De lekkerste appels hangen natuurlijk bovenin de boom. Foto: PR
De lekkerste appels hangen natuurlijk bovenin de boom. Foto: PR

Leuk: zelf appels plukken bij Horstink

STEENDEREN - Ook dit jaar organiseert Fruitbedrijf Horstink een Appelplukdag in de boomgaard van het fruitteeltbedrijf. Dit voorjaar was het behoorlijk spannend. Tijdens de bloeiperiode vroor het meerdere nachten flink, maar door te beregenen hebben ze de schade beperkt weten te houden. Dit leverde prachtige plaatjes op van bloesem omhuld door ijs. Overdag was het voor de bijen eigenlijk te koud om uit te vliegen en de bloesem te bestuiven, dus het zat niet mee. Hierdoor valt de oogst dit jaar landelijk zo'n 30% lager uit dan gewoonlijk en dat geldt ook voor ons fruitteeltbedrijf. Maar niet getreurd, want er hangen voldoende appels aan de bomen om toch een Appelplukdag te organiseren.

Al was het maar omdat heel veel kinderen en hun (groot-)ouders uitkijken naar dit jaarlijkse feest bij de Appelboer. Want wat is nu leuker dan zelf in de boomgaard appels te mogen plukken, zo vers van de boom. En wat te denken van een ritje met het pluktreintje, geschminkt worden of lekker springen op het springkussen. Imker Bob van Imkerij de Raat vertelt graag hoe dat nu zit met de bloesem en de bijen. Er kunnen heel veel Achterhoekse streekproducten geproefd worden, er zijn kraampjes van leuke creatieve Achterhoekers en er staan een aantal Oldtimer tractoren om te bekijken.

De Achterhoekse Appelplukdag wordt gehouden op zaterdag 9 september van 9.00 tot 16.00 uur bij Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink in Rha/Steenderen. De entree is gratis, alleen voor de geplukte appels worde een vergoeding gevraagd.

Wat voor leuks en lekkers is er onder andere proeverij van de appelsappen, jam, sausen en weckfruit van Fruitbedrijf Horstink, wijnproeverij door Wijnboerderij Heekenbroek, zuivel en vlees van Buffelboerderij Zevenaar, Imkerij de Raat, beschilderde boodschappentassen door Elcke Peelen, Kaartjes van Kim, boerenijs van IJsboerderij de Steenoven, appeltaart van Bakkerij Besselink, pompoenen van Dycke & Jos Sloot, er kan geknutseld en gekleurd worden. Koffie, thee en soep staan klaar. De boerderijwinkel is natuurlijk ook geopend voor de dagelijkse boodschappen.

Dit jaar is de Landelijke Appelplukdag op zaterdag 16 september, maar in verband met de Steenderense Kermis is de Appelplukdag een week vervroegd. Voor meer adressen en info over de Appelplukdag kijk op de site.


www.landelijkeappelplukdag.nl