De band Jackfire treedt op tijdens Bar Gezellig.  Foto: PR
De band Jackfire treedt op tijdens Bar Gezellig. Foto: PR

Bar Gezellig blijkt schot in de roos

Nieuw evenement in Hengelo is afgelopen weekend goed ontvangen

Door Luuk Stam

HENGELO – Buiten is het nat en koud. Binnen is het heerlijk warm en sfeervol. Dat is althans de verwachting voor wie de fiets deze avond op aanwijzing van één van de parkeerregelaars parkeert op het grasveld voor het gemeentehuis in Hengelo. Aan de andere kant van de weg pronkt het terrein van Bar Gezellig. 'Welkom', staat boven de sfeervol verlichte entree te lezen.

De Zelhemseweg – waar Feestival zich jarenlang afspeelde – is verruild voor de Elderinkweg. Het nieuwe feestterrein staat op de parkeerplaats van het sportpark. De organisatie bestaat uit dezelfde groep mensen, maar het feest is gloednieuw. Velen keken vol verwachting uit naar vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober. Voor de zaterdag was halverwege vorige week al geen kaart meer te krijgen.

De verwachting van de 800 feestgangers die deze zaterdagavond de tocht naar dit feestterrein maken, blijkt zeker niet ten onrechte. Binnen in de spiegeltent is het inderdaad heerlijk warm en sfeervol. Daarbuiten is er een overdekt en gezellig eetpleintje gecreëerd. Het is precies zoals de organisatie van Bar Gezellig het in gedachten had. Een feest in oktober, als alle zomerse festiviteiten ruimschoots achter de rug zijn.

Een feest met leeftijdsgrens ook. Want waar op Feestival het gros van het publiek uit jonge tieners bestond, is hier iedereen boven de 18. Dat uit zich in een sfeer waarin ook de wat oudere liefhebbers van gezelligheid zich prettig voelen. "Van mij mogen ze er ook wel 21+ van maken", merkt een bezoeker op. "Dat zou goed uitkomen, want ik word volgend jaar 21", grapt een vrouw van middelbare leeftijd.

Op het podium treden deze zaterdagavond Jacko & Tristan, Jackfire en Tinus Hoekstra op. Ook Feest-dj Martin – tevens één van de organisatoren – draait vanavond. Vrijdag lieten Premium, Fifty Fifty Entertainment, Timothy Drake met zijn Queen Tribute en Qmusic-dj Menno Barreveld in de spiegeltent al van zich horen.

De veelzijdigheid aan artiesten leidt tot een afwisselende avond. De Doetinchemse volkszanger Tinus Hoekstra krijgt de tent vooral mee als hij aan het eind van zijn optreden het nummer 'Als superboer ben ik geboren' inzet, bekend voor iedereen die op de Vijverberg weleens een wedstrijd van De Graafschap heeft meegemaakt.

Even later neemt de band Jackfire het podium over en klinkt Billy Joel's Piano Man. Ook feestnummers ontbreken tijdens Bar Gezellig niet. "Dit is nog beter dan Feestival", vindt iemand. "Zoveel bekenden, het lijkt wel Hengelose kermis", voegt een ander toe. Een enkeling mist de verschillende podia die Feestival had. "Het heeft zo wel veel weg van een tentfeest", klinkt het. "Al is deze tent wel heel erg mooi."

De organisatoren lopen ondertussen in hun herkenbare Bar Gezellig-jassen rond en maken hier en daar een praatje. Ze zijn het erover eens dat het allemaal uitstekend verloopt. "De ruimte in de garderobe hebben we wel nodig", merkt organisator Jan-Willem Harmsen op. Menigeen keert na afloop dan ook in een dikke winterjas huiswaarts. Lekker warm en in de hoop dat er volgend jaar weer een Bar Gezellig zal zijn.