Leerlingen van groep 7 en 8 van de Kraanvogel met wethouder Jan Engels. Foto: Liesbeth Spaansen
Leerlingen van groep 7 en 8 van de Kraanvogel met wethouder Jan Engels. Foto: Liesbeth Spaansen

Leerlingen van de Kraanvogel zien de toekomst positief in

Leerlingen van de Kraanvogel zien de toekomst positief in

VORDEN - Het is stil in de klas als wethouder Jan Engels zich voorstelt en vertelt over het doel van komst van deze ochtend. Deze woensdagochtend 8 maart geeft hij een gastles over energie, klimaat en duurzaamheid. De gemeente Bronckhorst is vertegenwoordigd door Erik Mol, hij keek een deel van de les mee.

Door Liesbeth Spaansen

De klas had zich goed voorbereid, want zij konden een goed antwoord geven op wat duurzame energie is: beter voor het milieu. Er moeten minder fossiele brandstoffen worden gebruikt, want die kunnen opraken. Er moet meer gebruik worden gemaakt van wind en zonne-energie. Het veranderen van het klimaat is zichtbaar, zoals het smelten van het ijs en daardoor het stijgen van de zeespiegel, er zijn meer orkanen en overstromingen enerzijds en verdroging anderzijds waardoor bosbranden ontstaan. Ook in Nederland is het zichtbaar: de temperaturen in de seizoenen veranderen en daardoor kan er bijvoorbeeld minder geschaatst worden. "Het lijkt erop dat de natuur een beetje de weg kwijt is," zegt Jan Engels. "Dan hebben we met kerst bijna twintig graden en komen de plantjes uit de grond, in de zomer regent het vaak en in het voorjaar is het lang droog. Een heleboel veranderingen waar wij als mens ook last van hebben. Voor al deze problemen moeten wij met elkaar een oplossing zien te vinden. Hoe zouden, als jullie groot zijn, zeg 2035, het huis, de school en de speelplaats er dan uitzien en hoe reizen jullie van de ene naar de andere plaats." Tijdens deze les gingen de leerlingen in groepen van vier daarover brainstormen: hoe zal de toekomst eruit in 2035. Hiervoor mochten zij een tekening maken of opschrijven hoe zij het voor zich zagen. Daarna kreeg iedereen een blad voor zichzelf waarop ze het, naar hun idee, beste plan voor de toekomst mochten tekenen en daarover een gedichtje maken, een elfje om precies te zijn. De leerlingen gingen hier serieus mee aan het werk, want een goed idee zou zomaar een prijs kunnen winnen. Een jury kiest uiteindelijk drie leerlingen uit die naar het Kindercongres van het Gelders Energieakkoord gaan op 10 mei.
Tot slot vulde iedereen zijn eigen Kinderklimaatdeal in op een daarvoor bestemde hand. De leerlingen gaven onder meer aan meer op de willen fiets te gaan en, niet onbelangrijk, apparatuur uit te schakelen en niet op stand-by te houden en hun lader van de mobiele telefoon uit het stopcontact te halen. Ook de wethouder vulde deze in: minder autorijden, meer fietsen of met het openbaar vervoer, afspraken maken met bedrijven en zorgen dat de gemeente het goede voorbeeld geeft. Tot slot ging de hele klas met de wethouder op de foto.