Helemaal in de ban van het spel tijdens de voetbalclinic bij De Graafschap. Foto: Josée Gruwel
Helemaal in de ban van het spel tijdens de voetbalclinic bij De Graafschap. Foto: Josée Gruwel

'Mijn vriendje is een beetje jaloers'

DOETINCHEM – Zestien jongens en meiden deden woensdagmiddag mee aan de voetbalclinic bij Jupiler League voetbalclub De Graafschap. Ze werden welkom geheten met een hapje en een drankje, voetbalden, kregen een rondleiding in het stadion, aten friet en kregen cadeautjes. De jongelui, afkomstig uit gezinshuizen en uit een leefgroep, waren er op uitnodiging van Stichting Het Vergeten Kind. Ze hadden veel plezier, maar 'vergeten kinderen' voelden ze zich niet. Met een T-shirt aan van de Stichting Het Vergeten Kind op een foto voor in de krant? Tuurlijk niet.

Door Josée Gruwel

Omdat het hoofdveld bij het stadion van De Graafschap te drassig was, werd er uitgeweken naar sportpark De Bezelhorst. Onder leiding van vrijwilliger Cem Ertunc, jeugdtrainer en voetballer van AZSV uit Aalten, deden de jongelui – van twaalf tot achttien jaar – fanatiek mee aan een speelse warming-up, trainden allerlei oefeningen met de bal en speelden partijtjes. Een uur lang waren de jongens en meiden op het veld bij de les. "Mijn vriendje is een beetje jaloers", vertelde een van de jongste spelers. "Hij wilde ook graag mee." Na een klein uurtje voetballen wil hij zelf wel weer op voetbal. "Want trucjes doen bij een pass vind ik echt heel mooi." Hij deed er een voor: met de linkervoet achter de rechter de bal wegschieten. "Gaaf!"
Helena en Esma vonden de clinic na het eerste uurtje voetballen gezellig. Helena zat op voetbal en Esma zit erop. Ze hadden hun bedenkingen om aan de clinic mee te doen, maar nu ze er eenmaal waren, vonden ze het prima. "Het is leuk, omdat je hier andere mensen leert kennen." En ze dachten verder: "Wel speciaal dat je dit kunt meemaken, dat er mensen zijn die je een leuke dag gunnen. "
Aan de zijlijn stonden de begeleiders van de jongelui. Gezinshuisouders Ans en Cor Mulder van 't Zwaluwnest uit Braamt, Johan ten Dolle van gezinshuis De Schöppe uit Neede, Patrick en Jochem van een behandelgroep van De Lichtenvoorde.
"Deze clinic is een buitenkansje, een goed en leuk uitje", volgens Patrick en Jochem. Ans vertelde dat er binnenshuis eerst discussie was over de deelname. De jongelui vroegen zich af of ze wel mee wilden doen. "Want ze voelen zich zeker geen vergeten kinderen, willen een gezin zijn en besloten uiteindelijk samen mee te doen. Met z'n vijven zijn ze hier en het is hartstikke leuk."

Cor: "De Graafschap heeft wel iets. Het is ook een eer dat de jongeren zijn uitgenodigd. Samen voetballen verbroedert. En ja, ze vinden het heel leuk." Chablis Platenburg van de Stichting Het Vergeten Kind: "Deze week is de week van het Vergeten Kind. In Nederland verblijven er circa vierduizend kinderen in de maatschappelijke opvang en drieduizend in de vrouwenopvang. In totaal volgen er zo'n 350 kinderen uit opvanglocaties deze week voetbalclinics. Behalve De Graafschap werken er nog zestien andere voetbalclubs mee. Bij zo'n activiteit staan de kinderen in het middelpunt. Als je goed kijkt, zie je ze groeien." Haiko Vink, organisator bij De Graafschap: "De clinic is gericht op plezier. Of het nou links- of rechtsom gaat: je ziet de lach op de gezichten."

Na allerlei indrukken te hebben opgedaan volgde aan het eind nog een verrassing: een cadeautas met onder andere een kaartje voor de eerst komende thuiswedstrijd van De Graafschap.