De eerste grote boomstam gaat de grond in. Foto: Alice Rouwhorst
De eerste grote boomstam gaat de grond in. Foto: Alice Rouwhorst Foto:

Laatste handelingen natuurlijke
kabelbaan in het Hertenbosch

Baak – Nog even en er kan gezwierd worden aan de natuurlijke kabelbaan in het Hertenbosch. De laatste handelingen worden deze week verricht, waarna het na goedkeuring, in gebruik kan worden genomen.

Door Alice Rouwhorst

Het zand van de heuvel waarop de kabelbaan geplaatst is, was al in het vroege voorjaar gestort en lag er om in te klinken. De twee houten driepoten stonden inmiddels op hun plek en het trappetje op de heuvel was ook klaar. Afgelopen zaterdag is er hard gewerkt door vrijwilligers om de werkzaamheden rond de kabelbaan af te ronden.

Om negen uur zaterdagmorgen werden onder genot van een bak koffie en eigen gebakken kruidkoek de werkzaamheden uitgelegd door Frans Helmich en Fons Janssen. De vrijwilligers, bestaande uit vele mannen en één vrouw, werd opgedeeld in drie groepen. Al gauw was de rust in het bos ver te zoeken. Er werd gehakt, gezaagd, gehakseld, gegraven en heen en weer gereden met tractor en shovel. Vele handen én machines maakten licht werk. Na een paar uurtjes noeste arbeid keerde de rust, deels noodgedwongen door het haperen van de haksel, weer terug.

De kabelbaan was een natuurlijke omheining van boomstammen rijker, de ondergrond was geplaveid met houtsnippers en het hoge boomstammen pad op het eiland was brandnetelvrij.

Op nog een paar resterende werkzaamheden na is Baak een natuurlijke kabelbaan rijker. Deze maakt onderdeel uit van een in ontwikkeling zijnde, speel- en trimvoorzieningen parcours in het Hertenbosch.

Een fijne ondergrond voor de kabelbaan in de maak. Foto: Alice Rouwhorst
Het boomstammen parcours wordt van brandnetels ontdaan. Foto: Alice Rouwhorst
Vele handen maken licht werk. Foto: Alice Rouwhorst
Het resultaat na een paar uurtjes noeste arbeid. Foto: Alice Rouwhorst