Voorzitter van SV Basteom Fred Monshouwer. Foto: Liesbeth Spaansen
Voorzitter van SV Basteom Fred Monshouwer. Foto: Liesbeth Spaansen

Basteom kan met eigentijdse accommodatie jaren vooruit

STEENDEREN – "Ik heb zeker voetbalbloed in de aderen, heb in mijn jeugd gevoetbald, was trainer en coach in Keijenborg en Baak en ben nu trotse voorzitter hier in Steenderen. Ik ben dit jaar van geluk tot tranen toe geroerd geweest door het kampioenschap van Feyenoord, de club waar ik altijd heen ga. Had ook te maken met de herinnering aan mijn overleden vader met wie ik tot 2015 altijd samen naar de wedstrijden in De Kuip ging. Ook bij Feyenoord weten ze: het komt allemaal niet vanzelf, je moet er keihard aan werken en als je maar doorgaat, bereik je het echt. Dat geldt ook voor SV Basteom." Aan het woord is de voorzitter van de club Fred Monshouwer. "Ik ben nu ruim vier en half jaar aan het 'basteommen', dat is voor ons allemaal een werkwoord in positieve zin. Er gaan veel uren inzitten, maar je doet het omdat het leuk is, omdat het je blij en enthousiast maakt. Die betrokkenheid met elkaar levert je veel op als mens."

Door Liesbeth Spaansen

Vele vrijwilligers van SV Basteom zijn een aantal avonden per week en overdags op zaterdag en zondag aan het 'basteommen'. Zij zijn onderdeel van jeugd- en seniorenvoetbal, kantine- en clubsfeer, pr-sponsoring en communicatie, onderhouds- en bouwploeg. "Ik vind het een uitdaging om al die kwaliteiten die mensen hebben samen te laten komen en deze in te zetten voor het verenigingsbelang."

Fred Monshouwer laat met trots de door vrijwilligers verbouwde Basteom accommodatie zien. "Het plafond in de kantine en ontvangstruimte is gemaakt van allemaal blokjes. Dat geeft een aparte en unieke sfeer. Alles is nieuw en anders ingedeeld. Uniek is natuurlijk ook wel dat wij een zithoek rondom een open haard hebben waar heel vaak gebruik van wordt gemaakt en de 'Vrienden van' hangen hier ingelijst aan de muur." De bestuurskamer heeft een fotowand met allemaal historische foto's van Steenderen en Baak tot aan de Basteom periode. "In deze ruimte heeft het bestuur ook een mooi zicht op het hoofdveld en het terras. Alles is erg transparant, wat erg belangrijk is als je met elkaar samenwerkt."

Aan twee gevelzijdes van de kantine zijn nu openslaande deuren naar het nieuwe overkapte terras. "Vanaf het allereerste moment is ook beslist om het pupillenveld direct aan het gebouw te koppelen. Dit is wel een heel bijzonder veld. Meestal worden pupillenwedstrijden gespeeld op een groot veld, dat wordt gehalveerd, wij hebben een eigen pupillenveld. De ouders van wat vroeger de E-, F- en Mini-pupillen was, tegenwoordig -volgens de nieuwe KNVB-aanduiding- jongeren onder de 11 (JO11), jongeren onder de 9 (JO9) en jongeren onder de 7 (JO7) staan nu gezellig en kort bij de kantine."

Is de kantine bij binnenkomst rechts, de ontvangstruimte voor bezoekende teams is direct links van de zij-ingang, eveneens met uitzicht op de velden. "Hier worden de wedstrijden administratief voorbereid. En de onderhouds- en bouwploeg drinkt hier ook koffie." Verder de gang in zijn dan als eerste de scheidsrechtersruimte en de wasruimte. "Onze wasdames, twee voor de jeugdteams en een voor de seniorenteams, zorgen er elke week voor dat de sportkleding gewassen klaar ligt voor de teams. In de kleedkamers is vloerverwarming en in de douches zit een ingenieus ventilatiesysteem. Dat heeft de bouwcommissie zelf bedacht. De verzorgers hebben eveneens een eigen ruimte en die heeft een verbinding naar de grote kleedkamer van het eerste herenteam. Dankzij onze bouwploeg en de steun van onze sponsoren hebben wij een generatieproof accommodatie kunnen bouwen, we kunnen ze niet genoeg bedanken."

De feestelijke opening van de nieuwe accommodatie van SV Basteom is zondag 3 september. De commissie feestelijke opening is al vanaf het voorjaar bezig met deze voor de club hele bijzondere dag. Voorzitter Monshouwer leest voor uit de uitnodiging: "Het weerspiegelt het succesvolle fusietraject van vv Baakse Boys en SV Steenderen, de afronding van de privatisering en de omvorming van de gehele accommodatie door de aanleg van de nieuwe velden en de uitbreiding en vernieuwbouw van de kleedkamers en kantine." Vanaf 10.00 uur worden rondleidingen door de accommodatie verzorgd door de mensen van de bouwploeg.

Om 12.00 uur zullen burgemeester Marianne Besselink en voorzitter Fred Monshouwer de officiële opening verzorgen. Direct daarna volgt een bijzondere Algemene ledenvergadering (ALV) waar oud-voorzitter Jeroen Beuseker en oud-penningmeester Manfred Besselink zullen worden benoemd als leden van verdienste van SV Basteom. Tevens wordt de benoeming van Bart van der Geest als bestuurslid facilitair bekrachtigd. "Daarna gaan alle leden, vrijwilligers, sponsoren en andere aanwezigen de accommodatie openen door over de rode loper te gaan."


www.svbasteom.nl