Cor en Ans demonstreren het Riichi Mahjong aan Wil Geurts-Haggeman in De Kei Steenderen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Cor en Ans demonstreren het Riichi Mahjong aan Wil Geurts-Haggeman in De Kei Steenderen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Cor en Ans met klompjes en Delfts blauw naar Las Vegas

World Riichi Mahjong Championship

Door Liesbeth Spaansen

TOLDIJK – Cor en Ans Hoogland uit Toldijk gaan naar het World Riichi Championship in Las Vegas. Dit wereldkampioenschap Riichi Mahjong vindt plaats op 5, 6, 7 en 8 oktober. Hoewel Ans al verschillende kampioenschappen op haar naam heeft staan, zij werd onder andere eerste van Nederland en Brittannië, stond ze juist in 2016 op een zevende plaats. Toch werd zowel zij als haar man Cor voor Nederland afgevaardigd voor deelname aan dit wereldkampioenschap.

"Je moet je kwalificeren omdat elk land een bepaald aantal mensen mag sturen. Dit gebeurt het jaar voorafgaand aan het toernooi. Dan moet je een bepaald aantal wedstrijden spelen en een bepaald resultaat halen. In eerste instantie mochten de bovenste vijf van de ranglijst naar Las Vegas. Als er dan mensen afvallen, mag de volgende van de ranglijst," legt Ans uit. "Maar dit toernooi is zo verschrikkelijk duur, dat niet iedereen wilde gaan. Van de top 5 gaan er nu twee; ik stond op 7. Cor zou sowieso meegaan hoor." Die kijkt ernaar uit. "Je ziet weer een hoop bekenden van andere toernooien uit Denemarken, Frankrijk of Duitsland. Maar het is wel extra leuk nu ik ook meespeel."

Cor en Ans zijn elkaars concurrenten op dit toernooi, ze zijn in het Mahjongspel aan elkaar gewaagd. "Zeker weten," lacht Cor, die zo hoog mogelijk wil eindigen. "Dan heb ik maling aan haar of aan de anderen." Ans vult hem aan: "De kans dat je elkaar tegenkomt op zo'n toernooi is nihil. Op een gewoon toernooi kom je elkaar wel eens tegen, maar je speelt voor jezelf."

Het Mahjongspel is het beste te vergelijken met Rummikub. "Je werkt met steentjes met bepaalde waardes en je maakt dus ofwel setjes van drie opeenvolgende stenen of setjes van drie gelijke stenen. Alleen de spelregels zijn ingewikkelder." In het Mahjongspel worden om te beginnen de blokjes geschud en een dobbelsteen gegooid. "Als de dobbelsteen een slag meer of minder maakt, krijg je al een heel andere combinatie van stenen."

Mahjong komt oorspronkelijk uit China en bestaat al duizenden jaren. In 1920 werd het in Nederland geïntroduceerd door Perry Sport. Het wordt de moeder alle spellen genoemd, veel spellen zijn er van afgeleid. Riichi Mahjong is de Japanse variant. "Elke steen heeft een eigen afbeelding met bijbehorende waarde. Dat moet je even weten," lacht Ans. Met Cor samen leidt ze ook mensen op in het Mahjongspel, binnen hun eigen Riichi Mahjong Club de Roode Vijven. Tijdens de open dag van De Kei in Steenderen gaven zij een demonstratie aan enthousiaste mensen.

Na een goede generale repetitie in Heerhugowaard en gepakte koffers zijn ze klaar voor vertrek. "Wij nemen voor alle deelnemers waar we bij aan tafel komen twee Mahjongonderzetters en een theelichtje met Nederlandse afbeeldingen, klompjes of Delfts blauw, mee."

Het wereldkampioenschap in Las Vegas is de tweede editie. In Parijs werd in 2014 het eerste grote toernooi gehouden. "We waren in Parijs voor een bezoek aan mijn nicht," vertelt Cor. "Maar we gingen wel even kijken bij het toernooi. Bleek dat er twee spelers weg waren gegaan. Toen mochten we meespelen als tafelvulling. We hebben mijn nicht afgebeld." Die wedstrijdervaring nemen zij mee naar Las Vegas.

Dit jaar speelden zij geen toernooien in het buitenland, vanwege de hoge kosten in Las Vegas. "We zijn zes dagen in Las Vegas en gaan daarna nog voor een tour door de Grand Canyon en naar New York. We maken er een mooie reis van, we komen misschien nooit meer daar."


www.roodevijven.nl