Kleinzoon Paul Gorter (l), zelf kunstenaar, woont nu in het buitenhuis van zijn grootvader de 'Oude Voorde'. Gorter poseert samen met bestuursleden Gerrit Terpstra (m) en Ernst te Velthuis van Stichting Vrienden van de Dorpskerk bij de toegang tot de Oude Voorde. Foto: Jan Hendriksen
Kleinzoon Paul Gorter (l), zelf kunstenaar, woont nu in het buitenhuis van zijn grootvader de 'Oude Voorde'. Gorter poseert samen met bestuursleden Gerrit Terpstra (m) en Ernst te Velthuis van Stichting Vrienden van de Dorpskerk bij de toegang tot de Oude Voorde. Foto: Jan Hendriksen

Landschapsschilder van Arnold Gorter weer terug in Vorden

VORDEN – In de Vordense Dorpskerk is begin september een wel heel bijzondere expositie te zien. Het werk van 'de landschapsschilder van Oost-Nederland' Arnold Gorter (1866-1933) is namelijk van zaterdag 2 tot en met zondag 10 september in de kerk te bewonderen. Dat deze tentoonstelling over Arnold Gorter in Vorden wordt gehouden is geen toeval: hij kwam al in Vorden sinds 1904 om er buiten te schilderen. Later kocht hij er de voormalige boerderij/herberg 'De Oude Wientjesvoort' met enkele percelen grond, waarop hij een buitenhuis liet bouwen om daar de zomermaanden door te brengen.

Door Jan Hendriksen

"Maar hij verbleef er vooral ook in de herfst, want dit was zijn meest geliefde seizoen om te schilderen. Zijn kleinzoon Paul Gorter (zelf kunstenaar) woont nu in het buitenhuis van zijn grootvader: de 'Oude Voorde'. Hij heeft een belangrijk aandeel in deze expositie, een mooie verbinding van A.M. Gorter met het heden", zo vertelt Gerrit Terpstra van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Vorden die deze bijzondere expositie organiseert. De tentoongestelde werken zijn afkomstig uit diverse particuliere verzamelingen. De laatste twee dagen van de tentoonstelling op zaterdag 9 en zondag 10 september vallen samen met het Open Monumenten weekeinde en de KunstZondag in Vorden. Arnold Gorter kwam uit Twente, maar bleef in Amsterdam wonen na daar de Rijksacademie te hebben gedaan. Zijn vader vond dat hij eerst een 'vak' moest leren, zodat Arnold begon met een opleiding tot tekenleraar. Dit vak heeft hij inderdaad enige jaren uitgeoefend op een avondschool, zodat hij overdag de schildersklas van de academie kon volgen. De lessen daar vond hij saai, want het buiten schilderen trok hem veel meer. Hij deed dat toen vooral langs het Gein ten zuiden van Amsterdam, onder andere met jongere vrienden als Simon Maris en Piet Mondriaan. Maar in zijn atelier in de stad gebruikte hij toch meestal de in Twente of de Achterhoek opgedane indrukken om grote schilderijen te maken. Deze exposeerde hij bij de bekende kunsthandel Frans Buffa & Zn. en bij de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Sint Lucas en Arti. Van beide verenigingen was hij lang voorzitter. Al vroeg had hij veel succes met zijn werk; ook bij de grote jaarlijkse Salons in Parijs en München.

Vordense Beek
Zijn grote schilderijen kenmerken zich door hoge bomen langs een beek of pad, vaak met koeien. Het gegeven van de nog niet gekanaliseerde Vordense Beek met hoge beekoevers zoals die nu alleen nog op enkele plaatsen langs de Dinkel te zien zijn, werd zeer populair. Gorter kreeg met dit motief veel navolgers en zelfs vervalsers. Ook in de Verenigde Staten en Canada werd zijn werk veel gevraagd. Zeer vereerd was hij in 1921 door de uitnodiging van Koningin Wilhelmina om op Het Loo te komen logeren en samen de herfstkleuren te schilderen. Het volgende jaar nodigde zij hem uit voor een bootreis langs de Noorse fjorden. Dit werd de enige keer dat Gorter in het buitenland schilderde. In latere jaren taande de belangstelling voor zijn werk in Nederland en gingen de meeste van zijn schilderijen naar Amerika.

Gerrit Terpstra van de Vrienden van de Dorpskerk Vorden laat weten dat op de tentoonstelling in Vorden vooral zijn buiten gemaakte 'studies' - zoals hij ze noemde - te zien zijn, maar ook enkele duidelijk in het atelier gemaakte doeken. "Welke Vordense motieven laten zien, is wat lastig te achterhalen als de oorspronkelijke titel daar niets over zegt. Van enkele is het echter wel zeker waar ze geschilderd zijn. Zoals een van de Dorpskerk, waar de tentoonstelling plaatsvindt", aldus Terpstra.

Geopend
De expositie van Arnold Gorter is van 2 tot en met 10 september dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. De entree bedraagt 3 euro.


www.vriendenvan dedorpskerkvorden.nl.