Schrijver Thomas Verbogt. Foto: PR
Schrijver Thomas Verbogt. Foto: PR

Literair café met Thomas Verbogt bij De Gouden Karper

HUMMELO - De schrijver Thomas Verbogt verzorgt elke dag een column in De Gelderlander over de kleine en grote gebeurtenissen in het dagelijks leven. In een interview zei hij: "Je hoeft de deur maar uit te gaan en je komt in een verhaal terecht." Over hoe het dan verder gaat met die verhalen, zal hij op zondag 12 maart vertellen. Dan is hij te gast tijdens het literair café bij De Gouden Karper in Hummelo.

Verbogt schrijft al dertig jaar, vooral verhalenbundels en romans, maar ook columns. De laatste twintig jaar verschijnen die columns in De Gelderlander, die verschijnt in de streek waar de in Nijmegen geboren Verbogt vandaan komt.

Op het oog onbetekenende voorvallen weet hij een mooie draai te geven. De columns zijn goed vanwege deze 'verrassingen in het alledaagse', vanwege zijn observatievermogen en woordkeuze en door zijn rustige stijl. De onderwerpkeuze is zeer divers: treinen zonder wc's, een omhelzing bij de papierbak, een man achter de kassa die enkele malen per dag hardop 'My way' zingt en een langslopende Indiër die Kling-klokje-klingeling zingt. Aardige en leesbare columns.

Zijn laatste boek is 'Waaitaal', een verzameling stukken over woorden die voortkomen uit de waan van de dag. Waaiwoorden zijn woorden die naar je toe komen waaien vanuit de pers en op straat, en die gelukkig vaak snel weer verdwijnen. Woorden die veel zeggen over de tijdgeest en de staat van het land. Met geamuseerde verontrusting staat Thomas Verbogt stil bij waaiwoorden als voorjaarshaar, socialbesitas, koopkracht, sierbestrating, zonzeker en Nieuwjaarsdipje.

De pers over de columns van Thomas Verbogt: "Hij schrijft loepzuiver over de kleine dingen die Nederland Nederland maken, of bijna ongemerkt veranderen." NRC Handelsblad. "Kleine, ontroerende en geestige bespiegelingen over het alledaagse waaruit mildheid en menslievendheid spreekt." Happinez. "Er valt veel te lachen en te glimlachen, want hij heeft een groot talent om steeds in absurde situaties verzeild te raken." De Gelderlander.

Het belooft een lichte en bonte middag in de vroege lente te worden. Er is ook een mogelijkheid tot het reserveren van een drie-gangen diner. Aanvang: 15.30 uur. Kaarten: 7,50 euro per persoon, te bestellen bij De Gouden Karper, 0314-381214 of via www.degoudenkarperhummelo.nl.


De muziek wordt onderbroken door voordracht uit brieven

LAAG KEPPEL - Op 12 maart om 15.00 uur wordt op Kasteel Keppel een zeer bijzonder concert uitgevoerd. Camiel Boomsma, piano, en Michael Stirling, cello, trakteren u op muziek van Gabriel Fauré, Richard Strauss en Serge Rachmaninoff. De muziek wordt onderbroken door voordracht uit brieven geschreven door of aan de componisten en hun vrienden, en staan in relatie tot de gespeelde muziekstukken. Op deze originele manier brengen Boomsma en Stirling ons terug in de tijd dat deze muziek geschreven en ook gespeeld werd. De uitzonderlijke inrichting van de zaal versterkt die beweging naar het verleden.

De entreeprijs is 25 euro per persoon inclusief een drankje na afloop. Kaartverkoop via telefoon of email. De zaal is helaas niet toegankelijk voor rolstoelen.


0314-381316

kasteelkeppel@gmail.com