Na 11 jaar stopt Hamove club rijder Jarco Grotenhuis met wegracen. Foto: Henk Teerink
Na 11 jaar stopt Hamove club rijder Jarco Grotenhuis met wegracen. Foto: Henk Teerink Foto:

Grotenhuis sluit racecarrière in stijl af tijdens finaleraces OW Cup

HENGELO - Jarco Grotenhuis clublid van de Hamove heeft op een mooie manier zijn motorsportcarrière afgesloten tijdens de finaleraces van de OW Cup in Assen. Grotenhuis werd vijfde en zesde in de NK SuperCup 1000. De belangrijkste titels gingen naar Nigel Walraven en Glenn van Straalen. Daarnaast kwamen er een aantal regionale rijders in actie.

Zaterdag 14 oktober was de finale van de OW Cup seizoen 2017 met dubbele wedstrijden op het TT Circuit Assen. In NK SuperCup 1000 wist Nigel Walraven de titel veilig te stellen door de eerste race te winnen. In de tweede manche werd hij tweede achter Ricardo Brink. Ook de clubleden van de Hamove Cliff Kloots, Yme-Jan Hofstee en Jarco Grotenhuis kwamen in actie. Kloots vocht nog volop voor de derde positie in het eindklassement, maar helaas verliep het weekend niet naar wens.

In de eerste race werd Kloots slechts negende, mede omdat hij last had van een rugblessure. In de tweede race had Kloots een hele goede start en pakte zelfs de leiding. Vervolgens zakte Kloots terug naar een vierde positie en kwam daarna ook nog eens ten val. Kloots eindigde door deze mindere scores op een vijfde positie in het eindklassement. Ook Hofstee had weinig geluk. Hofstee kwam in de eerste ronde van de eerste race al ten val. Hofstee liep een blessure op aan zijn arm en de motor had veel schade, waardoor hij in de tweede race niet in actie kwam. De races gingen wel heel goed voor Grotenhuis! Een week voorafgaand aan het evenement gaven Grotenhuis en zijn team aan te stoppen aan het einde van het seizoen.
Grotenhuis wist in stijl zijn carrière af te sluiten door op keurige zesde en vijfde plaats over de finish te komen. Grotenhuis reed elf seizoenen in de wegrace, waarbij hij grotendeels uitkwam in het ONK Superbike en in de NK SuperCup 1000 van de OW Cup. Een van z'n favoriete circuits was de Varsselring liet hij weten.

In hetzelfde weekend werd de Grand Prix van Japan verreden

Regionale rijder Toine Gierkink kende een geweldig debuut in de OW Cup. Gierkink, die normaal gesproken rijdt in de Yamaha R3 Cup, reed in de NK ProCup 1000. Gierkink zorgde voor een stunt door de tweede race te winnen. Niels Bikkel uit Doetichem reed in de NK SportCup 1000, waarbij hij als zevende en elfde over de finish kwam in de races.

In de NK SuperCup 600 ging de winst in beide wedstrijden naar de nieuwe kampioen Glenn van Straalen. Thijs Peeters kwam voor het eerst weer in actie sinds een blessure. Peeters deed in het eerste deel van het seizoen volop mee in de strijd voor de titel, maar zijn kansen waren verkeken na een crash waarbij hij zijn sleutelbeen brak. Peeters werd achtste en negende tijdens de slotraces. Met deze scores werd Peeters als vijfde in het eindklassement van het seizoen 2017 opgenomen.

In hetzelfde weekend werd de Grand Prix van Japan verreden. Sam Lowes pakte voor de tweede keer dit seizoen punten in de MotoGP. De Brit die begeleidt wordt door Torleif Hartelman finishte als dertiende in de regenrace op het circuit van Motegi. De winst ging naar Andrea Dovizioso die de medetitelkandidaat Marc Marquez wist te kloppen.