Joey den Besten weer leider in het IRRC Supersport kampioenschap. Foto: Henk Teerink
Joey den Besten weer leider in het IRRC Supersport kampioenschap. Foto: Henk Teerink

Den Besten slaat belangrijke slag in
titelstrijd IRRC Supersport

HENGELO - Joey den Besten scoort tijdens twee IRRC-weekenden in Schleiz en Horice drie tweede plaatsen en één overwinning in de Supersport-klasse, waarmee de coureur van Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. zeer goede zaken deed in de titelstrijd. Ook kwam de OW Cup in actie op Oschersleben en werd de Britse Grand Prix verreden op Silverstone.

In de afgelopen twee weken werd de vierde en vijfde ronde van het IRRC kampioenschap verreden. De eerste races waren op het circuit van Schleiz in Duitsland. De verschillen in de tussenstand waren voorafgaand aan de races enorm klein in de IRRC Supersport. Joey den Besten ging aan de leiding met twee punten voorsprong op Pierre-Yves Bian en zeven op Thomas Walther. Voor de Duitser Walther waren de wedstrijden letterlijk een thuiswedstrijd voor hem. Walter was dan ook niet te kloppen in Schleiz en kwam na beide races als eerste over de finish.

Den Besten wist de schade beperkt te houden met twee keurige tweede plaatsen. De coureur van Performance Racing Achterhoek kon alleen niet voorkomen dat Walther de leiding overnam in de tussenstand. De Fransman Bian werd slechts twee keer vijfde, waardoor hij de nodige punten verloor in de strijd om de titel. Hamove clubrijder Johan Fredriks is dit seizoen de snelste Nederlander in de IRRC Superbike klasse. Fredriks werd tweemaal vijfde in Schleiz. De winst ging naar Didier Grams en kampioenschapsleider Sebastien Le Grelle. Marcel Zuurbier finishte twee keer als eenentwintigste in Duitsland.

Vervolgens reisde de IRRC-karavaan door naar Horice. De Tsjechische thuisrijder Kamil Holan vertrok vanaf pole position in de Supersport-klasse. Den Besten was keurig tweede na de trainingen. Ook in de eerste race was de volgorde Holan voor Den Besten. De wedstrijd werd verreden op een half natte baan en thuisrijder Holan durfde net iets meer risico's te nemen in deze lastige omstandigheden. In de tweede race wist Den Besten zijn Tsjechische opponent te kloppen en mooie overwinning te behalen. Concurrenten in de titelstrijd Bian en Walther verloren de nodige punten op Den Besten. Bian werd tweemaal vierde en Walther werd zevende en zesde.

Marek Cerveny werd in Horice de grote winnaar in de IRRC Superbike. De Tsjech won beide wedstrijden, tevens zijn eerste overwinningen van het seizoen. Johan Fredriks werd in de beide races zevende. Marcel Zuurbier reisde niet af naar Tsjechië. Voor het IRRC kampioenschap staat er nog één raceweekend op de kalender, die verreden wordt op 23 en 24 september in het Duitse Frohburg. Den Besten heeft hele goede papieren voor de titel in de IRRC Supersport. Door zijn goede scores in Horice heeft Den Besten de leiding terug in het kampioenschap met 16 punten voorsprong op Walther en 33 punten op Bian. Sebastien Le Grelle gaat ruim aan de leiding in de tussenstand van de IRRC Superbike. Cerveny staat tweede in het klassement, gevolgd door Didier Grams. Fredriks begint op een gedeelde vijfde positie in de tussenstand aan de laatste twee races in Frohburg.

De OW Cup kwam in het weekend van 25 t/m 27 augustus in actie op het circuit van Oschersleben. De twee Hamove leden Cliff Kloots en Jarco Grotenhuis reisden ook af naar Duitsland om te strijden voor de punten in het OW kampioenschap. In de NK SuperCup 1000 zorgde Nigel Walraven voor een stunt door beide races te winnen. Dat Walraven won was niet de eerste keer dit jaar, maar wat deze zeges bijzonder maakten, was dat hij slechts zes weken geleden een dubbele beenbreuk opliep bij een valpartij. Walraven was ondanks zijn blessure het snelste in de races voor Bryan Schouten en Rinze Luimstra. Cliff Kloots werd tweemaal zesde. Kloots blijft daarmee derde staan in het kampioenschap, maar verloor de aansluiting in het klassement met Schouten en Walraven die strijden voor de titel. Jarco Grotenhuis was ook goed op dreef in Oschersleben. Grotenhuis finishte achtste en vijfde in de races.

In de NK SuperCup 600 was er veel pech voor regionaal rijder Thijs Peeters. De Yamaha-coureur was bezig aan een sterk seizoen en stond voorafgaand aan het raceweekend op een tweede positie in de tussenstand. In de vrije training kwam Peeters ten val, waarbij hij zijn sleutelbeen brak en niet van start kon gaan in de wedstrijden. De races werden gewonnen door gastrijder Jaimie van Sikkelerus, die geen punten scoort het kampioenschap. Glenn van Straalen deed mede door het wegvallen van Peeters zeer goede zaken voor de titel door als derde en tweede te finishen. Danny van der Sluis en Kevin van Leuven gingen in Oschersleben Peeters voorbij in de tussenstand. De 16-jarige Van Straalen kan bij de eerst volgende race in Assen op 23 september al de titel veilig stellen.

Er was veel transfernieuws tijdens de Britse Grand Prix op Silverstone. Sam Lowes met zijn begeleider Torleif Hartelman uit Hengelo Gld. maakten in het weekend bekend dat de Brit volgend jaar terugkeert in de Moto2-klasse bij het Interwetten Team. In de voorgaande race werd bekend dat Lowes volgend jaar geen zitje meer heeft in de MotoGP bij het Aprilia-fabrieksteam. Lowes wordt de vervanger van Thomas Luthi bij het Zwitserse Moto2-team, die volgend jaar gaat rijden voor MarcVDS in de MotoGP. Helaas had Lowes weinig geluk in zijn thuiswedstrijd, want hij crashte al in de openingsfase. De spannende MotoGP-race werd gewonnen door Andrea Dovizioso, die mede door het uitvallen van Marc Marquez de koppositie in het WK weer overnam.

Verder werd het een weekend met de dubbele gevoelens voor de Nederlander Bo Bendsneyder. Zondagmorgen kort voor de Moto3-wedstrijd kwam het mooie nieuws naar buiten dat de 18-jarige coureur een contract heeft getekend bij Tech3 Racing in de Moto2 voor het seizoen 2018. In de race maakte Bendsneyder deel uit van een enorme kopgroep toen hij in de voorlaatste ronde crashte samen met Juanfran Guevara. Omdat Guevara langs de baan bleef liggen, ging in de laatste ronde de rode vlag uit. Aron Canet werd daardoor als winnaar uitgeroepen omdat hij de ronde ervoor als eerste over de streep ging.