Motie van Treurnis in de gemeenteraad van Bronckhorst…

Kennelijk een half jaar achterkamertjespolitiek in de gemeente Bronckhorst komt naar boven in de openbaarheid en politieke dienders zijn aan de beurt inzake een integriteitsonderzoek. Een rapport met de titel "Wie dicht bij het vuur zit…" moet kennelijk een m.i. uiterst integer commissielid van de Gemeentebelangen Bronckhorst (GBB) opknopen. Een commissielid met hart voor de zaak die ook nog eens zijn mond durft open te doen.

Twee commissieleden van GBB hielden afgelopen zomer een voorlichtingsavond met drie bestuursrechtadvocaten over het komende bestemmingsplan buitengebied en wat blijkt? Pakweg 150 burgers en bedrijven, welke het totaal niet eens zijn met dit plan. Rechten, welke zij reeds tientallen jaren meenden te hebben, zouden hen worden afgepakt. Boeren beknot door hun eigen CDA-wethouder? Het kan niet gekker… Nu woon ik dertig jaar in Steenderen en Bronkhorst en denk dat de 'oude bestuurders' van toen zich dood zouden schamen, wanneer hen gewaar zou worden wat er thans allemaal gaande is. Gelukkig hoeven zij deze gênante vertoning niet meer mee te maken en een aantal is helaas ook niet meer onder ons.

Ik spreek veehouders en ex-veehouders welke hun bedrijf een nieuwe impuls hebben gegeven. De gemeente Bronckhorst komt om de hoek kijken en zegt… gaat u maar met loonwerk naar het industrieterrein en caravanstalling in een voormalige varkensschuur? Dat kan niet in het buitengebied. Ziet u al de combines in de ochtend en in de avond kilometers over onze doorgangswegen van en naar hun stalling rijden, terwijl hun werkterrein in feite het buitengebied naast de deur is? Het moet niet gekker worden!

Let wel… een CDA beleid en de PvdA lift graag mee op de rug van deze bestuurders met m.i. toch wel feodale trekken. Voorman Huntelaar kwam in de raadsvergadering met een 'Motie van Treurnis' en dan denk ik… Barbertje moet hangen. De burgemeester vroeg CDA fractievoorzitter Huntelaar zich nader uit te drukken richting het publiek op de gemeenteraadstribune, want een motie, met onbekende inhoud, daar kunnen de toehoorders niets mee. Uiteindelijk bleek de motie zelfs van twee partijen te zijn, n.l. CDA en PvdA. Aldus voorgekookt? Het betrokken commissielid van GBB werd spreekwoordelijk voor de muur gezet en kon zich niet verdedigen. Er waren zelfs woorden van 'inquisitie' op de raadstribune!

Waarderende woorden aan commissieleden van GBB, dat zij 150 zienswijzen (bezwaarschriften) inzake het buitengebied van A tot Z hebben geanalyseerd. Het is ontegenzeglijk een feit dat… wanneer wij nog de oude gemeenten zouden hebben, dit totaal niet aan de orde zou zijn geweest. Ik ben het geheel eens met Prof. Dr. M.S. de Vries, (Radboud Universiteit) welke een min of meer tegenrapport heeft gemaakt inzake het vernietigbare oordeel van zijn collega Prof. Dr. J.H.J. van den Heuvel (emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit) Een rapport vol met zgn. framing en betrokkene is al veroordeeld nog voor het rapport in de gemeenteraad wordt besproken! In feite is dit de werkelijke Treurnis in de gemeente Bronckhorst, waarvan ik nog steeds zeg dat ze lang in de puberteitsfase blijft hangen. Ja… machtsspelletjes tot wie weet de Hoge Raad der Nederlanden.

Een eveneens Treurnis is natuurlijk ook dat we 25 raadsleden in de gemeente Bronckhorst hebben en bij het aannemen van deze CDA-PvdA "Motie van Treurnis" waren er nog maar 15 raadsleden over om hun stem uit te brengen. GBB mocht een zgn. statement voorafgaande de vergadering van de burgemeester niet afmaken en had de coulissen reeds bij aanvang opgezocht. Schoolmeester Huntelaar wist nog een kat (lees trap) na te geven. Is dit nu de nieuwe Bronckhorster politiek sedert 2005? De gehele fractie van CDA en PvdA bleven treuren om deze Treurnis , aldus 10 stemmen voor de motie en 5 tegen van GroenLinks en de VVD, behoudens één lid, die ook de vergadering verliet. Hij was immers één der onderzochten.

Je vraagt je af of er nog bestaansrecht voor deze gemeente Bronckhorst is. We gaan 'gewoon' verder en dan zien we één volle pagina Raad van State zaken in de raadsagenda. Deze CDA bestuurders hebben kennelijk een tien rittenkaart in zaken voor de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zoals de CDA en PvdA dan zeggen: Tot wij winnen en hebben het gelijk aan onze kant! D66 schaamt zich voor deze zaken en de gehele fractie verliet de vergadering. De burger voelt zich eveneens op een vreselijke manier in de koude staan. Bronckhorst… je bent in feite een ijskoude bestuurder en dan hebben we het nog niet eens over een 35m hoog vrieshuisgedrocht in Steenderen, een megastal bij Hackfort en een bungalowpark met straks stoplichten bij Olburgen etc. etc. Bij het 'Slotemaker de BruÏne Instituut' in Doorn geven ze cursussen Omgangsvormen voor Gemeentebestuurders. Ik vraag me af wat de 'oprichters' van deze gemeente Bronckhorst na een dozijn jaren over hun kindje denken en heb zelfs in de wandelgangen gehoord… "waren we er maar nooit aan begonnen."

De CDA heeft een nieuwe voorman gekozen. Ik zou bijna zeggen… hoera! Beste CDA, hoe zou het zijn om eens vanuit de oppositiebanken de politiek van 2018 tot 2022 te volgen? Jullie zien dan zelf wat je deze jaren hebt 'verricht of aangericht?' Noem het gewoon wanbesturen! =Zoals het heet: Het heeft Zijne Majesteit behaagd, borst vooruit en speldt er maar een oranjeblauw kruisje op mevrouw de burgemeester. Laat ik dan maar eindigen met 'Nieuwe ronde en Nieuwe prijzen'… 21 maart 2018 zijn WIJ aan de beurt om een hokje rood te kleuren. Kleur dan wel het goede hokje!

Paul Kok

Molenstraat 1

Bronkhorst