Foto van de Mars, gemaakt met een drone. Foto: Sigurd Oliver
Foto van de Mars, gemaakt met een drone. Foto: Sigurd Oliver Foto:

Ondernemers denken samen na hoe
De Mars zich beter kan profileren

Zutphen - Terwijl Noorderhaven zichtbaar meer vorm krijgt, wordt ondertussen ook aan de Mars als geheel gesleuteld. Planmatig. Dit keer waren de ondernemers van De Mars aan zet om hun wensen en behoeftes in kaart te brengen en om samen na te denken over hoe De Mars zich beter kan profileren, waar het goed in is en waar het beter kan. Donderdag 28 september worden de eerste bevindingen gepresenteerd.

Door Meike Wesselink

Mars-ondernemers zijn met elkaar én met adviesbureau Stec Groep in gesprek gegaan. Stec Groep formuleerde hieruit een zestal punten waarover donderdag opnieuw wordt gedebatteerd. Dit keer mét de gemeenteraad, want hoewel de gemeente heeft gekozen voor een koers van meer loslaten en overlaten aan de ondernemers zelf, voor sommige ambities zal de raad tóch groen licht moeten geven. Gekozen is voor een bijzondere locatie op De Mars: Duco Avis Veilingen aan de Noorsestraat.

Stichting Parkmanagement is één van de onderwerpen en misschien ook wel meteen het meest hekele punt waarover een besluit moet worden genomen. Het collectief waar ondernemers zich bij konden aansluiten om gezamenlijk voorzieningen te bekostigen, zoals inkoop van energie, afvalverwerking, bewegwijzering, glasvezel en veiligheid, kwam niet geheel uit de verf. Een onevenredige heffing van reclamebelasting, waarvan het grootste deel van het geld weer zou terugvloeien naar de stichting, zorgde vorig jaar voor de nodige opschudding, met name op De Mars. Een aantal ondernemers buigt zich nu over de kwestie. Eén van hen is Marcel Miller die vorig jaar het voortouw nam om de onevenredige heffing aan te vechten.

Voor een initiatief als Parkmanagement voelt Miller veel, want voor (startende) ondernemers kan een collectief veel toegevoegde waarde bieden als het gaat om het inwinnen van informatie, het collectief inkopen van voorzieningen en het uitwisselen van diensten, zo denkt Miller.

Geld dat Parkmanagement nodig heeft om onder andere de beveiliging van het industrieterrein te kunnen bekostigen, ziet hij liever anders geïnd dan via reclamebelasting. "Het wel of niet hebben hangen van een reclamebord is daarbij geen goede maatstaf, hebben we gemerkt. Het ideale systeem is nog niet gevonden, maar de taks koppelen aan de WOZ-waarde kan een optie zijn." De eerste bevindingen van de ondernemers worden donderdag gepresenteerd.

Parkmanagement is natuurlijk één, maar er zijn vijf verbeterpunten meer waar groepjes ondernemers zich over buigen of dat reeds hebben gedaan. Zo wordt er nagedacht over hoe De Mars zich als geheel profileert, hoe het zich als Cleantech-bedrijventerrein profileert, hoe de Noorderhaven zich ten opzichte van De Mars verhoudt, hoe de infrastructuur verbeterd kan worden en hoe vastgoed het best behandeld kan worden in een steeds veranderend landschap. "Bij de totstandkoming van deze kaders hebben college en raad eigenlijk geen grote rol gespeeld en zo is het ook bedoeld", aldus portefeuillehouder René Sueters. "We hebben het adviesbureau weliswaar ingeschakeld en de bijeenkomsten georganiseerd, de kaders die er nu liggen, hebben de ondernemers zelf gelegd." Een van die mooie dingen is bijvoorbeeld dat GMB BioEnergie Zutphen en Qlip verkennende gesprekken hebben gevoerd over een aan te leggen warmtenet. GMB houdt warmte over die andere bedrijven weer zouden kunnen benutten.

Businessplan De Mars waar de kaders verder in worden uitgewerkt, moet volgend voorjaar feit zijn. Misschien is het businessplan wel een goed voorbeeld van de nieuwe koers van gemeente Zutphen; de regie loslaten en meer leggen bij betrokkenen zelf, ondernemers en organisaties als serieuze netwerkpartner zien en vaker naar buiten treden als gemeentelijke organisatie.

Koelhuiseigenaar Mieke van Tilburg buigt zich met een groepje ondernemers over het thema Noorderhaven. "Moet je Noorderhaven zien als een deel van De Mars of is het echt een heel eigen gebied waar leisure & pleasure veel meer een rol spelen dan verderop op De Mars waar het veel meer om industrie draait? Of is Noorderhaven onderdeel van het centrum? Eijerkamp heeft bijvoorbeeld aangegeven dat het graag bij Noorderhaven aansluit, omdat het zich qua business veel meer identificeert met Noorderhaven dan met De Mars."

Meepraten over De Mars? Kijk voor meer informatie op de website.


www.zutphen.nl


Nationale Popronde doet Zutphen aan

ZUTPHEN - Het nationale Popronde circus reist weer door het land. Van Amsterdam tot aan Maastricht, en ook Zutphen doet als 1 van de 35 uitverkoren steden mee op zondag 22 oktober. Aanvang van het evenement is om 14.00 uur en het feest gaat door tot in de late uurtjes.

Jaarlijks worden de beste aanstormend Nederlandse talent bands geselecteerd door een strenge vak jury, waaronder radio 3FM, de nationale muziekmagazines zoals Oor en andere vaklieden uit de popindustrie. Deelname betekent ieder jaar weer voor vele bands de kans om door te breken. In Zutphen zullen vijfentwintig bands van zich zullen laten horen.

De gehele selectie Zutphen kun je online vinden en beluisteren. Ook is er een speciale Popronde app voor je smartphone te downloaden, waarop je je eigen programma kunt samenstellen en via Spotify de deelnemende bands kunt luisteren. Uiteraard liggen de programmaboekjes en het magazine binnenkort op alle locaties.


Facebookpagina Popronde

popronde.nl/steden/zutphen