Kees Koolen in actie met de Barren Racer one 690. Foto: Gustavo Epifanio
Kees Koolen in actie met de Barren Racer one 690. Foto: Gustavo Epifanio

Etappe winst Kees Koolen en Barren Racing

ZUID AMERIKA/VORDEN - Vorige week begon in Zuid Amerika de jaarlijkse Dakar rally, deze behoort tot de meeste extreme rally's ter wereld. Hier rijden zowel auto's, vrachtwagen, motoren en quads. Ze rijden dit jaar door de Zuid Amerikaanse landen Paraguay, Bolivia en Argentiniƫ. Het HT Husqvarna Rally Raid Team en het Barren Racing uit Vorden rijden ook mee in de beroemdste rally van de wereld. Vordenaar Kees Koolen die uitkomt op de Barren racer KTM 690 had een uitstekende eerste week.

"Op de eerste dag van de rally is iedereen nerveus, veel mensen denken dat het een makkelijke etappe is," aldus Koolen. Niets was echter minder waar. De special stage bedroeg slechts 39 kilometer maar was zeer verraderlijk. "Veel stof en onverwachte diepe gaten die je door het vele water niet kon zien, maakten het de eerste dag zeker niet makkelijk."

Koolen die als zeventiende vertrok eindigde op plaats acht tijdens de eerste dag. Daarmee was hij niet ontevreden. "Je moet de rally rustig opbouwen, je kunt hem niet winnen tijdens de eerste dagen." Dag twee was een rit over ruim achthonderd kilometer en de special stage was maar liefst 275 kilometer. De rit was enorm zwaar mede door de temperatuur die opliep tot boven de veertig graden. Op dag drie kende Koolen wat problemen door een aantal lekke banden, ook had hij problemen met de toevoer van benzine. Gelukkig kon hij dat oplossen. Daarnaast reed hij in een bepaalde sectie te hard wat hem een uur straftijd opleverde. Niet de dag die Koolen zich wenste, daarom werden er door het team wat veranderingen aangebracht aan de quad. De vierde dag was een snelle route, de duinen waren prima te doen. Een navigatiefout kostte hem helaas ruim een half uur in het klassement. Dag vijf was er eentje om in te lijsten voor de Vordenaar. Koolen, die geen enkele fout maakte door de bergen en met de navigatie goed zat, pakte zelfs de winst. Hij had het goed naar zijn zin gehad op de gladde paden door de bergen. Daar waar de concurrentie fouten maakte ging bij hem alles goed. Afgelopen zaterdag werd de etappe afgelast door het slechte weer. Het parcours stond onder water, er was voor de deelnemers geen doorkomen aan. Zij gingen uiteindelijk met z'n allen over de weg naar het bivak waar zondag de rustdag was. Koolen is in zijn nopjes met de nieuwe Barren racer KTM 690. De quad is niet te vergelijken met de andere quads waarmee hij ooit heeft gereden. Het eigenbouw project dat in Vorden is opgezet door Gerben Vruggink en Kees Koolen heeft over belangstelling dan ook niet te klagen. Tijdens de Dakar is het team uitgebreid met Lars ten Harkel en Ronald Wentink

Het HT Husqvarna Rally Raid team van Henk Hellegers doet het ook niet onverdienstelijk. Tot nu zijn er twee rijders uitgevallen van het team dat bestaat uit tien rijders. Voor de liefhebbers van de Dakar kan men de Vordense teams volgen via Facebook: Barren Racing en HT Husqvarna Rally Raid.