Lezing over oud worden en
gezond blijven

ZELHEM - Op maandag 20 maart organiseert 't Nut een lezing over geriatrie om 20.00 uur in Ellen's restaurant. Mevrouw Middeljans is geriater in het Slingeland Ziekenhuis, zij zal vertellen over de ontwikkelingen op haar vakgebied en over de mogelijkheden om gezond(er) oud te worden. De lezing is gratis voor leden, niet-leden betalen 4 euro.

Vrijwel iedereen wil graag oud worden maar niet oud zijn, dat is een veel gehoorde opmerking als het ouder worden ter sprake komt. We worden steeds ouder: de gemiddelde levensverwachting ligt nu voor mannen op ruim 79 jaar en voor vrouwen op bijna 83 jaar en die levensverwachting stijgt nog steeds. Maar met stijgende leeftijd neemt ook de vitaliteit af en gaan zich hoe dan ook beperkingen voordoen.

Nadruk ligt op kwaliteit van leven en zelfredzaamheid

Dan denk je in de eerste plaats aan lichamelijke ongemakken zoals pijnlijke gewrichten, slechter zien of horen maar ook psychische problemen horen bij het ouder worden. Het geheugen gaat achteruit, men vergeet sneller iets en ook sociale contacten worden spaarzamer.
Veel ouderen hebben een heel actief sociaal leven, vergeetachtigheid is soms wel eens handig en met de meeste lichamelijk kwaaltjes valt prima te leven. En dan zijn er natuurlijk nog de ontwikkelingen in de ouderengeneeskunde, die het leven kunnen veraangenamen en dat is het vakgebied van de geriater. De klinische geriatrie legt zich toe op de ouder wordende mens met dikwijls meerdere aandoeningen, waarbij het gaat om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen.