Knus en gezellig tafelen in het museum van 't Olde Ras. Foto: Alice Rouwhorst
Knus en gezellig tafelen in het museum van 't Olde Ras. Foto: Alice Rouwhorst

Wild eten met hoorngeschal en bluesmuziek

DOESBURG – Heel gezellig, warm, knus, af en toe wat donker, verrassend, smakelijk, leuk en leerzaam. Dat was in een notendop de laatste Gaon Etten van dit jaar. Deze stond, traditiegetrouw, in het teken van Wild eten. Plaats van handeling was de museumtuin 't Olde Ras.

Door Alice Rouwhorst

Als je niet precies wist waar je moest zijn, verraadde de geur van vuur en het geluid van hoornblazers 'the place to be'. Acht jagers in het groen van de jachthoornblazers Cornure uit Rheden heetten de Gaon etten gasten welkom met verschillende wildsignalen uit hun jachthoorns. Even verder was de keus voor een aperitief uit een witte of roze Achterhoekse bubbel, een Gaon witbiertje of een glas eerlijke appelsap uit de boomgaard samen met bospaddenstoelensoep als amuse. Het aan het spit draaiende everzwijn met behaarde kop en poten maakte het begin van de avond veelbelovend.

Wetenswaardigheden
Jager Harald van den Akker vertelde de gasten over hun wekelijkse repetities in de oefenruimte van Cornure, het koetshuis van landgoed Heuven. Over het feit dat ze geen noten kunnen lezen, maar wel het wild op het gehoor op hun hoorn kunnen doodblazen als een eerbetoon aan het wild. Hij onderwees het verschil tussen een big, een overloper, een zeug en een keiler, over hagel en kogel en het wel of niet mogen vervoeren van een dood wild dier. Ondertussen vlogen eenden over, waarvan hij opmerkte dat die ook erg lekker zijn. En dat de heren en één dame van Cornure naast blazen ook kunnen zingen, maar dat voor hen geldt: 'Zonder drank, geen klank'. Het zingen, waaronder een dranklied, gebeurde naast het blazen van de verschillende wildsignalen tijdens het voorgerecht. Dit maakte de starter nog specialer dan die al was.

Redden wat verloren dreigt te gaan
Gastheer Aron Aalderink en gastvrouw Tessa Brouwer heette iedereen welkom in hun museumtuin. Zij doen elke dag, samen met vele vrijwilligers hun best om oude fruitrassen van de ondergang te redden. In de tuin staan onder andere 850 soorten appels, 600 peren, honderden kersen en vele pruimen. Ze leggen elders boomgaarden aan en onderhouden deze en hebben nauwe samenwerking met de Landbouwuniversiteit Wageningen waar verschillende rassen worden opgeslagen voor het nageslacht. Omdat het al gauw te donker werd, was een rondgang door de boomgaard niet mogelijk. De gasten werden daarom door Aron uitgenodigd voor de jaarlijkse fruitshow, die in het tweede weekend van november wordt gehouden. Niet alleen oude fruitrassen, maar ook een 'loeriezer' (=bril), zoals een gast het noemde tot hilariteit van de rest, dreigde verloren te gaan. De rechtmatige eigenaar werd gelukkig gevonden.

Krapjes en knus
Het was gezegd, dus de gasten waren voorbereid. Binnen in het gezellige museum vol met oude voorwerpen uit de fruitteelt, was het krapjes maar toch knus zitten. Als je niet bijna bij elkaar op schoot zat, zat je wel met je knieën tegen een plank of veel te laag. Dit kon de pret helemaal niet drukken. Ook niet dat het licht af en toe uitviel, omdat de koffiezetapparaten té veel stroom vroegen. De muziek, The Underdogs Bluesband, speelde onverdroten door. Hun swingende geluid werd met applaus beloond. Het werd een hele gezellige avond, waarin iedereen met elkaar van gedachte wisselde en ook tussen voor- en hoofdgerecht van plek. Verschillende wildvoorgerechtjes met rode kool werden gevolgd door gehakt van ree, een mals stuk hertenbiefstuk met overheerlijke spruiten, een forse rode stoofpeer, hete bliksem en, hoe kan het ook anders, appelcompote. Het dessert bestond naast ijs in advocaat uit eigen gebakken appeltaart door de moeder van de gastheer. Dit smaakte zo goed dat de gasten graag het adres van haar wilde hebben. Bij de koffie met een overheerlijke bonbon kon jeneverbessenwater geproefd worden. Deze was afkomstig van Distilleerderij de Bronckhorst uit Zelhem. Een sterke drank waarin de whiskysmaak al wel doorschemerde.

Bij het naar huis gaan ontvingen de gasten een 'metnemtoete' met onder andere verschillende soorten appels en de organisatie op hun beurt vele complimenten van de gasten die uit de omgeving kwamen, maar ook van verder weg zoals Rotterdam en Amersfoort. Vanaf volgend jaar april kan de Achterhoek weer geproefd worden op verschillende unieke, mooie locaties ergens in de streek bij Gaon Etten in de Achterhoek.


www.gaon.nl

www.tolderas.nl

www.distilleerderijdebronckhorst.nl

Knus en gezellig tafelen in het museum van 't Olde Ras. Foto: Alice Rouwhorst