Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok
Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok Foto:

Hummelo knalt voor zestiende jaar op Oudejaarsdag.

HUMMELO - Voor de zestiende keer knalden de deelnemers aan het carbidschieten er lustig op los. De strijd om de 'Karper bokaal' was ook dit jaar weer spannend. Er deden zestien teams mee aan de wedstrijd. Ieder team bestond uit twee personen met een originele melkbus.

Door Dick Jolink

Vooral de originele melkbus is belangrijk voor de veiligheid. Er zijn melkbussen die niet geschikt zijn voor het carbidschieten, zoals bussen van koper of aluminium. Deze bussen kunnen de kracht van de explosies niet verdragen. Door de melkbus te vullen met een geringe hoeveelheid carbid en hierbij water te doen ontstaat acetyleengas, wat zeer explosief is.

Door de explosie wordt de bal die men in Hummelo gebruikt weggeschoten. Bij de wedstrijd in Hummelo ging het om bijvoorbeeld het afstand schieten, het vogelschieten en vangbal. De teams begonnen de dag met een half uur inschieten. Onder de deelnemende installaties, zoals men de melkbussen noemt, waren verschillende meer of minder originele uitvoeringen te bewonderen. Sommigen beschilderd en een exemplaar stond op een onderstel van wat vroeger een boerenkar was geweest.

Het geluid van de knallen klonk dof. In de wijde omgeving werden de knallen gehoord. Op het deel van het terrein wat voor toeschouwers open was, stonden her en der vuurkorven. Ook was er drinken te koop, variƫrend van koffie tot bier. Ieder jaar wordt het carbidschieten in Hummelo professioneler. Dit jaar was de geluidsinstallatie aangepast. De wedstrijd werd aan elkaar gepraat door Henk Greven, die al rondlopend over het terrein zijn verhaal kon doen door een draadloze verbinding. Ruim na vijf uur in de middag was het carbidschieten afgelopen en keerde de rust weer terug in Hummelo.

Uitslagen
Eerste plaats Team Meulenbeek-Harenberg met 1275 punten; tweede plaats Team Wiegmink met 1155 punten en derde plaats Team Meijer-Boesveld met 750 punten.

Foto: Achterhoekfoto.nl/Henk den Brok