Het Berlage Saxophone Quartet. Foto: PR
Het Berlage Saxophone Quartet. Foto: PR Foto:

Bevlogen saxofonisten van het Berlage Saxophone Quartet in Dorpskerk

VORDEN - In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, dat zo is ingericht dat Conservatoriumstudenten onbeperkt kunnen oefenen zonder dat de buren er last van hebben, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Op 14 mei komt het kwartet naar de Dorpskerk in Vorden en verzorgt daar vanaf 15.30 uur een concert.

De jonge musici werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp en leden van het Alban Berg Kwartet en het Koninklijk Concertgebouworkest en sleepten al snel meerdere prijzen in de wacht. Recentelijk werd het kwartet de winnaar van de Dutch Classical Talent Award en Publieksprijs tijdens de finale in het Concertgebouw Amsterdam.

In de Vordense Dorpskerk spelen ze een programma met muziek van, onder andere, Shostakovich, Schulhoff, Kurt Weill en Eisler. In een tijd van politiek onderdrukking zochten componisten als Shostakovich, Weill en Schulhoff in de muziek naar troost en vrijheid, maar helaas werd hen vaak het zwijgen opgelegd. Toch wisten zij in hun composities vaak verpakte kritiek op het regime tot uitdrukking te brengen, vaak gepaard gaande met veel ironie en humor.

Het Berlage Saxophone Quartet bestaat uit Lars Niederstrasser (1985), sopraansaxofoon, Peter Vigh (1987), altsaxofoon, Kirstin Niederstrasser (1987), tenorsaxofoon en Eva van Grinsven (1981), baritonsaxofoon. Toegang 12 euro ( t/m 16 jaar gratis). Kaarten aan de kerk en in de voorverkoop bij de VVV en Bruna te Vorden. Reserveren via vriendenvandedorpskerkvorden.nl, concerten@vriendenvandedorpskerkvorden.nl of 0575-556381.