De regie houden over uw geldzaken

VORDEN - Tevreden kunnen de besturen van Welzijn Vorden, de Ouderenkring, PCOB en Seniorenvereniging terugkijken op de door hen gezamenlijk georganiseerde en goed bezochte voorlichtingsbijeenkomst over 'financiële veiligheid' op donderdag 2 november.

Thema van de middag was 'De regie houden over uw geldzaken' waar Paulien van der Leden, preventiefunctionaris van Moviera, voor was uitgenodigd. Zij waarschuwde in haar lezing voor de vele manieren waarop en in het bijzonder ouderen financieel worden uitgebuit en waar jaarlijks in ons land circa 30.000 mensen slachtoffer van worden. Bijzonder pijnlijk is dat de daders in de meeste gevallen familieleden zijn. Het meest kwetsbaar zijn dementerende ouderen. Als voorbeelden van uitbuiting werden genoemd: het verkopen van goederen, het onthouden van noodzakelijk hulpmiddelen en vooral misbruik maken van machtigingen.
Natuurlijk zijn niet alleen de naaste familieleden de daders. Regelmatig komt het voor dat iemand met een verhaal, de zogenaamde babbeltruc, aanbelt. Het verhaal klinkt geloofwaardig en hij of zij wordt binnengelaten met vaak heel vervelende gevolgen. Advies is: niet binnenlaten zonder een geldige legitimatie te vragen en of een brief van de organisatie waarin vermeld staat dat de persoon in kwestie gerechtigd is waar hij of zij zich voor uitgeeft. Ook komt het voor dat men bestookt wordt door brieven of e-mails, waarin een bijdrage voor een goed doel of incasso staat vermeld. Ook hier is het advies: niet op ingaan als niet duidelijk is waar het werkelijk om gaat. Bij twijfel altijd navraag doen bij familie of bekenden en als u denkt dat het om een duistere zaak gaat de politie inschakelen.
Na de pauze zette notaris Hulleman de functie van het levenstestament of notariële volmacht uiteen. In het levenstestament gaat het om twee volmachten: één voor het zakelijk- en één voor het medisch, persoonlijk belang (waar ook artsen bij betrokken zijn). De zakelijke volmacht kan betrekking hebben op een periode als iemand vanwege een ingrijpende situatie tijdelijk is uitgeschakeld. Maar het kan ook betrekking hebben op een blijvende situatie wanneer iemand bijvoorbeeld bij dementie niet meer in staat is zijn eigen belangen te behartigen. Veel mensen onderschatten nog het belang van het levenstestament omdat men niet goed in staat is de gevolgen bij afwezigheid daarvan te overzien. Een heel sprekend voorbeeld is het eigen huis dat een echtpaar gezamenlijk bezit. Als één van de partners niet meer in staat is voor zijn of haar belangen op te komen en elders definitief verblijft en de thuiswonende partner vindt het huis te groot, wil dat overdragen, dan is dit zonder toestemming van de andere partner niet mogelijk. Een notariële volmacht kan in deze situatie uitkomst bieden. De notaris benadrukte ook dat het verstandig is om in de volmacht goed te regelen hoe rekening en verantwoording wordt afgelegd. De conclusie ook na deze middag is: regel uw financiële zaken goed nu u er nog toe in staat bent.