Het podium in Roggenburg: Willemsen/Bax, Bax/Musset en Hermans/van Gaalen. Foto: Albert Schreuder
Het podium in Roggenburg: Willemsen/Bax, Bax/Musset en Hermans/van Gaalen. Foto: Albert Schreuder

Nederlands podium bij WK Zijspancross Roggenburg

Koen Hermans stoomt op naar 4

ROGGENBURG/HENGELO - De Grand Prix in het Zwitserse Roggenburg was een groot succes voor de Nederlandse deelnemers en ook de Achterhoek kon juichen. De dagzege ging naar Bax/Musset, terwijl Willemsen/Bax en Hermans/van Gaalen daarnaast op het podium stonden op 2 en 3. Door het uitvallen van Giraud/Mucenieks in de tweede manche zijn Bax/Musset vrijwel zeker van de wereldtitel. Koen Hermans steeg door twee derde plaatsen naar de vierde plaats in het WK-klassement.

Door Willy Hermans

In de eerste manche leek de strijd om de rode plaats spannender te worden dan ooit. Giraud/Mucenieks namen al snel de leiding over de gebroeders Cermak, om deze niet meer af te staan. Bax/Musset moesten alles op alles zetten om hun kleine voorsprong van acht punten niet verloren te laten gaan. In de vierde ronde wisten ze de tweede plek te veroveren en door deze te consolideren bleef het verlies beperkt, maar was de Fransman wel tot vijf punten genaderd.
Daarachter reden Hermans/van Gaalen een fantastische race en wisten na een goede start naar een uitstekende derde plaats te rijden. Willemsen/Bax moesten in de achtervolging en dat is aan hen wel toe te vertrouwen. Van plaats 12 naar 4 stoven ze naar de kopgroep en behielden hun kansen op het podium.
De race moest twee ronden voor het einde worden afgezwaaid door talrijke incidenten, waardoor er uiteindelijk een tekort was aan medisch personeel. Bij de start was Marvin Vanluchene er al af gegaan, later raakte de 16-jarige Hugo Barat gewond na een val. Toen ook de Fransman Hamard moest worden verzorgd werd de strijd stilgelegd en telde de stand van dat moment.
Iedereen maakte zich op voor een nog spannender tweede manche, want bij een nieuwe overwinning van Giraud zouden de twee koplopers vrijwel gelijk staan. Het liep anders ten gunste van de Nederlanders. Willemsen/Bax namen de kopstart met Giraud/Mucenieks er vlak achter en de twee combinaties leverden een felle strijd om de koppositie. Daniël Willemsen wist de Fransman af te troeven, die daarna door problemen met de motor alleen maar verder afzakte en twee ronden voor het einde zelfs uit moest vallen met een kapotte olieleiding. Weg kampioensdroom!
Intussen rukten Bax/Musset en Hermans/van Gaalen op naar voren. Bax wist zelfs Willemsen te belagen en opnieuw was er vooraan een hard gevecht om de leiderspositie. Het lukte Etienne Bax de zege te grijpen en daardoor ineens zijn voorsprong tot Gioraud kon vergroten naar 30 punten!
De Achterhoekers Daniël Willemsen en Koen Hermans eindigden zowel in deze manche als in het dagklassement op 2 en 3. Koen verklaarde naderhand superblij te zijn met de podiumplaats, die hij in de twee vorige GP's net had gemist. Met de 40 punten passeerde hij met zijn kompaan Kenny van Gaalen de Britten Brown/Millard en ze staan nu op een prachtige vierde plaats in het WK-klassement, die ze zullen proberen vast te houden tijdens de laatste twee wedstrijden in het Duitse Rudersberg (10 september) en Markelo (17 september).

Dagklassement:
1. Bax 47 punten, 2. Willemsen 40, 3. Hermans 40 4. Cermak 34, 5. Burgler 30, 6. Wilkinson 30, 7. Brown 30, 8. Veldman 25, 9. Giraud 25, 10. Daiders 23, 13. Van Werven 15, 20. Keuben 5.
Stand na 12 van de 14 GP's:
1. Bax 495 punten, 2. Giraud 465, 3. Willemsen 442, 4. Hermans 338, 5. Brown 335, 6. Cermak 329, 7. Daiders 318, 8. Vanluchene 282, 9. Wilkinson 257, 10. Veldman 242, 11. van Werven 204, 21. Keuben 49.

Hermans/van Gaalen op weg naar een 3e plaats in Roggenburg. Foto Albert Schreuder