Melkveehouderij in Nederland. Foto: PR
Melkveehouderij in Nederland. Foto: PR

Melkveehouderij verdient opnieuw minder in 2016

REGIO - Melkveehouders hebben financieel een matig jaar achter de rug. De melkopbrengstprijs daalde ten opzichte van 2015, terwijl de meeste kosten gelijk bleven. Het verlies in saldo werd gecompenseerd door een forse productiestijging. Dat is de voorlopige conclusie van Boschland accountants en adviseurs te Hengelo (Gld.) op basis van de eerste jaarrekeningen van 2016.

Doordat de melkquotering is vervallen en er nog geen fosfaatwetgeving was in 2016, ging de jaarproductie per bedrijf met gemiddeld 16% omhoog. Bij grotere bedrijven was de productiestijging groter dan bij kleinere bedrijven. De productie per koe bleef nagenoeg gelijk.

De melkopbrengstprijs daalde ruim 2,6 cent per kilo melk ten opzichte van 2015. De voerkosten daalden met 0,6 cent. De kosten van gezondheidszorg, KI, loonwerk en energie bleven vrijwel gelijk. Het saldo per kilo melk daalde ten opzichte van 2015 met ruim twee cent. "Het beeld bestaat dat dit financieel is opgevangen door weinig vervangingsinvesteringen en in een aantal gevallen de aflossing stop te zetten", zegt bedrijfsadviseur Herman Vrielink van Boschland.

Toekomstverwachting
Van belang is natuurlijk hoe de toekomstverwachtingen zijn. De melkveehouderij strijdt voor behoud van derogatie. Omdat de grond in Nederland meer productief is dan in grote andere delen van Europa mogen Nederlandse boeren meer mest uitrijden dan elders in Europa. Voorwaarde is dat de totale mestproductie onder het 'fosfaatplafond' blijft. Omdat Nederland de laatste twee jaar meer mest heeft geproduceerd dan toegestaan dreigt de uitzonderingspositie, derogatie genaamd, ongedaan gemaakt te worden. "Zonder derogatie mag er minder mest op de grond gebracht worden, met als gevolg een hoger mestoverschot en lagere bodemvruchtbaarheid. Om derogatie te kunnen behouden zal de hoeveelheid fosfaat in dierlijke mest verminderd moeten worden. In 2018 zal het stelsel van fosfaatrechten worden ingevoerd, maar ook in 2017 dient de fosfaatproductie al fors lager te zijn."

Boschland constateert dat melkveehouders druk bezig zijn met de reductie van de veestapel, en dat de financiƫle gevolgen van het fosfaatreductieplan per bedrijf zeer divers zijn. "Dit is zeker een aandachtspunt", aldus Vrielink.