Livia, Stella, Luuk en Lizz luisteren naar burgemeester Marianne Besselink die voorleest uit het prentenboek over Schaap. Foto: Liesbeth Spaansen
Livia, Stella, Luuk en Lizz luisteren naar burgemeester Marianne Besselink die voorleest uit het prentenboek over Schaap. Foto: Liesbeth Spaansen

Burgemeester Besselink opent
voorleesdagen

BRONCKHORST/HENGELO - De Nationale Voorleesdagen gingen bij St. Kinderopvang De Speelweide in Hengelo van start met een bijzonder gast. Burgemeester Marianne Besselink kwam woensdagmorgen 25 januari voorlezen uit een prachtig prentenboek: 'Schaap houdt van bloemen'.

Door Liesbeth Spaansen

De burgemeester werd bij de deur welkom geheten door de leidsters Joke Aalderink en Malou Peters en de kinderen. Met zichtbaar veel plezier gaf de burgemeester alle kinderen een hand en maakte een praatje met ze. Daarna begon zij met voorlezen aan de elf twee- en driejarige kinderen van de woensdagochtendgroep, Lizz, Luuk, Stella, Livia, Joey, Alwin, Mathijs, Merel, Senn, Manuel en Bart. Zij luisterden aandachtig naar het verhaal en bogen zelfs nog iets voorover om de tekeningen beter te zien. Het prentenboek over Schaap is van het creatieve duo Linda van Putten en Dick Grapendaal en viel bijzonder bij de kinderen in de smaak.
"Wij vinden het heel belangrijk om de kinderen voor te lezen. Heerlijk om ze daarna zelf te laten babbelen, daar komt hele leuke prietpraat uit", lacht Joke Aalderink. "We zochten een gast om voor te lezen en dachten daarom aan de burgemeester." Joke bracht het voorleesboek persoonlijk naar de burgemeester op het gemeentehuis. "Ik vind het een ontzettend leuk initiatief", zegt burgemeester Besselink daarover. "Fantastisch dat De Speelweide zoveel aandacht besteed aan voorlezen bij deze jonge kinderen. Veel voorlezen is goed voor hun ontwikkeling. Daarnaast is voorlezen heel leuk om te doen en kom ik graag op bezoek als ze me vragen."

De Nationale Voorleesdagen duren nog tot en met 4 februari. Er zal op De Speelweide nog volop voorgelezen worden. "We hebben een eigen bibliotheek, dus we hebben keuze genoeg", besluit Joke. "De leidsters gaan veel voorlezen, maar we nodigen ook oma's en opa's uit."


Vaderlandse geschiedenis op Spitsbergen

ZELHEM - Oudheidkundige vereniging Salehem organiseert op 8 februari haar eerste ledenavond in 2017. Voor deze avond is Martin Idema uitgenodigd, hij gaat een inleiding verzorgen over Vaderlandse geschiedenis op Spitsbergen. De avond begint om 20.00 uur, vanaf half acht bent u van harte welkom bij museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 in Zelhem.

Omdat er heel veel zogenaamde Groenlandse walvissen zwommen in de wateren rond Spitsbergen gingen er al in het begin van de 17e eeuw Nederlandse schepen op walvisvaart, dus al snel na de ontdekking van de eilandengroep door Willem Barentsz. Daartoe werd de Noordse Compagnie opgericht. Martin Idema vertelt in zijn presentatie over de rol van Nederlanders op en om Spitsbergen, met name betreffende de walvisvaart in de eerste helft van de 17e eeuw maar ook over de steenkoolwinning in het begin van de 20e eeuw.

Na de pauze presenteert hij een door hem in 2012 gemaakte film over Spitsbergen met o.a. beelden van Smeerenburg, de plek waar destijds door de Nederlanders walvissen werden verwerkt, alsmede beelden van Barentsburg, een door Nederlanders opgezette steenkolenmijn.
Een interessant onderwerp waar velen van ons (nog) geen weet van hebben.

Leden van de vereniging hebben gratis toegang. Ook niet leden zijn welkom,
zij betalen 4 euro, leden van 't Nut 2 euro. In alle gevallen is het eerste kopje koffie gratis.


Basiscursus genealogie

DOETINCHEM - Bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers gaat op vrijdag 17 maart de basiscursus genealogie van start. De cursus wordt op vier vrijdagmiddagen aangeboden.

De cursus geeft uitleg over de eerste bronnen die men bij stamboomonderzoek tegenkomt, zoals de bevolkingsregisters, de burgerlijke stand en de kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken. Daarnaast behandelt de cursus de geschiedenis van de bevolkingsregistratie en leert de deelnemer zoeken naar gegevens op internet en in archieven. De basiscursus genealogie wordt gegeven op de vrijdagen 17, 24 en 31 maart en op 7 april van 13.30 tot 16.00 uur. Opgeven voor de cursus is mogelijk tot 10 maart, telefonisch of via e-mail.

Bij voldoende deelname gaat de cursus door, de ingeschreven cursisten ontvangen een bevestiging. De basiscursus wordt aangeboden bij Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers 't Brewinc, IJsselkade 13, Doetinchem.

Deelnemers betalen 25,00 euro, cursusmateriaal en koffie of thee inbegrepen. Leden van van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers betalen 22,50 euro. De cursussen worden gegeven in samenwerking met de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV).


info@ecal.nu of tel: 0314-787078