Wim Heesen en Jaap van Gijssel bij het orgel. Foto: Liesbeth Spaansen
Wim Heesen en Jaap van Gijssel bij het orgel. Foto: Liesbeth Spaansen

Jaap van Gijssel: 'Wij geloven met een glimlach'

Vrijzinnige Geloofs- gemeenschap in Hengelo viert honderdjarig bestaan

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Aan het honderdjarig jubileum van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Hengelo wordt dit hele jaar aandacht besteed. Op 8 april kon de Jaarlijkse Ontmoetingsdag, na een tip van voorzitter Jaap van Gijssel in Hengelo worden gehouden. De feestdag is 9 september met een feestelijk programma.

Twintig jaar is Jaap van Gijssel nu voorzitter. Hij is geboren in een Vrijzinnig Hervormd gezin in het Drentse Ruinerwold. "Ik kwam hier om te werken als gemeentesecretaris in Hengelo en kwam met Frits Korten aan de praat, die voorzitter, penningmeester, secretaris en koster van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap was. Ik nam het voorzitterschap van hem over en vormde een bestuur van vijf leden en een notariële acte waarin alles is vastgelegd." Het past hem. "Maar vrijheid, het mooie ervan daarentegen is ook een gevaar. Vrijheid moet geen vrijblijvendheid worden. Wij willen alert zijn en binding houden met het geloof, zonder dogma's of zware thema's, maar het gaat wel ergens over."

Wim Heesen is secretaris. Hij komt oorspronkelijk uit Winterswijk, kwam 45 jaar geleden naar Hengelo en werkte als onderwijzer op basisschool Rozengaardsweide. "Ik werd meteen gevraagd in het bestuur en dat zit ik nog steeds. Mijn kinderen gingen naar de zondagsschool bij mevrouw Bruggink. Ik was 25 jaar, moet je voorstellen. Organiste en bestuurslid mevrouw Geertsema vroeg me. Die vond dat ik iets moest betekenen voor het dorp en ik wilde graag onder de mensen zijn."

Zo'n honderd jaar geleden zetten de families Wansink, Klem, Jansen de Roos en Slotboom zich af tegen de protestanten van de Remigiuskerk. Heesen: "Toen waren er strenge dominees en die families kwamen in opstand. Ze kwamen bij Langeler in de opkamer bij elkaar. Van Gijssel: "Vijftien jaar later stond er dan een eigen gebouw, een kleine kerk. De vrouw van Ds. van de Most van Speijk uit Assen legde eerste steen. Het gebouwtje is uniek, er staat er alleen nog zo een in Vaassen. Het heeft een goede sfeer, warm en open, een huiskamer. Het orgel is gebouwd door Friedrich Leichel uit Lochem en wordt onderhouden door de fa. Reil uit Heerde. Er zijn nog zes van deze orgels in gebruik, dus redelijk uniek." Het onderhoud en de exploitatie wordt, met grote zelfredzaamheid en gulle giften, in eigen beheer gedaan.

Vroeger kwam Ds. Brinkerink met de stoomtram naar Hengelo, sinds dertig jaar heeft de geloofsgemeenschap geen eigen predikant meer. Elke maand is er een gast die de bijeenkomsten voorgaat, waaronder pastor Mia Tankink en ds. Aleida Blanken en Netty Hengeveld die dialectdiensten verzorgd. Er is gebed en samenzang, waarbij het Nieuwe Testament wordt gebruikt, maar ook teksten van bijvoorbeeld Herman van Veen en Boudewijn de Groot.

Toekomst
"Een aantal oudgedienden, mensen van het eerste uur, zijn ons ontvallen", vertelt Wim. "Het aantal van 35 gezinnen is in korte tijd gedaald naar 28. Het is eigenlijk tijd voor een volgende generatie, maar de jonge aanwas blijft uit. Hoe het verder moet, is het punt van zorg en aandacht maar we laten ons niet leiden tot een identiteitscrisis. We kijken vol vrijheid en vertrouwen vooruit, hoe we daar invulling aan gaan geven. Aanwas en versterking is welkom. dan kunnen we de volgende honderd jaar weer invullen."

Feestdag 9 september
Vanwege Monumentendag is het een feestdag met open huis. De DVD Honderd jaar Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Hengelo, gemaakt door Rudy Kreunen wordt getoond en na een toespraak van de voorzitter is er een orgelconcert door organist Henk Wormeester uit Zutphen. Voor de eigen leden wordt bij Partycentrum Langeler een diner gehouden in het zaaltje waar het begon. De kring is zo na honderd jaar rond.

"Het jubileum begint te leven. Er werd al een zondagsschool boekje gebracht, dat heet 'Kinderen van één vader'." Het bestuur van de Vereniging met voorzitter Jaap van Gijssel, secretaris Wim Heesen, penningmeester Hennie Heijink en medebestuursleden Jan Wansink, zoon van de medeoprichter en Eddie Korten nodigt iedereen van harte uit om te komen kijken in het kerkje.


www.vrijzinnighengelogld.nl


Mantelzorgcafé tref- en informatiepunt voor mantelzorgers

BRONCKHORST – De eerstvolgende bijeenkomst van het Mantelzorgcafé is dinsdagmiddag 5 september. Deze keer kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten in 'De Smoks', Markt 21-23 in Zelhem, van 14.00 – 15.30 uur. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Het Mantelzorgcafé is dé plek om andere mantelzorgers te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. De mantelzorgconsulent is de gastvrouw, die iedereen ontvangt en vragen beantwoordt. Volgende mantelzorgcafé's zijn op dinsdag 5 september en 7 november van 14.00 – 15.30 uur bij 'De Smoks' in Zelhem. Op donderdag 28 september en 30 november bij 'De Kei' in Steenderen van 14.00 – 15.30 uur. Op donderdag 5 oktober en 7 december bij 'Het Meestershuis' in Vorden van 14.00 – 15.30 uur. Opgave hiervoor is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbondenMeer weten? Bel (0544) 82 00 00 of mail info@vithulpbijmantelzorg.nl.


www.vithulpbijmantelzorg.nl