De sponsoractie bij Jumbo Hollak staat in het teken van Amnesty International. Foto: PR
De sponsoractie bij Jumbo Hollak staat in het teken van Amnesty International. Foto: PR Foto:

Amnesty International neemt groep 7 en 8 mee naar Herinneringscentrum

Zelhem - Inmiddels al weer voor de vijfde keer gaan de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit Zelhem, Halle, Velswijk, IJzevoorde en Wolfersveen met bussen naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het kader van het project 'Zelhem Westerbork Toen & Nu'. Het project is een initiatief van Amnesty International Zelhem/Halle.

Het project begint half maart met een schoolbezoek door een vertegenwoordiger van Amnesty. Er wordt dan gepraat over Mensenrechten, Kinderrechten, oorlog, vrede en herdenken. Ook zaken als verdraagzaamheid en respect komen aan de orde. Op 3 en 6 april vertrekken er bussen met leerlingen naar Westerbork. Daar bekijken ze een film over Kamp Westerbork in de Tweede Wereld Oorlog. In het tentoonstellingsgedeelte worden materialen uit die tijd bekeken. Als laatste gaan ze onder begeleiding van educatiemedewerkers naar het voormalig kampterrein waar over het leven in het kamp wordt verteld. Bij de monumenten worden, ter nagedachtenis aan de 102.000 slachtoffers, bloemen neergelegd.

In mei krijgen de scholen bezoek van mensen, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en van iemand, wiens familie op een bijzondere manier bij de oorlog betrokken was.

Het totale project is kostbaar, maar wordt mogelijk gemaakt door de sponsoring van vele instanties. Ook Jumbo Hollak draagt al vijf jaar haar steentje bij door de gelegenheid te creƫren voor klanten om mee te sparen voor het project. Bij de boodschappen ontvangt de Jumbo-klant sponsorzegels, die op een kaart geplakt kunnen worden. Bij de uitgang van de winkel staat een grote doos, waarin de sponsorkaarten en de losse sponsorzegels gedeponeerd kunnen worden. Ook de 'brievenbus' die normaal voor de sponsorzegels dient, kan gebruikt worden. Statiegeldbonnen (geen donatiebonnen) doen eveneens mee met de spaaractie.

Deelname aan deze spaarmogelijkheid is voor Amnesty International van groot belang om een gedeelte van de kosten te kunnen betalen. Bij de doos zijn flyers met informatie over het project. Voor vragen over het project kunt u terecht bij Jopie Pera.


peranot@planet.nl