Ensemble Lumaka brengt publiek terug naar 1926
Ensemble Lumaka brengt publiek terug naar 1926

Muzikale tijdreis naar 1926 in de Brink

Zelhem - De musici, die zondag 26 februari naar Zelhem komen, gaan de bezoeker meevoeren naar het jaar 1926, het jaar waarin de 'Visionaire Timbres' ten gehore werden gebracht. Het concert in Cultureel centrum 'de Brink' (ingang aan de achterzijde) begint om 20.15 uur. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar en kosten 20,00 euro.

Ensemble Lumaka duikt muzikaal en visueel terug in die tijd, waarin de beroemde harpiste Rosa Spier, samen met collega's, in het Concertgebouw een concert verzorgde met destijds spiksplinternieuwe werken van Smit, Debussy, Ravel en Goossens. De kranten schreven vol lof over de Visionaire timbres van de gehoorde stukken. Constant van Wessem van de Groene Amsterdammer schreef in 1926 'Een der Kamermuziekavonden van het Concertgebouw was gewijd aan moderne kamermuziek. Het programma had vooral attractie rond de combinatie van harp met fluit, altviool of viool. Met ensemble Lumaka gaat de bezoeker dit concert met teksten en muziek herbeleven. Ensemble Lumaka bestaat uit musici van verschillende toporkesten en -ensembles (o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest). In april 2016 ging in Amsterdam het stadsproject 'Monumenten 1920' van start, waarbij muziek uit de jaren twintig in gebouwen uit dezelfde tijd ten gehore gebracht wordt. Een samenspel van muziek, architectuur, verhaal en vooral de tijdgeest van toen.

Het Lumaka Ensemble bestaat naast Florian de Backere, die het spel en de teksten verzorgt, uit Miriam Overlach-harp, Jana Machalett-fluit, Saskia Viersen-viool, Diet Tilanus-viool, Martina Forni-altviool, Olivier Paey-klarinet en Charles Watt-cello.


www.kamermuziekzelhem.nl


Bob Dylan in kapel Veldhoek

VELDHOEK - Bob Dylan liedjes in een kerkdienst, past dat wel? Ja zeker! Dat is te beleven in de dienst van zondag 26 februari in de Goede Herder kapel in de Veldhoek. Aanvang 10.15 uur. De meeste liederen worden die zondag niet op het orgel maar op de gitaar begeleid door Herman Haan uit Toldijk die ook de voorganger is. Enkele liederen die in het Engels zijn, worden voor de mensen die de Engelse taal niet machtig zijn, vertaald in de liturgie zodat iedereen begrijpt waar het over gaat. Herman Haan is regisseur bij de EO en vertelt op een leuke en spontane manier over het geloof. In zijn leven heeft hij heel wat meegemaakt. Toen hij verslaafd en dakloos rondzwierf, ontdekte hij de liefde van God, wat zorgde voor een ommekeer in zijn leven. "Het zal een andere dienst worden dan normaal maar de boodschap blijft hetzelfde. We hopen dat er veel mensen zijn die dit aanspreekt", aldus Diny Hebbink, één van de mensen uit de vierde zondagcommissie die deze dienst organiseert.