Onderdeel van het poppentheater. Winnaar van de kermisoptocht 2017, VIP 2.0. Foto: Alice Rouwhorst
Onderdeel van het poppentheater. Winnaar van de kermisoptocht 2017, VIP 2.0. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Poppentheater komt als beste uit de bus

Baak – Op de eerste zondag van oktober trok traditiegetrouw de bonte kermisoptochtstoet door de straten van het dorp onder begeleiding van muziekkorpsen uit de omgeving.

Door Alice Rouwhorst

Vele toeschouwers langs de kant van de weg zagen als eerste de vendeliers gevolgd door een rijtuig met het koningspaar van vorig jaar gevolgd door Muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen. Daarachter volgden maar twee kleine wagens. De broertjes Sander en Jeroen Schiphorst waren gevaarlijke piraten op een piratenboot. Broer en zusje Bjarne en Eliane Hermans verbeeldden de Disney film UP! met de oude man Carl Fredriksen en scout Russell. Met heel veel helium ballonnen aan het huis van Carl vliegen ze naar de Paradijswaterval. Zij werden hiermee eerste.

Poppen komen tot leven
Daarna volgden elf wagens waarvan er drie buiten mededinging meereden, de Koninklijke harmonie Concordia uit Hengelo, Muziekvereniging De Eendracht uit Haarlo en het Schuttersgilde St. Jan uit Keijenborg. De groep VIP 2.0 kreeg van de jury en het publiek de meeste lof met hun Poppentheater.

Poppen kwamen tot leven zodra hun gordijntje open schoof en aan hun touwtjes getrokken werd. Om de wagen heen was het zoals het in het theater ook vergaat een enorme drukte: mannen die de spotlights bedienen, de koffiepauze dame die probeert een (lauw) bakje koffie te slijten en verkopers met bekers zoete en zoute popcorn.

De wagen 'Food4thought' van de ZE-Bouwers won de tweede prijs. Een zeer kleurrijke snackwagen met aan de ene kant de verkoop van vette happen en aan de andere kant de gezonde snacks.

Snoepjes, zoutjes, popcorn, hosties, wijn en worstebroodjes; van alles werd uitgedeeld

De 'vette' kant van de snackwagen was het duidelijke een oude Citroen bestel, de gezonde kant was beplakt met bloemen! Een (halve) bloemenwagen sinds tijden weer in de Baakse kermisoptocht. De derde plek was volgens de jury bestemd voor de Toaie Rakkers met 'Trauben an der Mosel. September 1933'. De druiven van Weingut Maier zijn geoogst, klaar voor de voetenpers. Het druivensap wordt na rijping in de vaten in de kelder per boot over de Moezel vervoerd.

Met een klein verschil volgden de Premium Bouwers met een kleurrijke wagen over het verhaal van Alice in Wonderland met het witte konijn, het kaartenleger, de gekke hoedenmaker. Een levendige wagen met veel toneelspel eromheen.

De prutsers met Bim Bam zongen in de kerk vroom het verhaal over een koster uit het zuiden. Maria bleef buiten verschijnen in een grot en de paters gaven de toeschouwers meerdere zegeningen én hosties. Als zesde eindigden de Wouzen met Kerk(ver)Val. Een knap houten bouwwerk van een kerk die als een soort doosval de mensen als gelovigen binnen probeert te lokken en te houden. Bouwgroep De Broekkies eindigde als één na laatste met Fipronihil. Door het beperkte bereik in Baak heeft de kippenboer niemand kunnen bereiken om te melden dat zijn bedrijf besmet is. Dus dan maar zelf ruimen. In de buitenren zitten (nog wel) echte kippen en kleine mensenkuikentjes.

Even verder op de wagen liggen de kipsateetjes op de barbecue en de roereieren in de pan. De jonge groep B.E.0 Bouw waren de hekkensluiters met BEO aus Tirol. Een skiverhuur, een piste waar lawinegevaar dreigt en een stube waar binnen door de mannen in lederhosen en houthakkershirt gezellig feest gevierd wordt.

Publieksstem
Het publiek kon deze optocht ook stemmen en deed dat ook graag. Zij waren het wat de eerste en de vierde plek betreft met de jury eens. Maar verder waren de 885 stemmers het niet met de jury eens. De uitslag moest volgens het publiek als volgt luiden: 1. VIP 2.0, 2. De Toaie Rakkers, 3. De Wouzen, 4. De Premium Bouwers, 5. B.E.O. Bouw, 6. ZE-Bouwers, 7. De Prutsers, 8. De Broekkies

Foto: Alice Rouwhorst
De Toaie Rakkers - Trauben an der Mosel. Foto: Alice Rouwhorst
De Premium Bouwers - Alice in Wonderland. Foto: Alice Rouwhorst
De Prutsers - Bim Bam Foto: Alice Rouwhorst
De Wouzen - Kerk(ver)Val. Foto: Alice Rouwhorst