Gerritjan Smink startte twee jaar geleden met Door Gj. Foto: Marlot van de Berg
Gerritjan Smink startte twee jaar geleden met Door Gj. Foto: Marlot van de Berg

Door Gj reageert snel en levert correct werk af

Zeven vragen aan vormgever Gerritjan Smink

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO - Gerritjan Smink komt uit Apeldoorn, maar woont en werkt alweer jarenlang in Hengelo. Hij is getrouwd met Ingrid en heeft twee dochters, Laura en Julia. Naast zijn werk als vormgever, maakt hij graag tijd voor de sportschool, een rondje hardlopen en de katten. Hij praat gepassioneerd over zijn werk.

1. Hoelang werk je al in de grafische sector?
"In 1989 ben ik begonnen als stagier bij een kettingformulierendrukkerij in Apeldoorn, de Blauewe Werelt. Ik kreeg daar al gauw een vaste aanstelling en heb er twaalf jaar gewerkt, tot ze gingen verhuizen naar Heerhugowaard. Ik ben niet meegegaan, maar solliciteerde bij Koninklijke Wöhrmann in Zutphen. Ik verhuisde toen naar Hengelo. Na zeven jaar wilde ik meer gaan doen in vormgeving en opmaak en kon aan het werk bij reclamebureau Hemels van der Hart eerst in Hengelo, later in Woudenberg. Vanaf 2015 werk ik voor mezelf."

2. Was je altijd al creatief?
"Ja, al heb ik vroeger LTS automontage gedaan," lacht Gerritjan. "Je moest wat kiezen en auto's vind ik mooi. Verder had ik er niet veel mee. Tekenen, dat vond ik leuk, maar je had toen geen DTP opleiding, dat bestond toen niet."

3. Welke opleiding heb je gevolgd?
"Ik was micro/macro monteur en volgde een opleiding tot reprograaf, plaatkopie en micro/macro montage. Dat bestaat allemaal niet meer." Door de jaren heen schoolde hij om tot DTP'er. "Ik heb het proces vanaf het begin meegemaakt, van de z-computer tot aan de Apple. Later volgde ik deels het GOC, toen in de Streekschool in Zwolle. Die hadden geen eigen grafische school, die waren toen in opkomst. Door de jaren heen ben ik qua vormgeving meegegroeid in het werk, het begin van DTP, leerde ik op de Grafische Designer-Reprografie CVK in Woerden met de software paketten QuarkXPress en Pagemaker. De overgang van Wöhrmann naar Hemels was groot. Daar ging ik met een artdirector werken en ik ging zelf ontwerpen maken met Indesign, Illustrator, Photoshop en andere programma's."

4. Wanneer besloot je voor jezelf te beginnen met Door Gj?
"Toen mensen om mij heen vroegen of het niks voor mij was om voor mezelf te beginnen, ging ik daar over nadenken. Doordat ik steeds bij drukkerijen gewerkt had, merkte ik dat veel vormgeving werd weg geautomatiseerd. Als vormgever moet je snel kunnen schakelen, antwoord geven en klaar staan en daar was ik wel aan toe."

5. Is het lastig om steeds opnieuw creatief te zijn?
"Ja, maar nu ik voor mezelf werk, merk ik dat het werk makkelijker gaat. Ik ben wel een pietje precies en ben soms veel langer bezig met een opdracht. Maar als de mensen je werk mooi vinden en er blij mee zijn, dan is het goed."

6. Welk soort bedrijven maakt van jouw creativiteit gebruik?
"Als je voor jezelf gaat werken, denk je na over wat je wilt. Nu maak ik werk voor grote klanten via reclamebureaus, zoals de huisstijl voor BuitenBusiness of brochures voor You've got Stairs. Daarnaast bestaat mijn werk uit DTP-werk, het drukklaar aanleveren van materiaal en eigen vormgegeven producten, zoals posters en flyers voor restaurants en complete huisstijlen van bedrijven. Soms mag ik daar een kwartetspel of wijnetiketten bij ontwerpen."
Gerritjan Smink nam het eerste jaar veel opdrachten aan. "Ik had veel werk via het reclamebureau, zoals een opdracht van Arriva. Daarnaast kwamen er opdrachten van particulieren. Zo heb ik heb jubileumboekje opgemaakt van De Iesselschotsers en diverse andere brochures. Ook maakte ik boeken op, inclusief de omslag en posters voor de boekpresentatie van een schrijfster."

7. Is er een ontwerp dat je heel graag zou willen maken, maar dat nog niet op jouw pad is gekomen?
"Nee, dat niet, maar via het reclamebureau heb ik wel extreme dingen gedaan, zoals de bekleding van een vrachtwagentrailer of grote panelen van de stand voor de Volvo Ocean Race."
Daarnaast doet Gerritjan nog het een en ander aan drukwerk als vrijwilliger. "Veel werk doe ik voor scholen, bijvoorbeeld voor de school van Ingrid en het kerstverhaal voor alle RK basisscholen, die tekst verfraai ik met prenten. Ik ben mee geweest op X-kamp van de CJV jeugdkampen. Fantastisch, echt leuk. Toen zochten ze nog iemand die de kampboekjes kon maken, die maak ik nu elk jaar voor ze."

Gerritjan weet: "Je moet tevreden zijn met wat je hebt en elk jaar proberen uit te breiden, maar er zijn meer mensen die dit werk doen. Daarom moet je snel reageren en correct werk afleveren. Ik heb een groot aantal vaste klanten en daar ben ik tevreden mee, maar ik heb nog ruimte voor nieuw werk."


Gerritjan Smink, Plataanweg 21, 7255 AZ Hengelo

06-47553397

www.doorgj.nl

info@doorgj.nl