Annemieke Vermeulen luistert geboeid naar een van de toespraken. Foto: Meike Wesselink
Annemieke Vermeulen luistert geboeid naar een van de toespraken. Foto: Meike Wesselink Meike Wesselink

'De maximale rek van het elastiekje van de samenleving opzoeken'

Zutphen - Iedereen leek vrijdagmiddag 23 december wel een glimp van de nieuwe burgemeester op te willen opvangen. Onder de aanwezigen die de installatie van Annemieke Vermeulen in de Burgerzaal bijwoonden, veel persoonlijke contacten van de nieuwe burgemeester zelf. En daarmee wekt Vermeulen de indruk een geliefde dame te zijn.

"Vandaag is mijn vierde installatie, maar nog nooit was die in zo'n bijzondere ambiance als deze", begint Vermeulen haar eerste toespraak als burgemeester. De afgelopen dagen werkte ze aan haar speech, "Want", zo zegt ze "Je kunt maar één keer je entree maken." En dat deed ze. De dakconstructie van de Burgerzaal, een van de oudste en best bewaarde van Nederland, kiest ze als metafoor. Balken; dun, dik, duwend, trekkend en allemaal samen een solide constructie vormend, waaraan zelfs de kleinste balk een essentiële bijdrage levert. Zo schetst Vermeulen de Zutphense samenleving. Vermeulen, die ook kunsthistorica is, is erg gecharmeerd van de Burgerzaal en het Oude Stadhuis. "Het is een droom om in zo'n historisch pand van allure te zitten, iets om trots op te zijn." Heel iets anders dus dan het veelbesproken 'roze' gemeentehuis van Leusden waar Vermeulen de afgelopen jaren huisde.

De Burgerzaal, de ambtsketen, haar feestelijke outfit en de ontspannen glimlach van Vermeulen, het staat haar allemaal goed. Vermeulen voelt als een natural. "Ik hoop dat u van chocolade houdt en van cello en bokbier", zo verwelkomt Clemens Cornielje (Commissaris van de Koning), de nieuwe burgemeester. Maar Zutphen heeft heel wat meer uitdagingen dan dat en Adjan Pepers, voorzitter van de vertrouwenscommissie, locoburgemeester Annelies de Jonge en Andries Heidema, voorzitter Stedendriehoek stippen de onderwerpen aan waarop Zutphen de komende jaren verder wil borduren: de aantrekkingskracht van de stad, de zelfredzaamheid van haar inwoners en het stimuleren van het ondernemersklimaat.

Dikke dossiers nog even
laten liggen

Initiatieven vanuit de samenleving opzoeken, vragen naar de behoeften van inwoners, gesprekken aangaan met ondernemers en de dikke dossiers nog even op tafel laten liggen, dat is het pad dat de nieuwe burgemeester de komende tijd wil bewandelen. "Vertrouwen in de samenleving, het loslaten van regels en minder controle: het vraagt een andere manier van denken in een ambtelijke omgeving waar voorheen inwoners pas bij de besluitvorming aan bod kwamen." Iets waar Vermeulen ook in Leusden de afgelopen jaren actief in is geweest en daar met Theater De Tuin een treffende toon mee zette. Een theater met een goede programmering, door de samenleving opgebouwd, gesponsord door het bedrijfsleven en gerund door vrijwilligers. "daarmee hebben we hard gewerkt aan het oprekken van het elastiekje. Door de ambtelijke ondersteuning veel zichtbaarder te maken en het gesprek en de voeling met de samenleving op te laten zoeken, is er een andere manier van denken ontstaan. Ik beloofde een taart te bakken als het elastiekje zou knappen en dat is ook een enkele keer gebeurd."

Doorvragend op de taartbakkwaliteiten van Vermeulen, blijkt het niet eens grote liefhebberij van haar te zijn. Hoeveel baksels Zutphen nog nodigt heeft, moet nog blijken, maar haar "Ik heb zin in Zutphen" en "Een goede samenwerking begint met gunnen en brengen", weerklinken in ieder geval helder en vastberaden door de Burgerzaal.

Op 10 januari 2017 maakt burgemeester Annemieke Vermeulen opnieuw haar opwachting tijdens de Nieuwjaarsreceptie om 18.30 uur in de Burgerzaal. Maar eerst Kerst. "De afgelopen weken zijn erg hectisch geweest, ook voor mijn man en kinderen en daarom is het een fijn moment om de komende dagen weer even als gezin samen te kunnen zijn."


Digihulp inloopspreekuur in de bieb

REGIO - Wie vragen heeft over zijn digitale apparaat, zoals smartphone, tablet, iPad, of E-reader, kan terecht op het inloopspreekuur in de bibliotheek. Er zijn spreekuren in Doesburg: 9 januari, 6 feburari en 6 maart tussen 14.30 en 16.30 uur; in Doetinchem: 10 januari, 7 februari en 7 maart tussen 10.30 en 12.30 uur; in Hengelo: 11 januari, 8 februari en 8 maart tussen 10.00 en 12.00 uur; Vorden: 12 januari, 9 februari en 9 maart tussen 10.00 en 12.00 uur en in Zelhem: 13 januari, 10 februari en 10 maart tussen 14.30 en 16.30 uur. Tijdens het inloopspreekuur in februari staan de online cursussen én de online agenda van de bibliotheek centraal. De deskundige mediacoaches helpen graag. Iedereen kan zo binnenlopen.