Ger Melissen, voorzitter van Vitaal op Weg en tevens gastspreker op 13 februari. Foto: PR
Ger Melissen, voorzitter van Vitaal op Weg en tevens gastspreker op 13 februari. Foto: PR

Vitaal op Weg wil
beweegaanbod voor iedereen

REGIO - "Stichting Vitaal op Weg stelt zich het creëren van een vitaal sport- en beweegklimaat voor alle leeftijden ten doel. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen en financieel minder draagkrachtige mensen. De stichting tracht haar doel te bereiken door onder andere het verbinden van verenigingen, organisaties, instellingen, bedrijfsleven en overheid."

Door Theo Huijskes

Aan het woord is Ger Melissen uit Doetinchem, stichtingsvoorzitter van Vitaal op Weg.
"Onze insteek is om sport- organisaties c.q. verenigingen te ondersteunen bij hun inspanningen om een 'open club' te worden. Een open club is daarbij in onze ogen een club met een open houding en uitstraling, die samenwerking aangaat met lokale initiatieven en actief is binnen het gehele sociaal domein." Melissen beseft dat het vooralsnog een vorm van filosofie is, omdat er geen handleiding bestaat voor de ideale open club. "Maar hoe meer je samenwerkt, hoe opener je wordt, is daarbij het uitgangspunt. Vitaal op Weg streeft ernaar dat er voor ieder mens binnen de samenleving een passend beweegaanbod moet zijn. En juist dit laatste is alleen maar realiseerbaar door lokaal samen te werken met andere sport-, zorg- en welzijnsorganisaties, het lokale bedrijfsleven en de overheid."

Kenniscafé Sport Live
Melissen geeft daarbij aan dat Vitaal op Weg maar één bedoeling heeft en dat is het investeren in het 'praktisch' beter maken van (lokale) concepten op het gebied van sport, welzijn, zorg en onderwijs, waarbij tevens gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis!
"Veranderingen in het sociaal domein vragen om een andere rol van zowel de overheid als de individuele burger. Een belangrijke drijfveer van Vitaal op Weg is daarom om niet alleen de zelfredzaamheid, maar met name de sociale innovatie te stimuleren. Daarbij is een juiste vorm van samenwerking van wezenlijk belang."
Op maandag 13 februari a.s. organiseert Vitaal op Weg samen met Kenniscentrum Sport het Kenniscafé Sport Live. Deze bijeenkomst, die plaatsvindt van 17.00 uur (inloop) en vervolgens van 17.30 uur tot 21.15 uur in het Sportcafé van de Topsporthal in Doetinchem, kent het thema 'De Draagkracht van de sportvereniging'. Daarbij komen tal van levende vragen aan de orde. Zoals bijvoorbeeld de vraag of sportverenigingen een rol hebben als het gaat om het terugdringen van overgewicht. Moet verder de beoefening van sport mogelijk worden gemaakt voor iedereen en dat ook nog eens in een rookvrije omgeving? Wat is de rol van de gemeente in al dit soort zaken? Hoe ontstaat in deze effectief samenspel tussen vrijwilligers, professionals en commerciële sportaanbieders? Waar zijn in dit land goede voorbeelden te vinden? En welk signaal zou de politiek moeten ontvangen over de rol van sportverenigingen bij de uitvoering van beleidsprogramma's?

Gastsprekers
Het kenniscafé is bestemd voor bestuursleden/vertegenwoordigers van allerlei sport- organisaties en verenigingen in de gehele regio. Per organisatie/vereniging hebben twee vertegenwoordigers gratis toegang. Individuele belangstellenden betalen 25 euro. Hiervoor krijgt men naast koffie/thee, enkele drankjes en hapjes een uitgebreid programma voorgeschoteld, dat wordt gepresenteerd door Marcel Rözer. Gastsprekers zijn onder andere Maikel Waardenburg (Universiteit Utrecht), Marian ter Haar (Kenniscentrum Sport) en Ger Melissen (Stichting Vitaal op Weg). Daarnaast zal de huisband Café du Sport optreden en zorgt de bekende Achterhoeker Frans Miggelbrink voor een gesproken column.

Aanmelden kan via www.kenniscentrumsport.nl of via kenniscafe@kcsport.nl.


Lezing over sterven, rouwen en rouwverwerking

HENGELO - De commissie Inspiratie en Ontmoeting van de Gemeente Hengelo (Gld.) organiseert op donderdag 19 januari een avond rond dit thema. Sterven en rouwen zijn allebei wezenlijke verliessituaties: het raakt ons. Ze zetten ons hele bestaan als mens op z'n kop.

"Je kunt er van alles van vinden: 'het is oneerlijk', 'waarom overkomt dit mij?', 'waar heb ik het aan verdiend?,' enzovoorts. Maar het verandert de realiteit niet: je moet het ermee doen, er letterlijk mee leren leven," aldus de commissie. "Wat gebeurt er dan emotioneel met je als mens? Wat is dat 'verwerken' dan? Hoe kunnen anderen daarbij tot steun zijn? Hoe kan ik tot steun zijn? In de lezing en het gesprek daarover proberen we daar met elkaar wat meer zicht op te krijgen." Inleider en spreker is Arthur Polspoel (1943), emeritus universitair docent pastorale theologie aan de Theologische Faculteit van Tilburg. Zijn specialisaties zijn supervisie, communicatietraining en pastorale hulpverlening. Hij publiceerde over rouw, terminale zorg, eenzaamheid, nabestaanden na zelfdoding en begraafplaatsen. Arthur Polspoel heeft talrijke mensen begeleid en verzorgt lezingen en cursussen in Nederland en Vlaanderen. Hij is begeleider van een team van een hospice en tevens gastdocent op diverse opleidingen voor palliatieve zorg. Ook begeleidt hij al jarenlang groepen rond nabestaanden na zelfdoding.
De avond over sterven, rouwen en rouwverwerking wordt gehouden in Ontmoetingscentrum Ons Huis, Beukenlaan 1 te Hengelo (Gld.), aanvang 19.30 uur. De lezing duurt tot circa 21.30 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp is van harte welkom. Opgave is niet nodig, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Voor verdere inlichtingen: Ds. Aleida Blanken (0575-461224), Frida Meints (0575-464695) en Gerrie Vos-Hiddink (06-38700488).

Afbeelding