'Bello' op het spoorvak Zelhem-Doetinchem. Foto: Fred Wolsink
'Bello' op het spoorvak Zelhem-Doetinchem. Foto: Fred Wolsink Foto: Fred Wolsink

Geschiedenis oude spoorbaan online vastgelegd

Zelhem - Tussen 15 juli 1885 en 28 mei liep er een spoorwegverbinding tussen station Doetinchem en Zelhem, Aanvankelijk liep de spoorbaan door om in Ruurlo aansluiting te hebben op de verbinding Zutphen-Winterswijk, maar dat laatste deel bleek al veel eerder niet levensvatbaar en werd in 1937 opgeheven en ontmanteld. De verbinding Doetinchem – Zelhem deed tot 1972 voornamelijk dienst om hout voor Oldenboom's Houthandel aan- en af te voeren. Het stationsgebouw in Zelhem werd onderdeel van Oldenboom. Na de verhuizing van Oldenboom naar Doetinchem stond het gebouw een aantal jaren leeg om uiteindelijk deel te worden van 'de Brink' – cultureel centrum en zwembad en tegenwoordig ook Fitnesscentrum. De laatste rails werden in 1977 weggehaald.

Om de herinnering aan dit stukje Zelhemse geschiedenis levend te houden is het tracé van de oude spoorbaan nog steeds herleidbaar. Tussen Doetinchem en Zelhem als een geasfalteerd fietspad en van Zelhem tot Ruurlo als toeristisch onverhard fietspad. Verder is het aanzicht van het stationsgebouw bewaard gebleven. Zelhem's kunstenaar Henk Ooyman liet de 'Bello', zoals het treintje genoemd werd, herleven in een kunstwerk, gekleurd in primaire kleuren op de straatstenen van de parkeerplaats achter 'de Brink'.

Door het gebruik van de parkeerplaats was het kunstwerk nauwelijks nog te herkennen en de moderne tijd vraagt natuurlijk om een website om de geschiedenis levend te houden. Een aantal betrokken inwoners van Zelhem stak de koppen bij elkaar om de herinneringen aan die oude spoorbaan opnieuw te benoemen, zichtbaar te maken en te bewaren. In het weekeinde vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april ging de website 'online', werd het kunstwerk van Henk Ooyman opnieuw ingekleurd, reed de 'Bello' nog éénmaal het traject naar Doetinchem en werd dus een groot deel van dit 'herdenkings' project gerealiseerd.

De huidige docente tekenen en schilderen van activiteitencentrum 'de Boerderij' (opvolger van Henk Ooyman), Henrice Teunissen, en de directeur van de Meeneschool (Janny Velzing) namen, samen met de bovenbouwleerlingen van de Meeneschool, het kunstwerk van Henk Ooyman onder handen. Vrijdag 31 maart tussen 12.00 en 14.00 uur werd het mozaïek op de parkeerplaats opnieuw ingekleurd. Zaterdagmorgen 1 april mochten de genodigden, met onder hen wethouder van de gemeente Bronckhorst Jan Engels, om 11.00 uur bij station Zelhem instappen voor een 'treinreis' richting Doetinchem. Halverwege, ter hoogte van een zandweg naar de Terborgseweg, werd halt gehouden en werd de wethouder gevraagd een plaquette met een beknopte geschiedenis van de spoorlijn (voorzien van QR-code) te onthullen, waarmee het project kon worden afgesloten.


www.oude-spoorbaan.nl