Pax-trainer Rudi Vonk kijkt tevreden naar de 3-1 eindstand. Foto: Willy Hermans
Pax-trainer Rudi Vonk kijkt tevreden naar de 3-1 eindstand. Foto: Willy Hermans

Pax met tien man langs Keijenburgse Boys

Ouderwetse voetbalsfeer bij derby

Door Willy Hermans

HENGELO - In een ouderwetse voetbalsfeer op een met 1500 toeschouwers volgepakt sportpark 't Elderink heeft Pax buurman Keijenburgse Boys met 3-1 verslagen. In een matig duel met meer vuurwerk buiten dan in het veld was Pax vooral in de tweede helft de betere ploeg en wist een 0-1 ruststand weg te werken.

Het was al vroeg onrustig in Hengelo toen om 6.00 uur in de ochtend al Keijenborgse fans met luide knallen door het dorp trokken. Als aankondiging dat na 51 jaar Pax en Keijenburgse Boys weer tegenover elkaar stonden in de competitie. De laatste keer was vlak na de opening van Sportpark 't Elderink in 1966 en eindigde in een 3-1 zege voor Pax, destijds in de 1e klasse GVB.
De supporters van beide clubs hadden zich goed voorbereid en trokken met spandoeken en vuurwerk naar het sportpark. Voor gastheer Pax was het lang geleden dat zoveel publiek langs de lijn stond en er was alles aan gedaan om het gezellig te maken. Het weer zat mee, om half drie kon het voetbalfeestje beginnen.

Voor de aftrap gingen alle registers nog even open met blauwwitte en oranje rookpotten. Nauwelijks waren de kruitdampen uit de tribune verdreven of Joep Korenblik prikte de bal in de verste hoek achter Pax-doelman Jeroen van der Veen: 0-1. Na de grote nederlagen van de laatste weken voor de Keijenburgse Boys een onverwachte start, waarmee Pax in de eerste helft niet zo goed raad mee wist. De ploeg kon de hogere stand op de ranglijst geen moment waarmaken. De Boys leunden achterover en lieten Pax komen, maar de defensie onder leiding van Tom en Dion Goossens had weinig moeite overeind te blijven. Pax had wel een overwicht, maar wist nauwelijks kansen te creëren.
Tijdens de pauze liep van de Pax-aanhangers alleen penningmeester Bertus Menkveld met een brede glimlach tussen de menigte. In de tweede helft speelde Pax richting kantine en kwam direct fanatiek uit de startblokken. Jesse Bulten kwam op links goed door en zette scherp voor. Dion Goossens en Björn Grotenhuys konden de bal niet goed verwerken, waarna de doelman de bal in eigen doel werkte: 1-1.

Pax leek door te drukken, maar een rode kaart voor Bart Groot Roessink gooide roet in het eten. Zelf was hij zich van geen kwaad bewust: "De scheidsrechter gaf rood voor vasthouden, maar ik hield niemand vast." Het bleek toch het kantelpunt in de wedstrijd, maar gek genoeg in het voordeel van Pax. Keijenburgse Boys wist zich geen raad met de situatie en verliet de verdedigende stellingen. Pax kreeg daardoor meer ruimte en kansen. Het was invaller Roy Wolsheumer die, net als vorig jaar in Keijenborg, met een fantastisch afstandsschot de 2-1 binnenschoot.
Vijf minuten later stond het 3-1 toen Rob Arends een strafschop benutte, nadat keeper Grotenhuys Jesse Bulten had gevloerd. KBB probeerde het hierna nog wel, maar bleek niet bij machte Pax in de problemen te brengen. Door de 3-1 zege nam Pax verder afstand van de Boys, die langzamerhand de rode streep zagen naderen.

Verdediger Tom Goossens was teleurgesteld na de nederlaag: "In de eerste helft ging het prima, maar na rust speelden we te gehaast, te ongeduldig, met veel lange ballen. We hebben alles gegeven, maar kunnen niet beter. We geven te gemakkelijk goals weg. Pax was in de tweede helft gewoon beter. Hun selectie is breder en ze hadden goede wissels achter de hand. Maar de sfeer was fantastisch, prachtig om mee te maken en hopelijk volgend jaar weer."
Pax-trainer Rudi Vonk was uiteraard zeer tevreden: "In de eerste helft waren we wel meer in balbezit, maar niet gevaarlijk. In de rust heb ik gezegd dat ze doelgerichter moesten spelen met de intentie om te scoren. Dat is gelukt, we speelden met meer druk waardoor de kansen vanzelf kwamen. Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen en bleek in de tweede helft dat we over meer voetballend vermogen beschikken. Al is zo'n derby iets heel aparts, met al dat spektakel eromheen. De ambiance was geweldig. Het bevalt me dan ook prima bij Pax. Het is een leuke spelersgroep met veel potentie."

Na afloop werd het voetbalfeest in de derde helft voortgezet. De bomvolle kantine puilde uit en veel oude bekenden zagen elkaar na jaren weer, sterke verhalen opgerakeld. De Keijenborgers berustten al snel in het verlies, maar de meesten maakten zich zorgen of een herhaling van de derby er in het volgende seizoen nog weer in zit.
Net als in de bekerwedstrijden was het Keijenburgse Boys opnieuw niet gelukt om van Pax te winnen. De laatste keer dat dat lukte dateert van het seizoen 1964/65. Een nieuwe kans is er op 13 mei 2018 als de return op het programma staat. Het seizoen is dan bijna afgelopen en wellicht staan er dan grote belangen op het spel. In elk geval is iedereen weer verzekerd van een nieuw voetbalfeest!

Pax – Keijenburgse Boys 3-1 (0-1)
2. Joep Korenblik 0-1 51. Björn Grotenhuys 1-1 (eigen doel)
71. Roy Wolsheumer 2-1 74. Rob Arends 3-1 (penalty).
Toeschouwers 1500.


Stamppottoernooi HLTC Het Elderink

HENGELO – Zaterdag 25 november was er een hoge opkomst bij het Stamppottoernooi bij HLTC Het Elderink. Tijdens het Stamppottoernooi speelden dames en heren van alle speelsterkten door en met elkaar.

Het spelen van een dubbelspel met iemand die veel beter of juist minder goed speelt is een extra uitdaging. Hoewel er fanatiek werd gespeeld, stond de lol in het met elkaar tennissen voorop. Tussen de wedstrijden door was het gezellig vertoeven in de kantine waar lekkere hapjes en drankjes klaar stonden. Lucien Bel was de winnaar van het toernooi. Pauline Voorendt kreeg de tweede prijs. Bij het Stamppottoernooi hoort vanzelfsprekend stamppot. Partycentrum Langeler had een heerlijk buffet verzorgd met diverse soorten stamppot en na afloop van het toernooi liet de boerenkool met worst en hutspot zich uitstekend smaken.


Oranje rookpotten voor de aftrap. Foto: Willy Hermans