De zeven dieren als symbolen voor de hoofdzonden. Foto: PR
De zeven dieren als symbolen voor de hoofdzonden. Foto: PR

Dieren symbool voor zeven hoofdzonden

STEENDEREN/VIERAKKER - Als de Zonnebloem-gasten van de afdeling Steenderen e.o. nu een huisjesslak zien, denken ze misschien terug aan verhaal van Rien Overvelde. Hij vertelde onder andere over de zeven hoofdzonden. Dieren staan symbool voor die hoofdzonden; de huisjesslak staat voor het zich afsluiten voor anderen. Tegels met daarop de afbeeldingen van de zeven dieren liggen op de vloer in 'de mooiste kerk van Gelderland'.

Woensdag 20 september had zich een groep van dertien gasten en vrijwilligers verzameld bij de St. Willibrorduskerk in Vierakker. Zij kregen daar in een boeiend verhaal de geschiedenis van de kerk die begint in 794, te horen. De huidige kerk stamt uit 1870. De bouw was mogelijk gemaakt door baron Van der Heyden, bewoner van het huis 't Suideras. Hij investeerde onder andere in het glas-in-lood-raam boven het voorportaal van de kerk. Om dat goed zichtbaar te houden, werden kerkorgel en koor in een uitbouw aan een van de zijkanten geplaatst. De organist, die zo niet kon zien wat er op het altaar gebeurde, maakte gebruik van spiegels zodat hij toch op het juiste moment de muziek kon inzetten.
Over prestigekwesties ging het verhaal, over de privileges van de adellijke familie. Nog onwetend over dat laatste waren enkele gasten aangeschoven in de twee voorste, van een deurtje voorziene kerkbanken. Die waren traditiegetrouw voorbehouden aan de adellijke familie en ook nu nog zal geen enkele parochiaan bij een kerkdienst daar plaats nemen. 't Zal toch de Zonnebloem-gasten niet als hoofdzonde worden aangerekend?


www.zonnebloem.nl/steenderen