Vincent Spiegelenberg (l) neemt namens de ondernemers het certificaat in ontvangst van wethouder Jan Engels. Foto: Luuk Stam
Vincent Spiegelenberg (l) neemt namens de ondernemers het certificaat in ontvangst van wethouder Jan Engels. Foto: Luuk Stam Foto:

'Samenwerking leidt tot verzorgd industrieterrein'

VORDEN - Namens de ondernemers op industrieterrein 't Werkveld in Vorden ontving Vincent Spiegelenberg van Het Kacheltje op maandag 9 januari het KVO-B-certificaat.

Door Luuk Stam

Industrieterrein 't Werkveld in Vorden behaalde eind vorig jaar opnieuw het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken (KVO-B). Dit keurmerk is in 2005 in het leven geroepen door MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deelnemende bedrijventerreinen worden iedere drie jaar aan een evaluatie onderworpen.

Vincent Spiegelenberg is met zijn bedrijf Het Kacheltje ondernemer op 't Werkveld. Hij ontving het certificaat dat hoort bij het kenmerk op maandag 9 januari uit handen van wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst. "Op een industrieterrein is elkaar kennen en weten wat er speelt heel belangrijk", sprak Engels.

Industrieterrein 't Werkveld heeft een werkgroep waarin behalve enkele ondernemers ook gemeente, politie en brandweer zijn vertegenwoordigd. Iedere drie maanden maakt die werkgroep een ronde over het industrieterrein. Hierbij letten de leden op afval, verlichting en inbraakgevoelige plekken. Als er iets niet in orde is, spreken zij ondernemers daarop aan.
Vincent Spiegelenberg is nog niet zo lang lid van de werkgroep. "Een jaar geleden vroeg ik me ook nog af wat ik er mee moest", bekent hij. "Sommige ondernemers hebben dat idee nog steeds, maar ik ben er nu heel positief over omdat ik merk dat het echt helpt. Samenwerking leidt tot een schoon en verzorgd industrieterrein."

De ondernemer vindt het belangrijk dat niet alleen de stoep voor zijn eigen zaak, maar ook de omgeving er goed uitziet. "Een mooi verzorgd industrieterrein nodigt uit tot ondernemen", stelt hij. "En het nodigt juist minder uit tot vandalisme." Deze aanpak leidde er inderdaad toe dat het aantal vernielingen en inbraken op 't Werkveld de laatste jaren afnam.
Daartoe is er ook een speciale WhatsApp-groep in het leven geroepen. Hierin staat een groot aantal van de ondernemers op het industrieterrein met elkaar in contact. Zo wijzen ze elkaar op verdachte situaties. Als er wat aan de hand is, worden daarnaast de werkgroepleden direct op hoogte gesteld.

"Laatst reed er een keer een verdacht busje rond", vertelt Spiegelenberg. "Dan gaan er meteen mensen kijken. Vaak in tweetallen. Ik was niet in Vorden, maar toen ik later die avond terugkwam, heb ik toch nog even een ronde gemaakt. Ik dacht; misschien zie ik nog wat. Dat was niet zo. Maar als we dit samen zo doen, houden we het wel veilig."