De Syrische vluchteling Anwar Manlasadoon – bekend van zijn columns in De Gelderlander - vertelde op donderdag 3 februari in het gemeentehuis van Bronckhorst waar een inburgeraar in Nederland zoal tegenaan loopt. Foto: Luuk Stam
De Syrische vluchteling Anwar Manlasadoon – bekend van zijn columns in De Gelderlander - vertelde op donderdag 3 februari in het gemeentehuis van Bronckhorst waar een inburgeraar in Nederland zoal tegenaan loopt. Foto: Luuk Stam Foto:

Kenniscafé geeft inzicht in leven van vluchtelingen

BRONCKHORST - Organisaties en vrijwilligers die werken met statushouders kwamen op donderdag 3 februari bij elkaar in het gemeentehuis van Bronckhorst.

Door Luuk Stam

Hoe ga je als meester of juf om met een kind dat net gevlucht is voor de oorlog? Waar loopt iemand die gevlucht is uit een land als Syrië in Nederland tegenaan? Wat betekenen cultuurverschillen voor communicatie? En hoe ziet het islamitische geloof er eigenlijk uit? Dit soort vragen komen op deze donderdagmiddag 3 februari aan de orde tijdens het kenniscafé over culturele diversiteit in het gemeentehuis van Bronckhorst.

Hier zijn tachtig mensen uit verschillende vakgebieden samen. Zij volgen workshops. Zo geeft Jolande Mekking een workshop namens LOWAN, een organisatie die zich inzet voor onderwijs voor nieuwkomers. Anwar Manlasadoon, bekend van zijn column De Gelderlander, vertelt in de workshop 'Hoe de hazen lopen' over zijn ervaringen met het inburgeren in Nederland. En islamoloog Anne Dijk geeft een presentatie in de raadszaal van het gemeentehuis.

De reacties op het kenniscafé zijn louter positief. "Een heel goed idee", reageert Wilma Otten van ProWonen. Zij is – net als onder andere mensen van Vluchtelingenwerk – aanwezig bij de workshop met Anwar Manlasadoon. "Het is heel belangrijk dat een nieuwkomer goed weet hoe de hazen lopen", aldus Otten. "En andersom net zo. Wij houden binnen ProWonen ook interculturele ochtenden. Zo horen collega's wat deze mensen hebben meegemaakt en waar ze tegenaan lopen."

Dat zijn soms heel simpele dingen. Zo kwam de Syrische Anwar er nadat hij zijn gehele huis geverfd had pas achter dat hij in een andere winkel veel goedkopere verf had kunnen krijgen. Een lijstje met tips op dat gebied was wel handig geweest, zo vindt hij. Die adviezen krijgen statushouders in Bronckhorst echter wel. Anwar woont in Arnhem. En zo blijken er meer verschillen tussen gemeenten. "Heel veel is lokaal gekleurd", zo benoemt Vincent Hettema van Interbeek Support een belangrijke conclusie van deze middag.

Hettema geeft met Interbeek Support trainingen om statushouders kennis te laten maken met Nederland. Hij is samen met zijn collega Esther ter Beek naar het gemeentehuis in Bronckhorst gekomen. "Heel zinnig", noemt zij deze bijeenkomst. "Ik heb al vier nieuwe contacten opgedaan waar ik binnenkort verder mee in gesprek ga. Iemand uit de gezondheidszorg. En daarnaast een predikant, een rabbijn en een pastoor. Daar waren we al even naar op zoek. Hier loop je ze zo tegen het lijf."

Bij de workshop die Jolande Mekking namens Lowan geeft, zijn vooral mensen uit het onderwijs aanwezig. In hun vakgebied is er weinig houvast als het gaat om de omgang met vluchtelingen. Er bestaat niet iets van een boekje waarin het één en ander staat uitgelegd. "Wij proberen ons er naar eer en geweten mee te redden", vertelt Tom Meeusen, directeur van de Jan Ligthartschool in Zelhem. Op zijn school zit sinds kort een aantal Syrische kinderen. Dat levert af en toe wat problemen op.

Zo merkte het team op de Zelhemse school dat de Syrische jongens niet meededen met sporten. "Telkens op de dag dat ze gymles hadden, waren ze ziek", vertelt Meeusen. "Toen bleek dat dit te maken had met het douchen na afloop. In Syrië is het niet gebruikelijk dat jongens samen naakt onder de douche staan. Als je zoiets niet weet, dan kun je er als school ook geen rekening mee houden of er actie op ondernemen. Op zo'n middag als deze merk je dat collega's tegen dezelfde problemen aan lopen. Het is heel nuttig om daarover te praten."