Deze maand heeft de website 'Uut de olde deuze' de geschiedenis van de voormalige Vordense fietsenfabriek EMPO op haar site uitgelicht. Foto: PR.
Deze maand heeft de website 'Uut de olde deuze' de geschiedenis van de voormalige Vordense fietsenfabriek EMPO op haar site uitgelicht. Foto: PR. Foto:

Vordenaren lanceren website 'Uut de olde deuze'

VORDEN – De Vordenaren Gerjan Weulen Kranenbarg, Jan Holtrigter en Harry Jansen zijn fervente verzamelaars van oude foto's en video's van Vorden en omgeving. Ze hebben hun hobby de laatste jaren op verschillende Facebookpagina's gedeeld. Het drietal stak in de afgelopen tijd de koppen bij elkaar en lanceerden afgelopen weekeinde de website www.uutdeoldedeuze.nl. In een eerder stadium had het drietal al de Facebookpagina 'Uut de olde deuze' gelanceerd.

Door Jan Hendriksen

De naam van de nieuwe website is afgeleid vanuit een oud Vordens gebruik. Vroeger werden foto's veelal bewaard in een oude schoenendoos. De initiatiefnemers willen met de website als moderne 'olde deuze' gaan fungeren. Bijna iedereen heeft wel een oude doos op zolder staan. Hier zitten vaak prachtige dingen in, mooie herinneringen voor iedereen en die willen Weulen Kranenbarg, Holtrigter en Jansen graag met meer Vordenaren en oud-Vordenaren gaan delen.

"Het enige wat men in het leven niet kan veranderen is het verleden." Deze wijsheid ligt bij Harry Jansen ten grondslag aan het verzamelen van oude foto's en video's. De Vordenaar beschikt inmiddels over een zeer ruime collectie digitale foto's van Vorden. Zelf verzameld of aangeboden door plaatsgenoten en oud-Vordenaren. "En die willen we graag gaan delen en uitbreiden", zo verklaart het drietal die hierdoor over een brede(re) kennis over Vorden, zowel over het verleden als het heden, beschikt.

Onder het motto 'Er gaat niets boven Groningen... alles draait om Vorden' roept Jansen mensen op hun 'oude doos' nog eens op de kop te zetten. "Wij hopen op veel respons en heel veel materiaal zodat Vorden er een geschiedenisfotoboek bij kan maken." Volgens Gerjan Weulen Kranenbarg gaat de nieuwe website met foto- en filmverzameling prachtige herinneringen uit lang vervlogen tijden opleveren. "Veel panden die zijn verdwenen of zijn verbouwd zijn op de website te zien met de nodige achtergrondinformatie. Wandel met ons mee met de plaatjes en dwaal in gedachten af naar die goede mooie oude tijd", zo roept Weulen Kranenbarg op.

Ook bieden de initiatiefnemers van de website aan om oude foto gratis te laten digitaliseren. "Mochten foto's beschadigd zijn, ze kunnen dan toch nog van enorme waarde zijn om ze te digitaliseren en te publiceren. Wij bieden de mogelijkheid aan om ze te repareren", zo verklaart Jan Holtrigter.

Uitgelicht
Op de website hebben de initiatiefnemers inmiddels al tientallen oude foto's en enkele films geplaatst uit hun eigen collecties. De foto's heeft men onderverdeeld in verschillende 'items' zoals centrum, straten, bedrijven, buitengebied, cultuur en horeca. Ook wordt maandelijks een onderwerp 'uitgelicht'. Deze maand is dat de voormalige Vordense fietsenfabriek EMPO waarbij naast foto's ook interviews worden weergegeven. Hiervoor heeft Jaimy Buunk zich bij het drietal gevoegd met zijn ervaring op het filmgebied.

Oproep
Onder het motto 'We doen het graag samen' roepen de initiatiefnemers iedereen te reageren en oude foto's aan te bieden. Inmiddels nadert de groep het duizendste lid op hun Facebook pagina. Dit is het bewijs dat de historie hier leeft, zowel in Vorden als heel ver daarbuiten.