Harry Jansen stak ook nadrukkelijk zelf de handen uit de mouwen tijdens de renovatie van de muziekkoepel. Foto: PR.
Harry Jansen stak ook nadrukkelijk zelf de handen uit de mouwen tijdens de renovatie van de muziekkoepel. Foto: PR. Foto:

'Fantastisch hoe iedereen meewerkte'

Afscheid Harry Jansen Stichting Muziekkoepel Vorden

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Op tafel ligt een dik boekwerk waarin alle tientallen krantenpublicaties vanaf het eerste uur keurig zijn gerangschikt. Op de achtergrond laat het computerscherm telkens verspringend foto's van de gerenoveerde muziekkoepel in het Henk Aalderink Plantsoen zien. En als Harry Jansen (66) de bestanden in de map 'Muziekkoepel Vorden' op zijn bureaublad van de computer aanklikt verschijnt er een uitgebreid dagboek die de Vordenaar vanaf 2 maart 2015 heeft bijgehouden. Tot in de kleinste details heeft Jansen alle ontwikkelingen rond zijn 'kindje' vastgelegd. Hij kijkt er met trots op terug. Met dank aan al die Vordenaren en anderen die zijn 'project' massaal omarmden.

Voor veel Vordenaren was het een verrassing. Binnen het bestuur had Harry Jansen echter eind vorig jaar zijn terugtreden al kenbaar gemaakt. De geboren en getogen Vordenaar vindt dat zijn taak rond de renovatie van de Vordense muziekkoepel 'volbracht' is. "Het waren twee intensieve jaren. Het liet mijn geen dag los. Maar alles staat nu op de rit." Wat begon als een oproep op Facebook om de rommel in en om de muziekkoepel op te ruimen resulteerde uiteindelijk in augustus 2015 in de oprichting van een stichting met in hoofdzaak een tweeledige ambitie.

Harry Jansen: "Bouwkundige ingrepen plegen om de verpaupering van de koepel een halt toe te roepen en eigentijdse sociaal culturele activiteiten initiëren, passend bij de plaats en functie van een vernieuwde koepel in de Vordense gemeenschap. En die ambities zijn uitgevoerd en in werking gezet. Met dank aan al die mensen die, op welke wijze dan ook, hebben meegewerkt. Zonder hun spontane medewerking hadden we dit als stichting niet voor elkaar kunnen boksen. Veel financiële donaties van inwoners uit Vorden maar ook van ver daarbuiten. Ondersteuning van plaatselijke ondernemers, verenigingen en stichtingen en uiteraard niet te vergeten de gemeente Bronckhorst. We hebben veel fondsen aangeschreven met het ons bekende resultaat. Het geld 'stroomde' binnen, zelfs dusdanig dat we onze doelstelling tussentijds hebben kunnen aanpassen tot duurzaam herstel zodat er in de eerste jaren ook geen noodzakelijk onderhoud behoeft te worden gepleegd."

Taak rondom de renovatie is volbracht

Hoogtepunt
Het hoogtepunt voor Jansen in het geheel was het moment dat de gerenoveerde muziekkoepel gezamenlijk door de vrouw van de overleden voormalige burgemeester van de gemeente Bronckhorst Henk Aalderink en de huidige burgemeester Marianne Besselink vorig jaar september officieel in hergebruik werd genomen. "Een festijn die tot in lengte van jaren in mijn herinnering zal blijven hangen." Jansen zette zich in de afgelopen twee jaar nadrukkelijk in voor de eerste doelstelling van de stichting: bouwkundige ingrepen mogelijk maken gericht op duurzaam herstel van de Koepel. "Die doelstelling is nu gerealiseerd. Ik zie terug op een hartstikke mooie periode waarin ik aan het behoud van dit stukje Vordense historie een bijdrage heb mogen leveren."

Naar de mening en visie van Jansen zal de stichting zich in de jaren die nu in het verschiet liggen vooral moeten gaan toeleggen op de verdere uitwerking van zijn tweede doelstelling: het bieden van een aantrekkelijk en eigentijds sociaal cultureel programma. Het bestuur van Stichting Muziekkoepel Vorden is daarvoor nog naarstig op zoek naar een nieuwe bestuurder die over de vereiste kwaliteiten en ook netwerk beschikt om zich juist voor die doelstelling in te zetten. Voor Harry Jansen liggen er inmiddels nieuwe uitdagingen aan de horizon. Zo is hij betrokken bij de oprichting van belangenvereniging Vordens Belang en wil hij zich inzetten om Vorden verder op de kaart te zetten.