Elly Smeitink kijkt mee met de aannemer om bewoning vanaf eind maart mogelijk te maken. Foto: Freek Miggelbrink
Elly Smeitink kijkt mee met de aannemer om bewoning vanaf eind maart mogelijk te maken. Foto: Freek Miggelbrink Foto:

Magic mix in Zandewierde voor snelle integratie

HUMMELO – Statushouders en jongeren uit Hummelo en omgeving krijgen in de loop van deze maand een eigen plek in Zandewierde. Woningbouwvereniging Sité, de gemeente Bronckhorst, de Dorpsraad en tal van vrijwilligers hebben hard gewerkt aan dit speciale project met een zogenaamde magic mix.

Door Ceciel Bremer

De stemming onder de Hummeloërs was verdeeld toen eind 2015 het bericht kwam dat Zandewierde aan de J.D. Pennekampweg bestemd was voor statushouders. Er was nog veel onduidelijkheid op dat moment en dat zorgde aanvankelijk voor tegengas, zegt Elly Smeitink. Als voorzitter van de Dorpsraad ging ze het gesprek aan met woningbouwvereniging Sité en de gemeente om de mogelijkheden en ook de zorgen van dorpsbewoners te bespreken en voor spreiding en fasering te zorgen. "Veel jonge mensen hier uit het dorp kunnen geen betaalbare woning vinden. We wilden ook graag dat zij hier een plek zouden krijgen. En als er niet alleen alleenstaande statushouders zouden komen maar ook gezinnen, dan zou de uitwerking op het dorp bijvoorbeeld op de school en de winkels groter zijn en de integratie sneller verlopen. Zo kwamen we al snel tot een plan dat we integratie achter de voordeur noemden: een magic mix van bewoners en culturen die om en om hun plek vinden in het gebouw", vertelt ze. Het plan werd direct door Sité omarmd en ook de gemeente sloot aan. Sité kreeg de regie in handen en er kwam een klankbordgroep om voor- en tegenstanders uit het dorp te betrekken bij het plan. Iedereen die dat wilde, kon meedenken om dit speciale project van statushouders en dorpsbewoners in één appartementencomplex, te doen slagen.

Samen barbecueën
Sité heeft veel moeite gedaan om aan onze wensen tegemoet te komen, zegt Elly. "Normaal is er een open inschrijving op woningen maar voor dit speciale project kregen mensen uit Hummelo, Drempt en Keppel voorrang. De belangstelling was erg groot. We wilden bijvoorbeeld goede geluidsisolatie om kleine irritaties over overlast te vermijden. Ook daar heeft Sité gehoor aan gegeven." Naast de twintig appartementen, variërend van studio tot gezinswoning, is ook de gemeenschappelijke ruimte in stand gehouden. "Iedereen heeft straks de mogelijkheid om zelfstandig te wonen maar er is ook een gemeenschappelijke wasruimte, keuken, woonkamer en een grote tuin. Bewoners kunnen hier ook samen koken, tv-kijken of buiten barbecueën. Bij de open inschrijving is daar in de gesprekken met de toekomstige huurders speciaal aandacht voor geweest. Ze moeten dat immers wel leuk vinden. We willen dat dit slaagt", vertelt de voorzitter van de Dorpsraad die inmiddels ook als vrijwilliger betrokken is bij het project.

Lees verder op pagina 3