Winnaar Arend Hulshof tijdens zijn dankwoord met op de achtergrond de vijf genomineerde boeken. Foto: Jan Hendriksen.
Winnaar Arend Hulshof tijdens zijn dankwoord met op de achtergrond de vijf genomineerde boeken. Foto: Jan Hendriksen. Foto:

'Rijpstra's ondergang' Beste
Achterhoek en Liemersboek 2016

Boek over oud-burgemeester van Zelhem

Door Jan Hendriksen

ACHTERHOEK – 'Rijpstra's ondergang' van Arend Hulshof uit Leiden is zaterdagmiddag 4 maart tijdens de jaarlijkse start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers ( 4 tot en met 11 maart) in de Kerkzaal van de Protestantse Kerk in Gorssel uitgeroepen als het 'Beste Achterhoek en Liemersboek van 2016'.

'Rijpstra's ondergang' is een boek over Johannes Rijpstra, oud-burgemeester van Zelhem. Arend Hulshof (35) onderzocht waarom zijn overgrootvader die gedurende de Tweede Wereldoorlog op het ene moment Duitse bevelen opvolgde en er op een ander moment tegenin ging. Hij stelde zich de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht was. In juni 1944 werd Rijpstra door de Sicherheitsdienst gearresteerd omdat hij verzet pleegde tegen de bezetter. Via Arnhem en Amersfoort kwam hij in het Duitse concentratiekamp Neuengamme terecht waar hij in december dat jaar overleed. Auteur Arend Hulshof (35) is hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensenrechtenmagazine van Amnesty International en was danig verrast door de prijs. "Dit is prachtig en eervol." 'Rijpstra's ondergang' was volgens het juryrapport een boek dat binnen een regionale context een centraal existentieel thema aan de orde stelt, dat van goed-fout handelen in moeilijke omstandigheden. "Het boek is geen opsomming van droge feiten, maar leest als een boeiende roman met veel foto's uit privécollecties, dat je zo snel mogelijk wilt uitlezen. Door het uitgebreide bronnenonderzoek wordt het verhaal over Rijpstra geen persoonlijke-helden-geschiedenis, maar een genuanceerd beschrijving van de feiten waarbij tot op het eind de twijfel over de rol van Rijpstra blijft bestaan. Bovendien wordt deze 'familiegeschiedenis' in een breder Achterhoeks perspectief verteld. De schrijver belicht niet alleen de houding van zijn overgrootvader, maar ook dat van andere burgemeesters en dat maakt het boek extra interessant."

Genomineerden
In totaal waren voor de verkiezing 'Beste Achterhoek en Liemersboek 2016' vijf boeken genomineerd door de zes juryleden van de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem en Umgeving en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Naast Rijpstra's ondergang' waren dat 'Ode aan de Achterhoekse Motorcross' van Peter Rietman en Willy Hermans (verhalen en anekdotes over de motorcross in de Achterhoek, over de historie van motorverenigingen, legendarische kampioenen en ambities van jonge talenten met veel unieke en spectaculaire foto's), 'Berkel – Mein Leben als Fluss/Mijn leven als rivier'van Doris Röckinghausen (een boek vol fascinerende liefdesverklaringen aan de Berkel, weergegeven in fotografie, schilderkunst en poëzie), 'Bontebrug' van Jonah Falke (een klassieke coming of age roman over Robert Lowenthal die als Achterhoeker zijn weg probeert te vinden in Amsterdam) en 'Jaarboek Achterhoek & Liemers 2016' van P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern (een bloemlezing over het hoofdthema 'Grenzen' en andere onderwerpen die de historie en het cultureel erfgoed van de Achterhoek en Liemers belichten).

Allerlei soorten
Het was voor negentiende keer dat de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem en Umgeving en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers de streektaal en boeken uit en over de streek onder de aandacht brachten in het kader van de 'Boekenweek Achterhoek en Liemers'. De oogst aan ingezonden boeken was afgelopen jaar voor het 'Beste Achterhoek en Liemersboek' zeer aanzienlijk: 83. In die stapel boeken waren allerlei soorten en genres te vinden als historische boeken, romans, foto- en kookboeken, poëzie, kronieken, biografieën, en een stripboekje.
Deze boeken werden beschouwd op basis van vijf beoordelingscriteria: vormgeving, taalgebruik, inhoud, originaliteit en streekbinding. "Over smaak valt natuurlijk te twisten en uiteraard lopen de meningen van de juryleden uiteen wat betreft inhoud en originaliteit en er is ook altijd wel discussie over de binding met onze streek, een belangrijk criterium. Maar we werden aangenaam getroffen door de algemene kwaliteit van de boeken. Maar ook zijn we (weer) getroffen door de geweldige energie, tijdsinvestering en betrokkenheid die deze stapel boeken uitstraalt. Veelal geschreven en samengesteld door vrijwilligers, geïnteresseerden in een bepaald stukje Achterhoek en/of Liemers", zo liet juryvoorzitter André van Gessel tijdens de prijsuitreiking weten.

Boekenweekgeschenk
Tijdens de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers werd tevens het boekenweekgeschenk Flonkergood (een bundel verhalen in de streektaal) gepresenteerd. Bij aanschaf van een streekboek tijdens de Boekenweek ontvangt men in de deelnemende boekenhandels Flonkergood gratis.


Themabijeenkomst over WMO

REGIO/HEELWEG - FNV senioren nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de themabijeenkomst WMO op dinsdag 21 maart vanaf 13.30 uur, start 14.00 tot 16.00 uur in De Radstake, Twenteroute 8 te Heelweg. De themabijeenkomst gaat over de WMO. Het gaat om zelfstandig in een huis kunnen wonen, met de bus of taxi naar vrienden kunnen gaan, zelf boodschappen kunnen doen. Om 14.00 uur worden de gasten van het forum voorgesteld, zal er een discussie zijn over de WMO en worden vragen uit de zaal beantwoord. Aanmeldenkan uiterlijk tot 16 maart via e-mail met uw gegevens inclusief lidmaatschapsnummer (indien u lid bent) naar: bwieggers66@gmail.com.