Cas Roelvink had vijf grote big bags met kroondoppen verzameld. Foto: PR.
Cas Roelvink had vijf grote big bags met kroondoppen verzameld. Foto: PR. Foto:

Cas Roelvink: 'Mijn fabriek doet het niet, er ontbreken sleutels'

Tienduizenden kroondoppen voor onderzoek naar diabetes

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Op rustige en in zijn eigen taal vertelt de achtjarige Cas Roelvink uit Vorden aan de keukentafel zijn verhaal. "Mijn fabriek doet het niet! Er ontbreken sleutels. Ik heb die sleutels nodig om de fabriek te kunnen openen. Die sleutels is de insuline. En daarom ben ik ziek." Cas Roelvink heeft sinds drie jaar diabetes, ofwel suikerziekte. Hij heeft daarvoor 24-uur zorg nodig. En dat is best wel ingrijpend. Niet alleen voor Cas zelf maar ook voor het gezin. Voor onderzoek naar diabetes is veel geld nodig. Om zelf een steentje bij te dragen aan dat onderzoek loopt Cas jaarlijks de collecte voor het Diabetesfonds en spaart hij kroondoppen. Heel veel kroondoppen zelfs!

Wat als heel iets kleins begon is inmiddels uitgegroeid tot iets groots. Op verzoek van Cas en zijn ouders Bernardet Wunderink en Sander Roelvink spaart 'Jan en alleman' kroondoppen voor Cas. Honderden, nee duizenden, nee zelfs tienduizenden kroondoppen heeft hij inmiddels in het afgelopen jaar ingezameld. Er gaat geen dag voorbij of er hangt aan de voordeur van het woonhuis wel een plastic zak met kroondoppen. Spontaan door Vordenaren verzameld.

En tweewekelijks maakt Cas met een van zijn ouders een rondgang langs de Vordense horeca (Het Meestershuis, De Rotonde, De Herberg, Hotel Bakker, De Gravin van Vorden) om de verzamelde kroondoppen op te halen. Ook voetbalvereniging Vorden, sportvereniging Ratti en sporthal 't Jebbink verzamelen alle kroondoppen voor Cas. Maar ook buurtschappen, vrienden, familie, scholen en klasgenoten doen mee. Het is misschien wat overdreven. Maar inmiddels spaart bijna heel Vorden kroondoppen voor Cas. Zelfs buiten Vorden doen bedrijven en particulieren mee.

Een grote grijze container achter het woonhuis van Cas is de verzamelbak voor alle doppen. En die verzameling is indrukwekkend. Onlangs bracht Cas vijf grote big bags naar een regionaal verzamelpunt. Goed voor bijna tweeënhalf ton (2500 kilogram) aan kroondoppen. En dat bracht de nodige honderden euro's op. En daar was de jonge Vordenaar best wel trots op. Hij wil alle verzamelaars daarvoor dan ook hartelijk bedanken. "Daarmee kunnen ze verder onderzoek doen naar diabetes", zo vertelt Cas met een grote glimlach. Want ondanks zijn beperking is hij altijd goed gemutst. Natuurlijk is hij af en toe ook wel eens iets minder goed te 'passe'. "Ik kan niet zomaar overal naar toe gaan. En dat vind ik best wel eens jammer. Want dan moet ik geprikt worden. En dat is niet altijd even leuk."

Verbeteren
Op gezette tijden gaat Cas met zijn ouders naar de Diabeter in Deventer. "In Deventer is een team van in diabetes gespecialiseerde kinderartsen, diabetesverpleegkundigen en een diëtist er helemaal voor je kind of voor jou. Ze verlenen niet alleen goede diabeteszorg maar willen de diabeteszorg ook verbeteren. Ze werken aan een toekomst zonder diabetescomplicaties voor patiënten zoals Cas. De aanpak leidt nu al tot bijzondere resultaten", zo verklaart moeder Bernardet terwijl Cas de foto laat zien toen hij onlangs alle kroondoppen die hij had verzameld naar het depot bracht.

Binnenkort hoopt hij weer een aantal big bags weg te kunnen brengen. Maar dat zal ongetwijfeld wel gaan lukken. Wie kroondoppen voor Cas heeft kan telefonisch of per mail contact opnemen.


06 - 20359647

bernardetwunderink@gmail.com


Heftige vechtlust van de ridders in harnassen

Vervolg van voorpagina

VORDEN - Het ging er zeker niet zachtzinnig aan toe. Met volle kracht werden er met de zwaarden geslagen en beukten de ridders er op los. Dan ging het in het kampement van Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers er heel wat rustiger aan toe. Frederique (10) en haar zusje Fabienne (8) Kuijper en soldaat Marc Ernst genieten van een middeleeuwse maaltijd.

Het Korps Sappeurs, Mineurs en Pontonniers is een vereniging met als hoofd uitbeelding de eerste compagnie Sappeurs in Nederlandse dienst in de periode 1813-1814. Het korps was de voorloper van de huidige Genie en houdt zich bezig met het bouwen en afbreken van verdedigingswerken, bruggen en stellingen. "Onze vereniging probeert zoveel mogelijk technieken en gereedschappen uit de sappeurs handboeken te gebruiken en op deze wijze een historische beeld neer te zetten", zo verklaart Ernst. Ook Kasteel Vorden werd nadrukkelijk betrokken bij het festijn. Zo waren naast De Hal ook de Rode- en Grote Zaal van het kasteel te bezichtigen. In de Rode Zaal hadden Bert en Diana Olsder uit Zwolle zich aan de grote eettafel genesteld die Koning Edward VII en zijn echtgenoot Koningin Alexandra in hun galakleding uitbeelden. In de kelder van het kasteel was een heuse 'hospita' uit de Tweede Wereldoorlog ingericht.

Menno Brouwer van de organiserende Canenburgh Events keek terug op een geslaagde tweede editie van het festijn. "De publieke belangstelling en de sfeer was goed. Maar we gaan nadrukkelijk bekijken of we volgend jaar het festijn weer in het zelfde weekeinde organiseren. Doordat de Feestfabriek besloot om de Zwarte Cross dit jaar een weekeinde eerder te organiseren liepen we nu parallel met elkaar. Onze doelgroep van het publiek is niet hetzelfde. Maar handig is het niet."


Meer foto's op pagina 12