Aaf Renkema wil dat mensen zich goed gaan voelen bij haar werk. Foto: Liesbeth Spaansen
Aaf Renkema wil dat mensen zich goed gaan voelen bij haar werk. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met kunst4daagse
deelnemers rondom Vorden

BRONCKHORST – De kunst4daagse Bronckhorst wordt dit jaar gehouden van Hemelvaartsdag 25 t/m zondag 28 mei. Deze week aandacht voor de (fiets)route in en rond Vorden. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

Door Liesbeth Spaansen

Deze route start en eindigt bij de Nederlands Hervormde kerk aan de Vordense Dorpsstraat.

Dorpskerk Vorden (61): In de Dorpskerk aan de Kerkstraat 2 zijn meerdere exposanten. Riny Slütter laat haar nieuwste werken zien: vogels. Het is haar gelukt ze te vangen op paneel, met olieverf. Inge Zwolle is fijnschilder. Zij besteedt veel aandacht en zorg aan de compositie en de keuze van haar onderwerpen. Maria Hummelink is realistisch schilder met een voorkeur voor schilderen uit de natuur of stillevens en opdrachten. Beeldend kunstenaar Saida Pop verdiept zich in de schildertechnieken van de oude meesters, die zij toepast in hedendaagse composities. Terloopse scènes uit het leven van geliefden zijn haar inspiratiebron. Marjan Smit is oprichter en eigenaar van Boulevard Magenta, School voor Ambacht & Kunst. Getoond worden werken van docenten en cursisten, die hun passie vorm geven.

Rowena Peters (62): In Grand Bistro de Rotonde aan de Kerkstraat 3 stelt Rowena Peters een veelzijdigheid aan kunst tentoon met als belangrijkste thema de liefde voor mens en dier.

Ruth Maatman (63): In Atelier 't Joostink aan de Joostinkweg 2 werkt Ruth Maatman aan haar driedimensionaal werk: beelden in chamotte, springsteen, opaal en albast. In de tuin staan torso's.

Riet Rexwinkel (64): In haar eigen atelier aan de Wilmerinkweg 4 werkt Riet Rexwinkel aan haar schilderijen die bestaan uit papier of canvas en acrylverf, of stof en andere materialen.

Ed en Jack van Dodewaard (65): De broers Ed en Jack van Dodewaard hebben beiden de kunst van het fotograferen omarmd. Zij laten hun werken zien bij Het Klavier piano's en vleugels aan de Ambachtsweg 2A.

Wijngoed Kranenburg (66): Aan de Kostedeweg 2 in Vorden exposeren op het Wijngoed Kranenburg de Achterhoekse Landart groep, die een groepsproject gerealiseerd heeft, de 35 Achterhoekse Kunstenaars van het Beeldhouwerscollectief Doetinchem die voornamelijk met hout werken en Annie Rietman, die boetseert en schildert met aquarel en acryl waterverf.

Aaf Renkema (67): Het atelier Kunst van de Kleur van Aaf Renkema is aan de Horsterkamp 3. De geboren Groningse woonde jarenlang in Zeeland voor zij elf jaar geleden naar Vorden kwam. Ondanks dat zij in veertig jaar in het lichte, ruime en mooie Zeeland wortel geschoten had, gaat de balans toch naar de Achterhoek. "Het is hier prachtig, ik vind hier inspiratie. Toch het is wel een rouwproces geweest, omdat je mensen achterlaat, maar hier zijn veel activiteiten en de mensen zijn vriendelijk, zeggen elkaar goedendag. Daar houd ik van." Aaf Renkema schildert al haar hele leven. "De laatste dertig jaar ontwikkel ik mezelf, volgde destijds een driejarige opleiding in Antwerpen. Met kwasten van dassenhaar sluier ik met aquarelverf of andere verf op waterbasis. Door het gebruik van caparol wordt de verf hard en lijkt het een olieverfschilderij." Aaf ziet dat mensen tot rust komen bij haar schilderijen. "Het is mijn missie dat mensen zich lekkerder gaan voelen bij mijn werk. Ik maak spirituele schilderijen en dat vraagt wat van mijn schilderproces. Ik probeer eerst de beslommeringen van alle dag los te laten. Pas dan kan ik me laten leiden door de kleurenwereld en de kleuren laten bepalen wat er op het doek ontstaat. Ik ben de bemiddelaar. Als kijkers geraakt worden door één of meerdere schilderijen, als zij kijken met hun hart, dan is het schilderij voor mij pas af. Ik word daar zelf ook blij van. Dat is voor mij de essentie van exposeren; schilderijen werken helend."

Verena op ten Noort (68): In het Atelier Verena op ten Noort aan de Raadhuisstraat 14 schildert Verena veelal figuratief-abstract, 3D, met een eigen kleurenpalet en grote gelaagdheid in betekenis en materiaal.

Alle routes staan op de website en in de brochure die u deze week bij weekblad Contact ontvangt.


kunst4daagsebronckhorst.nl