Tijdens het 'Leefstijlcafé' gaven diverse gasten antwoorden op vragen van leefstijlcoach Ingrid van der Linden (links). Foto: Jan Hendriksen.
Tijdens het 'Leefstijlcafé' gaven diverse gasten antwoorden op vragen van leefstijlcoach Ingrid van der Linden (links). Foto: Jan Hendriksen. Foto:

Grote informatiestroom tijdens eerste 'Leefstijlcafé'

VORDEN – Een 'café' gaan exploiteren die gericht is om bezoekers hun kennis te laten verrijken over een gezonde leefstijl, gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. Het lijkt allemaal wat tegenstrijdig en geen kans van slagen te hebben. Maar 'Leefstijlcafé Vorden' die woensdag 15 maart haar deuren voor het eerst opende in het Kulturhus bewees dat dit 'café' zeker in de toekomst een bestaansrecht heeft in Vorden. De publieke belangstelling was groot evenals de informatiestroom.

Door Jan Hendriksen

Terwijl de wachtende rij Vordenaren die hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen in de 'raadszaal' van het voormalige Vordense gemeentehuis willen uitbrengen met de minuut groeit hebben zich inmiddels in de foyer van het Kulturhus tientallen belangstellenden gemeld voor de eerste editie van 'Leefstijlcafé Vorden'.

Het initiatief voor het 'café' komt uit de koker van de Vordenaren Ingrid van der Linden, leefstijlcoach in haar praktijk Ingrid Beweegt en Geert Vlogman, volger van de Paleo eetwijze en fervent sporter en van natuurgeneeskundige Annerieke Overvelde uit Zutphen. Zij hebben dit initiatief voor dit 'café' genomen in overleg met de gemeente Bronckhorst. Onder de vlag van Lekker Bezig wordt dit gemeentelijk project voor volwassenen op een gezond gewicht vormgegeven.

Tijdens de eerste editie ging gastvrouw Ingrid van der Linden samen met 'tafelheer' Arjan Mombarg uit Vorden (oud top marathon schaatser en de huidige mede eigenaar van Free Wheel Vorden en praktiserend rundveehouder) in gesprek met diverse Vordense professionals over wat nu precies een gezonde leefstijl is en hoe die men dit kan bereiken.

Gezonde leefstijl
Tijdens de eerste gespreksronde gaven onder meer de Vordense huisarts Esther Tanis, fysiotherapeut Hanneke Jansen van der Berg, GG en GD arts Marjolein van 't Leven, wijkverpleegkundige van Sensire Wilma Draayer en Ineke Maciag, projectmedewerker bij het project Lekker Bezig! van de gemeente Bronckhorst naar aanleiding van een aantal stellingen hun visie op een goede en gezonde leefstijl. Zo werd gevraagd hoe je een gezonde leefstijl kunt behouden en stimuleren en hoe je leeftijdsrisico's kunt beperken? De levensverwachting van Vordense inwoners wordt namelijk steeds hoger.

Ingrid van der Linden: "Maar bieden de jaren naarmate je ouder wordt ook kwaliteit? Wanneer de gezondheid gaat opspelen is de kwaliteit van leven daaraan onderhevig. De feiten laten zien dat welvaartsziekten toenemen, overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, overspannenheid en burn outs toenemen. Bewust gezonde gewoontes aanbrengen dragen bij aan de kans op een leven lang gezondheid. Maar hoe doe je dat? Dat was de essentie van deze avond. En daarom zijn de nodige antwoorden gegeven."

Sporten voor je plezier
Na een muzikaal intermezzo schoof Timme Koster van Zwem- en Recreatiebad In de Dennen aan de praattafel. Hij deelde zijn ervaringen met sporten voor de jeugd en riep vooral op om te sporten voor je plezier. Wilco Klein Nengerman en Willy Berentsen zaten aan tafel om vol passie te praten over sporten voor het goede doel. Wilco Klein Nengerman met zijn handbike en Willy Berentsen namens Cycling Team Vorden. Ingrid van der Linden werd zelf door tafelheer Arjan Momobarg geïnterviewd over haar initiatief met Peter Jansen; Vorden in Beweging.

Muzikaal werd het 'café' omlijst door de gelegenheidsband van Maartje Epema. Columnist Eva Schuurman sloot de avond af met een knipoog en column vol openbaringen die zelfs de bezoekers van het 'Leefstijlcafé' niet kunnen navertellen.

Vervolg
De drie initiatiefnemers keken na afloop terug op een geslaagde eerste editie van 'Leefstijlcafé Vorden'. Met deze ingrediënten wordt ook de tweede editie op 21 juni vast een succes. De organisatie is te bereiken via leefstijlcafe@gmail.com of @leefstijlcafe op Twitter.