Reinier Klein Brinke (r.) en directeur Jan ten Hove met het 'kindje' van Reinier het ledenmagazine Samenspraak. Foto: Jelmer Faas
Reinier Klein Brinke (r.) en directeur Jan ten Hove met het 'kindje' van Reinier het ledenmagazine Samenspraak. Foto: Jelmer Faas

Reinier Klein Brinke neemt na 47,5 jaar afscheid van Rabobank

'Een communicatieman in hart en nieren'

VORDEN – Van assistent kassier tot communicatieadviseur. Reinier Klein Brinke (63) uit Barchem vervulde maar liefst 47.5 jaar talloze functies binnen de Rabobank. Een groot gedeelte van deze imposante periode werkte hij vanuit het kantoor in Vorden. Vorige week nam de Barchemer bij Hotel Bakker in besloten kring afscheid van Rabobank Noord- en Oost- Achterhoek. Een zeer bevlogen vakman, betrokken bij de bank, collega's en omgeving. Iemand die ervoor zorgde dat je je altijd welkom voelde. Zo ook tijdens het interview in zijn vertrouwde woonomgeving in buurtschap De Wildenborch op de gemeentegrenzen van Bronckhorst en Lochem. Daarin wordt teruggeblikt op zijn langdurige bankperiode. Een dergelijk dienstverband zal in de huidige tijd niet meer voorkomen.

Door Jan Hendriksen

We schrijven 1969. Reinier Klein Brinke heeft zijn opleiding aan de ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs) in Lochem met succes afgerond. Hij wil evenals zijn oudere broers en zus geld gaan verdienen. Reinier reageert op vijftienjarige leeftijd op een vacature in weekblad Contact Vorden waar de Boerenleenbank Kranenburg een assistent voor de kassier vraagt. Klein Brinke wordt door het bestuur van de 'katholieke' bank uitgenodigd voor een gesprek. Niet veel later is de 'hervormde' Klein Brinke de rechterhand van hoofdkassier Harry Hartman. "Best wel bijzonder voor die tijd", zo blikt Reinier terug op de beginperiode van zijn uiteindelijk imposante carrière in het bankwezen. Door Hartman werd Klein Brinke ingewijd in de geheimen van het bankwezen. Boerenleenbank Kranenburg hield toen kantoor in het 'Meistershuus' van de voormalige katholieke school. "Mijn aanvangssalaris bedroeg 250 gulden", zo verklapt Klein Brinke. Een tijd waar de mensen nog contant geld stortten. "Ik ben talloze malen vanuit Kranenburg met duizenden guldens op zak naar Vorden gefietst om het geld in Vorden af te storten. Op de terugweg ging ik dan vaak langs diverse ondernemers om overtollig kasgeld van hen weer mee te nemen. Ondenkbaar in de huidige tijd. Maar toen was dat heel normaal."

In 1970 betrok Boerenleenbank Kranenburg een nieuw pand aan de Ruurloseweg. Reinier: "We waren ineens door kogelvrij glas gescheiden van de klant. In die periode kende je alle rekeningnummers van de klanten uit je hoofd. Alle werkzaamheden bestonden toen nog uit handadministraties. Ook spaarbankboekjes werden met de hand geschreven en dagafschriften verwerkt met een typemachine. Nostalgie ten top. Hoe anders is dat heden ten dage."

Overstap naar Rabobank Vorden
In 1976 stapte Reinier over naar de Rabobank in Vorden waarmee de Boerenleenbank Kranenburg in 1984 fuseerde. "Ik heb daar niet geheimzinnig over gedaan. Hartman heeft zelfs mijn sollicitatiebrief op de post gedaan." In Vorden werd Reinier de 'rechterhand' van de heer Jo Wesselink, hoofd afdeling particulieren waar hij de functie van eerste medewerker 'Kas en Kantoren' vervulde. Met een ingrijpende verbouwing van de bank in het vooruitzicht nam hij in 1984 de functie van Wesselink over en werd hoofd van deze afdeling. De invoering van de automatisering aan de balies vond daarna plaats onder verantwoordelijkheid van Klein Brinke.

Automatisering
In 1987 deed de geldautomaat zijn intrede in Vorden. In dat jaar werd Reinier manager particulieren in combinatie met de functie van communicatie. "In die tijd maakte de automatisering een grote vlucht. In 1990 deden de eerste mogelijkheden zich voor tot pinbetalingen in de winkels. En de 'buizenpost' werd geïntroduceerd in het Vordense kantoor. Het gebeurde nog wel eens dat de deksel niet goed op de bus zat. Dan moest je er een nieuwe bus zonder deksel achter aan steuren in de hoop dat het 'verloren' geld werd gevangen", zo herinnert Reinier zich nog als de dag van gisteren. In die periode fuseerde de Vordense vestiging met die van Baak (1990) en Hengelo en Steenderen (1995). "We kregen er tientallen collega's bij." In die periode was Klein Brinke ook actief als voorzitter van de personeelsvereniging (1989-2005).

Functie zelf gecreëerd
In 1995 maakte Klein Brinke zijn laatste switch binnen de bank. Hij werd communicatieadviseur. Deze functie had hij zelf gecreëerd. "En ik heb daar zelf ook een invulling aan gegeven die uiteindelijk uitgegroeid is tot de afdeling Marketing, Communicatie en Coöperatie. Nu met een mooi woord als Business Support omschreven." Een veelomvattende functie waar Reinier volledig in opging. Een van de meest ingrijpende veranderingen in die periode was de overgang van de gulden naar de euro op 1 januari 2002. "Er was ineens ook geen vreemde valuta meer. Ik kan mij nog herinneren dat iedereen een setje munten van de overheid kreeg. Die omschakeling was een hele operatie. Talloze voorlichtingsavonden heb ik toen geleid." Zijn 'kindje' binnen al die werkzaamheden als communicatieadviseur is het magazine 'Samenspraak' dat viermaal per jaar aan alle leden van de Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek wordt toegezonden. Een deel van de inhoud en de eindredactie werd door Reinier verzorgd. Het magazine kreeg een steeds grotere verspreiding door de fusies met Berkelland (2005), Berkel-IJssel (2007 en Achterhoek-Oost (2014).

Afscheid
Vorige week nam de Rabobank afscheid van de communicatieman in hart en nieren. Tijdens de afscheidsreceptie was er een alternatief gastenboek in de vorm van 'Samenspraak' waarin een ieder een persoonlijke noot kon schrijven. En daar werd volop gebruik van gemaakt. "Daarin kun je nog eens terugkijken en een keuze maken uit alle mooie momenten van de afgelopen jaren. Dat zal best wel moeilijk zijn want het waren er zoveel", zo sprak directeur Jan ten Hove van Rabobank Noord- en Oost Achterhoek tot Reinier. Bijzonder tijdens de afscheidsreceptie was ook de persoonlijke videoboodschap van Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland.

Invulling vrije tijd
Sociaal was en is Reinier Kleine Brinke alle jaren dat hij werkzaam was bij de bank nauw betrokken bij het sociale leven in Vorden en in zijn eigen buurtschap Wildenborch. Hij zal dan ook niet in het bekende 'zwarte gat' vallen. In het verleden was Reinier actief als bestuurslid voor VVV Vorden, de Vordense Zomerfeesten, volleybalvereniging Dash en 'speelde' hij maar liefst vijfendertig jaar Zwarte Piet tijdens de Sinterklaas intochten in Vorden. Momenteel is Reinier voorzitter van de Kapelcommissie van Stichting Kapel De Wildenborch en staat hij komend voorjaar weer op de planken voor Toneelvereniging TAO (Tot Aller Ontspanning) uit De Wildenborch. Kortom we zullen hem nog talloze malen kunnen treffen maar dan niet meer als 'bankman'.