Koolen samen met Vruggink en Wentink op het podium in Argentinië. Foto: Marcelo Machado.
Koolen samen met Vruggink en Wentink op het podium in Argentinië. Foto: Marcelo Machado.

Barren Racing Team haalt finish Dakar

ARGENTINIË/VORDEN - De eerste week van de Dakar rally verliep voor Vordenaar Kees Koolen goed. Hij behaalde een overwinning en was in de top van het klassement te vinden. Helaas verliep de tweede week niet helemaal naar wens. Koolen en het Barren Racing haalden wel de finish maar het was moeizaam. Teamgenoot van Koolen, Bastiaan Nijen Twilhaar, reed zich ook naar het podium in Buenos Aires.

Op zondag was het rustdag en moest er gesleuteld worden aan de Barren Racer 690 KTM. Gerben Vruggink en Ronald Wentink maakten de quad weer als nieuw voor de laatste week. Op maandag werd een route gereden over de weg van zo'n 400 kilometer. Daarna volgde een proef van 160 kilometer om vervolgens nog 250 kilometer af te leggen om bij het bivak te komen. Koolen had een zware dag achter de rug, hij had meer dan vijf kwartier vastgezeten in een stuk kamelengras. Dat vergde veel inspanning om los te komen.

Etappe 7 was verre van ideaal geweest en Koolen eindigde als zestiende. Op de finish viel Koolen bijna van zijn stokje omdat hij al twee dagen behoorlijk ziek was (veelvuldig toiletbezoek en eten en drinken niet kunnen binnenhouden). Hierdoor was hij behoorlijk verzwakt maar toch vastberaden om door te gaan! De volgende dag ging het echter ook niet van een leien dakje, de ketting brak en richtte nogal wat schade aan terwijl assistentie niet aanwezig was. Hij moest het klusje zelf klaren en dat lukte gelukkig. Helaas verloor hij die dag vijf uur en kelderde in het klassement.

De negende etappe werd afgelast door enorme regenval. Hele dorpen stonden blank door het water en veel modder en rotsblokken lagen verspreid over het parcours. De deelnemers moesten via de gewone weg naar het bivak rijden om vervolgens donderdag weer aan de start te verschijnen. Een ware helletocht was het voor Koolen en Nijen Twilhaar op donderdag. De Barren Racer klonk niet erg fris meer en Kees durfde het niet aan om verder te rijden.

Er zat voor teamgenoot Nijen Twilhaar niest anders op om Koolen een paar honderd kilometer op sleeptouw te nemen om in het bivak te geraken. Daar werd alles onder handen genomen en goed nagekeken voor de twee laatste dagen. De een na laatste dag ging het weer als vanouds voor Koolen, hij eindigde die dag als zesde. De laatste dag moest er nog 785 kilometer gereden worden met daarbij een proef van slechts 64 kilometer. Koolen eindigde de laatste dag net buiten de top 10 en werd twaalfde. Eenmaal bij de finish werden de heren opgewacht door de ander teamleden. Allen waren zeer verheugd dat zowel Koolen als Nijen Twilhaar de finish hadden gehaald.

Koolen die de afgelopen twee jaren moest uitvallen door technische problemen was buiten zinnen met het behaalde resultaat, helemaal omdat de Barren Racer 690 helemaal nieuw was en er nog niet echt mee getest was. Hij complimenteerde de teamleden Gerben Vruggink, Ronald Wentink en Lars ten Harkel. Zonder deze mannen was het niet mogelijk geweest om dit te bereiken. Koolen eindigde als zeventiende in de eindstand, Bastiaan Nijen Twilhaar noteerde een twintigste plaats in het eindklassement.

"De eerste week was helemaal top," aldus Koolen, "en de tweede week viel een beetje tegen. Dit kwam mede door het slechte weersomstandigheden en de pech met de quad." Desondanks was het Barren Racing team zeer tevreden met het resultaat.