Buurtbewoners van de Beeklaan houden binnenkort allerlei acties voor de verkeersveiligheid in hun straat. Foto: PR.
Buurtbewoners van de Beeklaan houden binnenkort allerlei acties voor de verkeersveiligheid in hun straat. Foto: PR.

Verkeersveiligheidsacties buurtbewoners Beeklaan Buurtlabel van Veilig Verkeer Nederland

WICHMOND – Bewoners van de Beeklaan in Wichmond willen binnenkort verkeersgebruikers die zich aan de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur houden in 'hun laan' gaan belonen. "We willen op een positieve manier ons ongenoegen duidelijk maken. Dat is onze insteek. Er wordt gemiddeld namelijk veel te hard gereden in onze straat. Mensen moeten zich bewust worden dat men niet harder door de straat mag en kan rijden dan dertig kilometer per uur. Maar dat geldt voor de gehele bebouwde kom van Wichmond-Vierakker. Met de verjonging maar ook veroudering in onze straat vinden we verkeersveiligheid belangrijk. Er wonen ruim vijftien kinderen in onze straat", zo verklaart Ilona Wassink namens de buurtbewoners van de Beeklaan.

Door Jan Hendriksen

Samen met de buurtbewoners Cindy Wentink en Marjan Schoenmakers heeft Ilona Wassink het voortouw genomen om de verkeersonveiligheid in de Beeklaan onder de aandacht te brengen. De Beeklaan wordt intensief gebruikt. Ook door agrarisch verkeer. Veelal staan er auto's in de 'laan' geparkeerd. En als dan automobilisten met een veel te hoge snelheid door de straat rijden levert dat gevaar op.
Dit voorjaar is er tijdens de vergadering van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker gesproken over de verkeersveiligheid in Wichmond. Ilona Wassink: "Er worden regelmatig snelheidsmetingen in de Beeklaan gehouden waarbij blijkt dat de gemiddelde snelheid boven de vijftig kilometer per uur ligt. En dat is onverantwoord. Daarom zijn we ook in actie gekomen en in gesprek gegaan met zowel de gemeente als de politie Bronckhorst. Zo heeft de gemeente Bronckhorst recent op het wegdek op twee plekken het getal '30' aangebracht om nogmaals de maximumsnelheid onder de aandacht te brengen van de weggebruikers. En we gaan '30 kilometer' stickers plakken op onze afvalcontainers die het vaakst aan de weg staan en twee spandoeken plaatsen om de automobilisten erop te wijzen dat dertig kilometer toch echt de maximumsnelheid is. Deze spandoeken kunnen voor het hele dorp Wichmond gebruikt worden. Door ze telkens op een andere plek te zetten denken we extra aandacht te vragen. En zo hebben we nog meer acties in petto. Zo willen we eens per twee maanden een kleine actie houden. Dat kan door bijvoorbeeld het ophangen van ballonnen en kleine dertig kilometer bordjes aan de lantaarnpalen. Het positieve gedrag van automobilisten willen we gaan belonen met een kleine gadget. En volgend jaar gaan we op 13 juni een grote actie houden tijdens de Nationale Buitenspeeldag."

Uitreiking Buurtlabel Veilig Verkeer
Door de verkeers(on)veiligheid onder de aandacht te brengen komt de Beeklaan binnenkort in aanmerking voor het Buurtlabel Veilig Verkeer. Het Buurtlabel wordt door Veilig Verkeer Nederland toegekend voor een periode van drie jaar. "Hiermee laten we als bewoners zien dat we blijvend werken aan een verkeersveilige woonomgeving. We werken daarmee samen met buurtbewoners, politie, gemeente en Dorpsbelang Wichmond-Vierakker", aldus Wassink.

Op vrijdag 24 november om 16.00 krijgt de Beeklaan op het grasveldje naast Beeklaan 1 van een afgevaardigde van de VVN afdeling Zutphen het Buurtlabel uitgereikt. Wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst zal daarbij aanwezig zijn evenals wijkagent Cor Kleijkamp van de politie Bronckhorst om samen met de buurtbewoners een snelheidsmeting te doen. Het bezit van de Buurtlabel Veilig Verkeer houdt niet in dat een buurt voor honderd procent veilig is. Ilona Wassink: "Wel laten we als bewoners door het uitvoeren van minimaal een buurtactie per jaar zien dat we bewust werken aan verkeersveiligheid. En hopelijk werken daar alle weggebruikers ook aan mee."