Het mooiste was bewaard tot het laatste met Holl Bolle Gijs van de Lankhorsterstraat (voor). Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Het mooiste was bewaard tot het laatste met Holl Bolle Gijs van de Lankhorsterstraat (voor). Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Hoogste puntenscore voor Holle Bolle Gijs

WICHMOND/VIERAKKER – Wat direct na de eerste van de rondgangen opvalt is de sterke en grote figuratie op, maar vooral rondom, de elf deelnemende wagens. Stuk voor stuk 'springen', 'dansen', 'joggen' en 'wandelen' tientallen figuranten rondom de deelnemende creaties. En dat maakte de 52ste editie van de Wichmondse-Vierakkerse optocht op de zonnige slotdag van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond afgelopen zondagmiddag tot een aangenaam schouwspel.

Door Jan Hendriksen

De optocht begon zondagmiddag exact om 14.00 uur vanaf de Dorpsstraat wat 'kaal'. Na de koets met het kersverse nieuwe schutterspaar (dit jaar twee vrouwen), de vlag van Oranjecomité Vierakker-Wichmond en de kinderoptocht ontbraken de muzikanten van Harmonie Vorden. De harmonie had zich afgemeld voor de optocht. En dat was toch wel een aderlating.

De stoet van deelnemende wagens werd geopend door een kleurig schouwspel van legoblokken. 'Van lego kun je alles maken, een huis met echte daken. Spelen met lego is zo fijn', was dan ook het motto van de Beeklaan. De groep Pierendiek liet zich van de sportieve kant zien. Al 'joggend' liep een groot deel van de groep achter de originele creatie van 'Garage Groteboer' aan. Jong Vierakker had zich laten inspireren door de film Grease uit 1978 met John Travolta en Oliva Newton-John in de hoofdrol. De Lankhorsterstraat (achter) ging nog iets verder terug in de tijd. 'Back tot the sixties' was hun motto. Rondom de jaren zestig was er veel veranderd in Nederland. Braaf en rustig bij de televisie en verder ruig en 'rock en roll' op de dansvloer en 'Make Love, Not Ware' was er te lezen. Het vormde een een mooie mix en dat was uiteindelijk goed voor de publieksprijs.

'Angstig' werd het toen de 'Witte Wieven' van de wagenbouwgroep De Wogt ronddwaalden door de Wichmondse straten. Humor was aan de groep wel besteed. Een van de 'Witte Wieven' verruilde met de tambour-maître van de Aaltense drumband VMS zijn 'bezem' met de tamboer-maîtrestok. Naar goede traditie presenteerde de groep Delden weer een bloemenwagen met dit jaar als thema The Wall waarbij de geslechte Berlijnse muur centraal stond. Met '1001 nacht' scoorde de groep HEKA de op een na hoogste puntenscore. Indrukwekkend was ook de Lion King van de groep De Kemper en ook de 'Ooievaars omscholingscursus' van de Hackforterweg kon op waardering van het publiek rekenen. Menig toeschouwer kreeg een uitnodiging van de 'Ooievaars Pakket Post' gebruik te maken. "Plaats een witte vlag en we komen", was het credo van de groep voor het bezorgen van de pakketpost. Groep Vogelzang was dit jaar op de 'trollen'toer gegaan. Het mooiste was bewaard tot het laatste zo bleek. De Lankhorsterstraat (voor) scoorde de hoogste puntenscore van de jury met hun creatie van 'Holle Bolle Gijs'. "Heb je wel gehoord van de hollebollewagen waar die holle bolle Gijs op zat", zo vroeg de groep zich af. "Hij kon schrokken, grote brokken, een koe en en kalf en een heel paard half. Een os en en stier en zeven tonnen bier. Een schop vol rapen een kerk vol schapen. En nog kon Gijs van de honger niet slapen!" Tenslotte nam de loopgroep 'De Kwartiermakers 1919-2019' al een klein voorschot op het eeuwfeest van Oranjecomité Vierakker-Wichmond dat over twee jaar groots moet worden gevierd. Muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen en de Baakse Vendeliers sloten de optocht af.

Uitslagen
Uitslag 52ste optocht Oranjefeest Vierakker – Wichmond: 1. Lankhorsterstraat (voor) met Holle Bolle Gijs 286 punten; 2. HEKA, 1001 nacht 261; 3. De Kempe, Lion King 254; 4. De Wogt, Witte Wieven 253; 5. Hackforterweg, Ooievaar omscholingscursus 252; 6. Lankhorsterstraat (achter), Back tot he sixties 250 (publieksprijs); 7. Jong Vierakker, Grease 245; 8. Delden, The Wall 243; 9. Beeklaan, Lego 240; 9. Vogelzang Trolls 240; 9. Pierendiek, De Marathon 240.


www.achterhoekfoto.nl