Inventarisatie voor kavelruil in de Gemeente Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
Inventarisatie voor kavelruil in de Gemeente Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen

Goede kansen voor planmatige
kavelruil in gemeente Bronckhorst

Voorstel subsidie te verkrijgen wordt uitgewerkt

BRONCKHORST - Afgelopen voorjaar heeft stichting Kavelruil De Graafschap samen met LTO-afdeling West-Achterhoek en de gemeente Bronckhorst een inventarisatie gehouden naar mogelijkheden tot vrijwillige kavelruil. De belangstelling bleek groot: ruim zeventig ondernemers hebben deelgenomen aan deze inventarisatieronde. Er is interesse vanuit het hele gebied en er lijken goede ruilkansen te zijn. Samen hebben ze geconcludeerd dat dit een vervolg moet krijgen. Besloten is dat zij een planmatige kavelruil met ondersteuning van Stichting Effectief Verkavelen In Gelderland (STEVIG) gaan voorbereiden. Landbouwstructuurverbeterig staat daarbij voorop, maar ze zullen waar zich kansen voordoen ook doelen voor natuur, landschap en water proberen mee te nemen.

Op dit moment wordt een projectvoorstel uitgewerkt om subsidie te verkrijgen voor de uitvoering van het project. Deze subsidie wordt ingezet om de kosten voor kadaster, notaris en begeleiding van het proces te betalen. Dit maakt het mogelijk om tegen redelijke kosten gronden te kunnen verkavelen. De initiatiefgroep hoopt in het najaar goedkeuring te verkrijgen. In de tussentijd gaan zij verder met het voorbereiden van het ruilproces. Dit houdt in dat wie behoefte heeft aan meer informatie of ideeën heeft voor een ruiling, zich kan melden via onderstaand mailadres (indien gewenst wordt er contact opgenomen) of bij één van de leden van de initiatiefgroep. Om tot een succesvol kavelruilproject te komen is er ruilgrond nodig. Er kunnen ten behoeve van het project nu al gronden worden aangekocht. De gemeente Bronckhorst heeft al aangeboden ruilgronden in te brengen.

De initiatiefgroep, bestaand uit Peter Schut, coördinator kavelruil Bronckhorst, kavelruilcommissie de Graafschap, Jan Willem Huetink, Voorzitter LTO-Noord afdeling West Achterhoek Paul Seesing, wethouder gemeente Bronckhorst en Gerko Hopster, secretaris STEVIG roept potentiële aanbieders van grond dan ook op om zich te melden.


kavelruildegraafschap@gmail.com