert is geschikt voor jong en oud. Kaarten voor het concert kosten slechts 15 euro en zijn verkrijgbaar bij de Spar en te reserveren via bestellen@dorpshuishummelo.nl.