Een mix van protestants en katholiek, een verbroedering na 500 jaar geloofsgemeenschappen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.
Een mix van protestants en katholiek, een verbroedering na 500 jaar geloofsgemeenschappen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.

Drie volle zalen voor musical 'Ludger, Luther en de liefde'

VIERAKKER – Het was afgelopen weekeinde een drukte van belang in Vierakker. De musical 'Ludger, Luther en de liefde' werd opgevoerd in het Ludgerusgebouw. Tot drie maal toe was de zaal uitverkocht. Menig dominee of pastoor zou hiervoor tekenen als dit in zijn/haar kerk gebeurde.

Aanleiding voor de musical 'Ludger, Luther en de liefde' was dat we dit jaar twee belangrijke gebeurtenissen in de kerkgeschiedenis herdenken: de geboorte in 742 van de Nederlandse zendeling Ludger (1275 jaar geleden) en het begin van het protestantisme op 31 oktober 1517. Op die dag spijkerde Luther 95 namelijk stellingen op de Hofkapel in het Duitse Wittenberg. Zowel Ludger als Luther zijn voor Vierakker en Wichmond belangrijk.
Tim Wiersum vond dat hij als predikant van de Protestantse Gemeente Wichmond bovengenoemde zaken niet voorbij kon laten gaan zonder er aandacht aan te besteden. Eind 2016 begon hij daarom met het schrijven van een musical rondom dit thema. Hij betrok hierin bestuurslid Margreet Gründemann van de Vierakkerse rooms-katholieke H. Williborduskerk. Dit resulteerde in een heuse musical. Het was de bedoeling om een mix van protestantse en katholieke dorpsbewoners aan dit stuk te laten meedoen, een verbroedering na 500 jaar van geloofsgemeenschappen. De musicalvoorstelling werd zaterdagavond dan ook geopend door Tim Wiersum en afgesloten door Margreet Greündeman. Ruim zestig medewerkers uit dorp en streek van jong tot oud hebben een en ander gemaakt tot een prachtige musical. Aan Henny Krijt de eer om met het antieke draaiorgel, met karakter, de muzikale opening te omlijsten. Het decor dat nogal veel gewisseld moest worden was op een zeer creatieve, functionele manier vormgegeven door Anton Jansen met foto's van Paul Harmelink. De belichting die wisselde van het hervormde gezin naar een katholiek gezin en toegevoegde scenes werden geregeld door Herman ter Vrugt.
De musical speelde zich honderd jaar geleden af en alle kleding was hier ook op aangepast. Prachtig om te zien dat er vele onervaren toneelspelers vol verve hun rollen speelden en tussendoor zelfs ook nog zongen. Vloeiende overgangen tussen verschillende scenes, de ene keer zang overgenomen door het koor, de andere keer met verrassingseffect. Grappig dat zelfs de ganzen die bij Ludger horen hun opwachting maakten in de zaal en er een lied aan gewijd was. Mooi ook dat er voor de jeugd op die manier een speelse rol was weggelegd.
De jeugd ging letterlijk met elkaar op de vuist in een dansachtige scene om kastanjes in de pastorietuin. Zoals dat vroeger ging bedachten de ouders met wie hun kroost moest trouwen, maar soms kan een schaatspartij die erg goed werd uitgespeeld, roet in het eten gooien. Aan elk detail was gedacht. Er was een rietkraag bij het schaatsen, een hekje bij de pastorietuin en ga zo maar door. Menigeen was erg onder de indruk van de zangkwaliteiten van de dames in het lied 'Panis Angelicus'. Maar ook de twee stelletjes aan het slot die geheel tegen de verwachting in van de ouders en buurtgenoten een gemengd huwelijk aangingen konden prima acteren en zingen. Een prachtige musical waar de regisseurs Tim Wiersum en Joke Kamphuis en de spelers terecht een staande ovatie aan het eind voor kregen.
In aanloop naar de musical werden de organisatoren geconfronteerd met een flinke financiële aderlating. Twee weken geleden werd bij een inbraak in het Ludgeresgebouw ruim vierhonderd euro aan contact geld weggenomen. Het betrof geld dat voortkwam uit de voorverkoop van toegangskaarten voor de musical.